Ο παππούς του ίδρυσε τη Reynolds (Camel, Winston, Ρall Μall και Salem), ο πατέρας του πέθανε από εμφύσημα επειδή κάπνιζε, ο ίδιος ήταν καπνιστής, αλλά μετά πούλησε τον κολοσσό

Ο αντικαπνιστής καπνοβιομήχανος

Με τα χρήματα από την καπνοβιομηχανία κάνει εκστρατείες κατά του τσιγάρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ gdevetzoglou@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2009 07:00 |
 Ο αντικαπνιστής καπνοβιομήχανος
Πάτρικ Ρέινολντς: «11 φορές προσπάθησα να κόψω το κάπνισμα μέχρι να τα καταφέρω»

Είναι εγγονός του ιδρυτή της καπνοβιομηχανίας Ρέινολντς, γνωστές φίρμες της οποίας είναι τα τσιγάρα Camel, Winston, Ρall Μall και Salem. Είναι όμως και ορκισμένος εχθρός του τσιγάρου.

Και ενώ θα μπορούσε να κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του και κάθε μήνα να κατατίθενται χιλιάδες δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, αντ΄ αυτού έχει ταχθεί κατά της βιομηχανίας που τον έκανε εκατομμυριούχο. Ο Πάτρικ Ρέινολντς, πρώην μεγαλομέτοχος καπνοβιομηχανίας, βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του υπουργείου Υγείας, για να μιλήσει στην παρουσίαση της αντικαπνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας.

«Δεν έχω ενοχές».

Όταν κάποιος διαβάζει την αρχή της ιστορίας του Πάτρικ Ρέινολντς, αισθάνεται πως πάσχει από «σύνδρομο του σκορπιού» που τάσσεται κατά του εαυτού του.

Σαν προχωρήσει λίγο παρακάτω, στο μέσο της ιστορίας του, αισθάνεται πως έχει αυτός ο άνθρωπος έχει ενοχές και αναζητεί λύτρωση μέσα από την εξιλέωση. Διότι τα χρήματα που έχει κερδίσει δίχως κόπο, έχουν προέλθει από ένα προϊόν που στάθηκε αιτία θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ίδιος εξηγεί πως βιώνει τελείως διαφορετικά τις καταστάσεις…

«Όχι, δεν είμαι άνθρωπος των ενοχών. Το 1979 πούλησα όλες τις μετοχές μου γιατί δεν αισθανόμουν άνετα να έχω στην κατοχή μου μετοχές μιας επιχείρησης που γνώριζα πως σκοτώνει ανθρώπους. Δεν χάρισα τα χρήματα και δεν απολογούμαι γι΄ αυτό. Χρησιμοποιώ τα κεφάλαια από την καπνοβιομηχανία στην εκστρατεία μου για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Θα ήταν χαζό να παραιτηθώ από όλα τα χρήματα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Πάτρικ Ρέινολντς.

Ο πατέρας του πέθανε από εμφύσημα, επειδή κάπνιζε. Ο αδελφός του από καρκίνο του πνεύμονα, επειδή κάπνιζε. Και άλλοι συγγενείς του κατέληξαν σε μικρή ηλικία λόγω καπνίσματος.

«Οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι. Τον πατέρα μου τον είχα δει πέντε φορές. Κάπνιζε. Κάθε φορά που τον έβλεπα ήταν και πιο άρρωστος, πιο αδύναμος. Έφυγε όταν ήμουν 15 ετών. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να γυρίσω την πλάτη στην καπνοβιομηχανία» λέει ο κ. Ρέινολντς.

«Κάπνιζα 17 χρόνια».

Το παράδειγμα του πατέρα αλλά και οι συμβουλές του να μην αρχίσει ποτέ το κάπνισμα δεν υπερνίκησαν της δύναμης των ορμονών της προεφηβικής ηλικίας.

«Όχι πολύ μετά τον θάνατο του πατέρα μου και στην ηλικία των 17 άρχισα κι εγώ να καπνίζω. Ήθελα να είμαι ελκυστικός στα κορίτσια, να φαίνομαι μεγαλύτερος. Ήμουν ένας φυσιολογικός έφηβος και άρχισα να καπνίζω για τους συνήθεις λόγους. Κάπνιζα 17 χρόνια. Προσπάθησα να το κόψω και απέτυχα 11 φορές». Τα κατάφερε τελικά το 1985 και μερικούς μήνες μετά τάχθηκε δημόσια κατά της συνήθειας του καπνίσματος.

«Όταν πρωτομίλησα δημόσια το 1986 στις ΗΠΑ, έδωσα μια διάλεξη κατά του καπνίσματος στο Κογκρέσο. Αργότερα στις ειδήσεις όλοι μιλούσαν γι΄ αυτόν που πήγε ενάντια στην καπνοβιομηχανία της οικογένειάς του. Εξεπλάγην όταν είδα πόση δημοσιότητα πήρε η παρουσία μου και η θέση μου» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ρέινολντς.

Ήταν το πρώτο του «επίσημο» βήμα για μία επιτυχημένη πορεία. «Μετά από αυτό μου ζητούσαν να δώσω ομιλίες, με καλούσαν να γίνω εκπρόσωπος σε συνεντεύξεις Τύπου, να αναφέρω προτάσεις για το νόμο που θα δημιουργούσε περιοχές για μη καπνίζοντες στα εστιατόρια».

Εμφανίστηκε και μίλησε κατά του καπνίσματος σε εκπομπές όπως The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Today Show, CBC Morning Good Morning America κ.ά.

Σύζυγος Ελληνίδα

Οι ομιλίες του επικεντρώνονται σε παγκόσμιες στρατηγικές, όπως αυτής της απαγόρευσης του καπνίσματος στα αεροπλάνα, αλλά και εθνικές στρατηγικές. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί αρκετές φορές, μιας και η σύζυγός του, η Αλεξάνδρα Ολύμπιος είναι Ελληνίδα.

«Το κάπνισμα είναι εθιστικό όσο η κοκαΐνη»

O Πάτρικ Ρέινολντς, εκτός από τα σύνορα των ΗΠΑ, κάνει σήμερα διεθνή εκστρατεία και ελπίζει πως η παραμονή του στην Ελλάδα θα του ανοίξει τις πόρτες για να «πάω στην Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά καπνιστών».

«Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που έχουν δυσκολία να διακόψουν το κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και με τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Ιταλούς. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Είναι τόσο εθιστικό όσο η κοκαΐνη και η ηρωίνη». Το μήνυμα που στέλνει στους καπνιστές είναι ξεκάθαρο:

«Μπορείτε να σταματήσετε! Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν πολλές φορές να το διακόψουν και αποθαρρύνονται. Δεν είναι εύκολο. Αλλά μπορείτε, και μη σας αποθαρρύνει η αποτυχία διότι είναι μέρος της προσπάθειας αυτής». Ο ίδιος ονειρεύεται «μια κοινωνία χωρίς καπνό. Μια Ελλάδα χωρίς καπνό». Και πιστεύει πως ο νόμος που θα εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου θα τύχει θερμής υποδοχής από τους Έλληνες.

«Αυτή τη στιγμή καπνίζει το 47% των ανδρών και το 30% των γυναικών, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. Δηλαδή η πλειονότητα των Ελλήνων δεν καπνίζει. Πιστεύω λοιπόν πως τους επόμενους μήνες που οι Έλληνες θα αντιληφθούν πώς είναι να επισκέπτονται εστιατόριο και να απολαμβάνουν το γεύμα τους χωρίς να αναπνέουν καπνό, θα συνηθίσουν γρήγορα σε αυτόν τον νέο, καθαρό τρόπο ζωής. Στοιχηματίζω πως ο νόμος θα γίνει δημοφιλής και μάλιστα τόσο ώστε τελικά θα κάνουν ό,τι και στην Αμερική: θα απαγορεύσουν εντελώς το κάπνισμα στα εστιατόρια».

Ο κ. Ρέινολντς έχει επικεντρώσει την αντικαπνιστική του εκστρατεία στις ηλικίες του Δημοτικού. «Σχεδόν όλοι οι καπνιστές που αρχίζουν το κάπνισμα είναι παιδιά. Οι 6 στους 10 αρχίζουν πριν φτάσουν στην ηλικία των δεκατεσσάρων και 9 στους 10 καπνιστές στην Ελλάδα εθίστηκαν πριν φτάσουν τα 19 τους χρόνια.».


Χρονολογίες- σταθμοί του «Μr Camel»

Oι σταθμοί στη ζωή και την αντικαπνιστική εκστρατεία του «Μr Camel», Πάτρικ Ρέινολντς

1965 Ο πατέρας του πεθαίνει από εμφύσημα λόγω καπνίσματος

1967
Αρχίζει να καπνίζει ο ίδιος

1985
Έπειτα από 11 αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα

1989
Ιδρύει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Τhe Foundation for a Smokefree Αmerica, η αποστολή του οποίου είναι να παρακινήσει τους νέους να μην αρχίσουν το κάπνισμα και τους καπνιστές να το διακόψουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον τιμά με ειδικό βραβείο για την προσφορά του

1989
Το νοσοκομείο Σινά του Σικάγου του απονέμει το βραβείο του Ανθρωπιστή της Χρονιάς

2006
Κυκλοφορεί το DVD για τη διακοπή του καπνίσματος.

LΙΝΚ:
http://www.tobaccofree.org

28
RTEHG
10/06/2009 16:19
EINAI MERIKOI POU DEN EXOUNE ALLH DOULEIA NA KANOUN, K KA8ONTE K GRAFOUN "TOMOUS" OLOKLHROUS K "ANEVAZOUN" STHN EFHMERIDA KA8E FORA... H8ELA N''AKSERA,POU THN VRHSKOUN TOSH OREKSH...
koukouroukou
10/06/2009 16:15
TOULAXISTON O KAPNISTHS PLHRWNEI TON FORO KAPNOU TOU,KAI SYNHSFEREI STHN OIKONOMIA TOY KRATOUS ME TA TOSA PAKETA POU AGORAZEI MEXRI NA PE8ANEI APO KARKINO...TI 8LIVERO...TO KRATOS OMWS TI KANEI GIA TON KAPNISTH????
Linardou Ele
11/05/2009 11:54
Tha ithela na notiso oti stin Ellada tha eprepe na arhisi to paradigma apo tis dimosies ypyresies kai tis trapezes poy pas na exypiretithis kai ti vlepis, sxedon olous tous ypallilous na ehoun to tsigaraki sto grafio, to tasaki gemato apotsigara.....kai mia atmosfera enos ....teke....eleos!!!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΔΑΣ
11/05/2009 03:26
Γιαννη Κρη, συγχαρητηρια
Μακαρι να μπορουσες να αφυπνηζες λιγους απο τους αφελεις κ'' ξεροκεφαλους πατριωτες μας, που χωρις να το πολυσκευτουν σου απαντουν αβιαστα οτι , το καπνισμα ειναι ... γουστο μου, ειναι.... δικαιωμα μου...μ'' αρεσει.
Δυστυχως ειναι επισης γουστο κ'' των καπνοβιομηχανων, που θησαυριζουν, σκοτωνωντας ανθρωπους, με την ανοχη κ'' τις ευλογιες ολων των κηβερνησεων.
Το εχω πει κ'' το επαναλαμβανω. Οσους Ελληνες εχουν
(σκωτωσει), ο Παπαστρατος ,ο Καρελιας, ο Ματσαγγος κ'' τοσοι αλλοι, δεν εχουν σκωτωσει ολοι μαζι οι εχθροι της πατριδας μας απο τους Περσες μεχρι τους Γερμανους.
cotton kanal
10/05/2009 17:47
45 χρονια καπνιστης σημερα απλα περιμενω να πεθανω!
Τοκοψα βεβαια εδω και εναμισι χρονο, το συνδρομο στερησης με κυνηγαει ωστοσο αδυσωπητο χωρις να μπορω να καπνισω ουτε να βρεθω σε καπνιστες που μου λενε τα ιδια που ελεγα και γω καποτε!!!
Δεν ξερω τι σαχλαμαρες λεει ο καθενας περι δικαιωματων ενθεν και ενθεν!
Τα θεωρω πια εγκληματικες μαλακιες οχι για τον καρκινο των πνευμονων και ποσο μπορει να του σηκωθει καποιου αλλα για την καταστροφη του επερχεται στις νοητικες ικανοτητες.
Το να καταστραφει ο πνευμονας απ το καπνισμα ειναι μια .... φυσικη καταστροφη!
Το να μεταλλασσεται ομως το μοναδικο εργαλειο που μας δινει την ικανοτητα της συλληψης του κοσμου μας.....
Ολοι εσεις οι καπνιστες.... και γω μαζι σας καποτε, ψαξτε και μαθετε τι παθαινει ο εγκεφαλος σας!!!
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
10/05/2009 13:38
ΠΡΟΣ Πολιτης Χ.: Ευχαριστω πολυ για τις ευχες σας! Να ειστε καλα! Για το περιστατικο με την εγκυο που καπνιζανε γυρω της εχω να πω αυτο που ηδη γνωριζετε. Οι νομοι υπαρχουν γιατι ειμαστε ανικανοι να συνηπαρξουμε σεβομενοι ο ενας τον αλλο. Ειναι απαραδεκτο! Ολοι μα ολοι στην παρεα ειναι καπνιστες και ολοι περασαν να με δουνε. Τσιγαρο δεν αναψε κανεις και για να μη ... ζηλεψω φευγανε ενας ενας για την αυλη! Λογικη και σεβασμος χρειαζεται. Τα υπολοιπα εχουν αλλες σκοπιμοτητες και αλλα συμφεροντα. Βλεπω ακραια αντιδραση και απο τις δυο πλευρες. Οχι σε ολους αλλα στους περισσοτερους. Οι καπνιστες ασχολουνται με την τρυπα του οζοντος και αφου υπαρχει δεν πειραζει να καπνιζουμε και οι αντικαπνιστες ασχολουνται με τους πνευμονες μας και τη μυρωδια μας. Το θεμα ειναι να υπαρχουν μερη για ολους και στους κοινοχρηστους χωρους να απαγορευεται ειτε ειναι κλειστος ειτε οχι. Το τσιγαρο ενοχλει οπου και να ειναι καποιον που δεν καπνιζει. Ομως δε θα εξαφανιστουμε και απο τον χαρτη. Απλως η δε θα βγαινουμε παρεα η οταν βγουμε θα ισχυει το δικαιωμα εκεινου που δεν καπνιζει.
ΜΑ
09/05/2009 19:48
Είμαι φανατική καπνίστρια και ανυπομονώ για το μέτρο. Έχει ξεφτιλιστεί η κατάσταση. Χωρίς επαρκή εξαερισμό είναι η πλειονότητα των μαγαζιών. Καιρός λοιπόν να μπει ένα τέλος στην εκούσια στέρηση οξυγόνου.
@ αετομάχος έτσι ακριβώς, μόνο καλό θα μας κάνει...
@ για τους υπόλοιπους:
@καπνιστές: κανείς δεν αντιλέγει πως και άλλα πράγματα προκαλούν καρκίνο. Αλλά μην μας τρελλαίνετε πως το τσιγάρο είναι αθώο. Δεν είναι και μάλιστα κρύβουμε τι; Την αδυναμία μας να το κόψουμε, έτσι με παιδιάστικα επιχειρήματα; (το έκανα πιο παλιά και ξέρω...) Όσο για τα μαλακ....να σχόλια κάποιων, τι να πω; Τελικά το τσιγάρο κάποιους τους επηρρεάζει κυρίως στον εγκέφαλο...
@για τους μη καπνιστές: το να μην καπνίζεις στα μαγαζιά ΟΚ, αλλά μέχρι και στο δρόμο και στα σπίτια; Μην το γυρίσουμε και στη χούντα, έτσι; Σε τελική έχεις πάντα την επιλογή στο δρόμο να πας πιο πέρα και στο σπίτι ενός καπνίζοντος να μην ξαναπατήσεις!
Πολίτης Χ
09/05/2009 19:44
Βρε Νταριο Φο, ποιός σου είπε ότι μας ενοχλεί να υπάρχουν μαγαζιά μόνο για καπνιστές? Εννοείται ότι δεν θα πηγαίνουμε όσοι δεν θέλουμε. Αλλά όπως το είπες θα υπάρχουν 9 μαγαζιά για καπνιστές και 1 για μη.. Δεν πειράζει, θα κάνει χρυσές δουλειές, γιατί πάλι όπως είπες θα υπάρχει επιτέλους μέρος που θα μπορούμε να πάμε χωρίς να αναγκαζόμαστε να ανεχτούμε τον καπνό. Τώρα αυτά για παρέες σαν τη δική μου που δεν καπνίζει κανείς μας. Για τις υπόλοιπες, δεν είμαι τόσο σίγουρος, εκτός αν οι μη καπνιστές έχουν πολύ αναπτυγμένη ικανότητα πειθούς. Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου! Να σου πω ότι πρόσφατα είχα πάει για φαγητό με ανθρώπους από τη δουλειά, μία κοπέλα έγκυος, και ενώ το είπε κανείς από τους καπνιστές δεν φιλοτιμήθηκε να μην καπνίσει. Και όταν είπα στον ένα που ήταν και δίπλα της να το σβήσει είπε "αμαρτία δεν είναι το τσιγαράκι?".
SKT
09/05/2009 17:27
"As anoiksoun oi MH- Kapnizontes ta dika tous magazia...ainte kai kl..te mas ta @/@

Thnexwmegalh Kwnstantina 9/5/2009 11:51"


Prosekse min poneseis otan sti vgalei.
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
09/05/2009 16:50
Ο πατερας μου (ο Θεος να συγχωρεσει τις αμαρτιες του!) ελεγε οτι δε μπερδευουμε το σωβρακο με τη γραβατα επειδη ειναι στο ιδιο σωμα! Τι σχεση εχει ρε παιδια το καπνισμα με τη βια στα γηπεδα με την κλωνοποιηση την πυρινικη ενεργεια και δεν ξερω κι εγω τι αλλο; Μεχρι να μαθω οτι ειμαι εγκυος καπνιζα τοσο εγω οσο και ο αντρας μου και η παρεα μου. Μολις το εμαθα δεν το ξανακαπνισα και κανεις δεν καπνιζει στο σπιτι οχι γιατι το απαγορευω αλλα γιατι το καταλαβαινουν. Τοσο δυσκολο ειναι να δεχτουμε το δικαιωμα ενος μη καπνιστη να μη θελει καπνο διπλα του; Απο την αλλη τι σας ενοχλει στο να υπαρχουν μαγαζια καπνιστων; Μην πατε οσοι δεν καπνιζετε. Ποιο ειναι το προβλημα; Σε γκει μπαρ πηγαινετε; Αν δεν ειστε γκει η δεν το επιλεγετε για προσωπικους σας λογους δεν πατε. Γιατι να πατε σε μαγαζι καπνιστων δεν το καταλαβαινω; Επειδη δεν καπνιζετε εσεις κι εγω τωρα ολοι οι αλλοι θα κλειστουν στο σπιτι τους και χωρις να ανοιγουν τα παραθυρα; Τι λογικη ειναι αυτη; Οσο για τον κυριο που ανεφερε το καπνισμα στους ανοιχτους χωρους απο τη στιγμη που δεν απαγορευετε ειναι θεμα συνεννοησης. Αν καπνιζω στην πλατεια και σας ενοχλει πειτε το να το σβησω. Ομως πιο λογικο θα μου φαινοταν να γινουν μαγαζια καπνιστων και μη καπνιστων χωριστα ανεξαρτητων τετραγωνικων και να απαγορευετε το καπνισμα σε καθε δημοσιο χωρο ανοιχτο η κλειστο παρα αυτο που γινεται τωρα. Το θεμα ειναι να μην ενοχλει ο ενας τον αλλο κι οχι αν θα κοψουν οι αλλοι το καπνισμα. Καθολου δε με νοιαζει! Θελω απλα να μην εχω καπνο γυρω μου και γυρω απο το μωρο αλλα αν το επιλεξω να εχω τη διεξοδο ενος μαγαζιου που θα δω την παρεα μου θα ακουσω τη μουσικη μου θα καπνισω το τσιγαρο μου χωρις να ενοχλω κανεναν. Πως υπαρχουν μαγαζια που παιζουν ελληνικη μουσικη και αλλα που παιζουν ξενη; Ετσι και με το τσιγαρο. Θελω να καπνισω παω εδω δε θελω παω εκει. Και οπως δε μας αρεσει να μπλεκονται οι διαφορετικες μουσικες μεταξυ τους ετσι δε θα μπλεχτουν και οι μη καπνιστες μς τους καπνιστες. Να υπαρχει ομως η επιλογη για ολους. Οσον αφορα τωρα το οτι θα γινουν περισσοτερα μαγαζια καπνιστων αυτο εχει να κανει με το κοινο.Οσο ασχημο ειναι για μενα που ακουω ροκ να βρισκω ενα μαγαζι στα εικοσι γιατι τα περισσοτερα παιζουν ελληνικα ετσι και για τους μη καπνιστες αν ειναι λιγοτεροι. Ομως τον χωρο τους θα τον εχουν για να βγουν και να διασκεδασουν. Απλα δημοκρατικα και ανθρωπινα.
BILL
09/05/2009 15:05
Ναι, να διακοπεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Να ακριβύνει και το πακέτο. Να μην πωλείται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Έτσι δεν θα πεθαίνουμε από καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά να ρωτήσω κάτι; Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα συντηρητικά, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη ρύπανση του περιβάλλοντος κλπ κλπ κλπ. Από αυτά ποιός θα μας προστατεύσει; Διότι κι αυτά ενοχοποιούνται για καρκινογεννέσεις. Και μη πει κανείς όχι!!!
Ιωάννης Κρης
09/05/2009 14:09
Σας παραθέτω τις απόψεις μου, για όσους δεν τις διαβάσατε, από προηγούμενο σχόλιό μου, πάλι για το ίδιο θέμα, στις 30 Απριλίου:

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να βάλουμε “παραθυράκια” στο νόμο, φερ'' ειπείν για τα 70 τετραγωνικά όπως και για επιλεκτική χρήση ενός καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων ή όχι.
Αναφέρεται ότι απαγορεύεται σε κλειστό δημόσιο χώρο. Προκύπτει, λοιπόν, ότι επιτρέπεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Οι κερκίδες του ανοιχτού γηπέδου τι είναι; Δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος; Πήγα με τα παιδιά μου να δω αγώνα ποδοσφαίρου και μας λιβάνιζε είτε ο μπροστινός είτε ο από πίσω, αναλόγως προς τα πού φύσαγε ο αέρας κάθε φορά. Ποιος σας είπε, ότι σε τέτοιου είδους θεάματα δεν δηλητηριάζεται ο αέρας μου, καθώς νομίζοντας ο κάθε φίλαθλος ότι είναι μόνος του, ντουμανιάζει την ατμόσφαιρα, ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσα και εγώ να λιβανίσω ή να φέρνω την εφημερίδα μου, να της βάζω φωτιά και να ψήνω τη ρέγγα και να μοσχοβολά ο κόσμος. Γιατί όχι; Στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους θα επιτρέπεται; Θα μπορούν να καπνίζουν στην Ακρόπολη, στην αρχαία αγορά, στις Μυκήνες, στην Κνωσσό; Ο νόμος που φτιάχνεται δεν ορίζει σαφώς το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να κινούνται οι καπνιστές. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από το Ελλαδιστάν – Καπνιστάν και από φαφλατάδες πολιτικούς. Ο κ. Αβραμόπουλος – απ'' όσο θυμάμαι – καπνίζει και πολύ μάλιστα. Θα μπορούσε να το κόψει; Όχι για αυτόν, για το φουκαριάρη τον ψηφοφόρο του, τουλάχιστον.
Δυστυχώς οι καπνιστές προβάλλουν πάρα πολλές δικαιολογίες. Επίσης δεν περιμένω ότι θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο. Ο νεοέλλην (αυτό το ειδικό βιολογικό είδος) νομίζοντας ότι ακόμη έχουμε Τουρκοκρατία, θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να το καταστρατηγήσει. Να κάνει αντίσταση, δηλαδή. Και μάλιστα θα θεωρηθεί και καταφερτζής από την παρέα του. Θα βάλουν και ένα χεράκι οι καπνοβιομηχανίες. Εδώ είμαι και εδώ είσαστε, για να το δούμε.
Στην Αγγλία, σε όλα τα νοσοκομεία απαγορεύεται το κάπνισμα και υπάρχουν ειδικοί χώροι εκτός νοσοκομείου– σαν στάσεις λεωφορείου – όπου πηγαίνουν οι καπνιστές για να πάρουν τη δόση τους. Εδώ, σε όποιο νοσοκομείο και να πας, εκεί που θα συναντήσεις μυρωδιά καπνού, είναι τα γραφεία των γιατρών. Οι γιατροί καπνίζουν περισσότερο από το γενικό πληθυσμό, πρέπει να ξέρετε. Άντε να πείσουν μετά τον ασθενή.
Ο καθένας θα μπορεί να καπνίζει μόνο μέσα στο σπίτι του. Βεβαίως και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Άνοιξα το παραθυράκι της τουαλέτας (η οποία βλέπει σε μικρό φωταγωγό) και μπήκε μέσα καπνός από τον από πάνω, λες και κάπνιζα εγώ. Θα πρέπει, επίσης, να απαγορεύεται στα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών καθώς και στους ανελκυστήρες. Πόσες φορές έχω μπει σε ανελκυστήρα και βρωμά καπνίλα λόγω κάποιου ασυνείδητου.
Εμείς οι μη καπνιστές, επίσης, έχουμε ανάγκη να διασκεδάσουμε και να βγούμε το βράδυ. Να πάμε σε ένα μέρος χωρίς καπνό, βρε αδερφέ. Γιατί σώνει και καλά να πρέπει να καπνίσει κάποιος για να ακούσει μουσική; Και εγώ θα μπορούσα να τρώω πατατάκια ή ποπ κορν βλέποντας ένα θεατρικό έργο, ενοχλώντας με το θόρυβο τους διπλανούς μου. Γιατί να καπνίζουν στα διαλείμματα (ενός θεατρικού ή κινηματογραφικού έργου) στο φουαγιέ και μόλις τελειώνει το διάλειμμα να μπαίνει μαζί με τους καπνιστές και η μπόχα που άφησαν στο φουαγιέ; Έχει πολύ “ψωμί” αυτή η συζήτηση.

Κάποιος αναγνώστης, αποκαλούμενος George, σχολίασε αυτά που έγραφα, ως εξής:
“χμμμ απο οτι θυμαμαι το τσιγαρο δεν ειναι παρανομο και χιλιαδες οικογενοιες ζουνε γιατι εργαζονται στις καπνοβιομηχανιες. Σιγουρα πρεπει να σεβομαστε αυτους που δεν καπνιζουν αλλα πρεπει να και αυτοί να σεβαστούν τους καπνιστες. Για μενα το σωστό είναι να υπάρχουν χώροι καπνιζόντων και μη οι οποίοι να χωρίζονται κανονικά και όχι με τον αέρα. Αυτό όμως που ενοχλεί τους αντικαπνιστές είναι οτι επειδή στην παρέα τους έχουν καπνιστές ξέρουν οτι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στους χώρους καπνιστών. αυτό είναι το πρόβλημα. Τώρα εσένα που σε ενοχλεί το τσιγάρο στο γήπεδο τι να κάνουμε τώρα, εδώ πέφτει το ξύλο της αρκούδας, βρίζουν όλοιμ ανάβουν πυρσούς και εσένα σε ενοχλεί το τσιγάρο!!!! και σας ρωτάω το εξής: είστε στα μπουζούκια και βγαίνει ο Τερζής και λεέι τα απίστευτα νταλγκαδιαρικα τραγούδια και θα με αναγκάσει κάποιος να μην καπνίσω????Πάει το μαγαζί έκλεισε”
Η απάντησή μου:
Αγαπητέ George,
Όντως το τσιγάρο δεν είναι παράνομο. Έτσι έχει θεσπισθεί. Είναι θέμα νομοθεσίας και μόνο και όχι ιατρικό. Διότι κανονικά – ιατρικά, θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί εκτός νόμου με το κακό που επιφέρει. Το κακό είναι μεγαλύτερο από το των ναρκωτικών. Εξηγούμαι: από ναρκωτικά πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα περί τα 200 – 300 άτομα ή περίπου τόσα. Από παθήσεις που προκαλεί το τσιγάρο πεθαίνουν περί τις 10000 – 15000 άτομα. Δυστυχώς, το τσιγάρο έχει το μειονέκτημα να είναι νόμιμο, διότι το αγαπητό μας κράτος κερδίζει μέσω των φόρων. Συν τοις άλλοις κερδίζει και πολύς κόσμος από τις καλλιέργειες του καπνού. Όπως εδώ το τσιγάρο είναι νόμιμο, ενώ το χασίς είναι παράνομο, στο Αφγανιστάν καλλιεργούν το χασίς και ζουν από το εισόδημα αυτό. Στην Κολομβία, επίσης, ζουν από την καλλιέργεια των φυτών της κόκας. Το τσιγάρο περιέχει το νόμιμο ναρκωτικό, που λέγεται νικοτίνη, στην οποία καταφεύγουν όλοι όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Θα έχεις δει ρεπορτάζ με άτομα σε στάδιο απεξάρτησης από ναρκωτικά. Όλα αυτά τα άτομα, λοιπόν, καπνίζουν. Όσο για τους αγρότες μας, που ζουν από τα καπνά, κάλλιστα το Υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε να οργανώσει άλλου είδους καλλιέργειες. Το ζήτημα είναι εάν αυτές οι καλλιέργειες θα αποφέρουν τα ίδια έσοδα με εκείνες του καπνού.
Όσο για τον σεβασμό προς τους καπνιστές, αυτός είναι αυτονόητος, όπως και σε κάθε άνθρωπο. Οι καλύτεροί μου φίλοι καπνίζουν. Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων, όπως λένε και οι νομικοί. Το δικό μου δικαίωμα του αναπνέειν ελεύθερα είναι μεγαλύτερο από το δικό σου, που θέλεις να καπνίζεις ελεύθερα. Φυσικά και μπορείς να καπνίζεις. Δεν είναι καλύτερο όμως να το κάνεις, όταν είσαι σίγουρος ότι ο απέναντί σου δεν ενοχλείται;
Όσο για το θέμα του τσιγάρου στο γήπεδο. Μάθε να εξετάζεις κάθε περίπτωση ξεχωριστά και μην μπλέκεις τα θέματα, που εξετάζονται. Θίγοντας το θέμα της βίας στα γήπεδα, ανοίγεις μεγάλη συζήτηση. Τώρα, όμως μιλάμε για το κεφάλαιο κάπνισμα. Μην συσχετίζεις τα θέματα. Δώσε τους την οντότητα που τους πρέπει. Διότι με το σκεπτικό σου, υποβαθμίζεις το θέμα τσιγάρο και αναβαθμίζεις τη βία. Κάλλιστα θα μπορούσα και εγώ να υποβαθμίσω τη βία και να θέσω το θέμα της μόλυνσης, ενώ κάποιος άλλος να υποβαθμίσει τη μόλυνση και να θέσει το ζήτημα της ανεργίας. Όντως το θέμα της βίας στα γήπεδα είναι απαράδεκτο. Πάω σπάνια στο γήπεδο και αιτία είναι όχι μόνο η σωματική, αλλά και η λεκτική βία, τα συνθήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν έτοιμοι για καυγά. Τόσο πωρωμένοι. Πηγαίνω στη μαθητική κερκίδα του γηπέδου με τα παιδιά μου. Όντως ο καπνός του άλλου, ειδικά εάν δεν καπνίζεις, ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Θυμίσου με, όταν σταματήσεις να καπνίζεις. Θα γίνεις πιο γκρινιάρης από μένα στο θέμα του καπνού. Κάποτε κάπνιζαν και σε κλειστά γυμναστήρια. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια, σε αγώνα μπάσκετ, κάποιος παίκτης λιποθύμησε, λόγω της δυσφορίας που ένοιωθε. Όπως βλέπεις, λοιπόν, με το να κάνεις εσύ αυτό που θέλεις, ενοχλείς τους άλλους, τους χαλάς τη διάθεση. Ενώ εσύ, θα μπορούσες να έχεις μαζί σου μια τσίχλα νικοτίνης ή κάποιο επιδερμικό επίθεμα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Και στο κάτω – κάτω, τόσο πολύ θα σου λείψει την ώρα του αγώνα; Όσο για τα νυχτερινά κέντρα, εκεί, ουσιαστικά, υπάρχει το πιο μεγάλο “καπέλλωμα” επιθυμιών. Εσύ θέλεις να καπνίζεις, όταν βλέπεις τον Τερζή, έτσι; Εάν εγώ, όμως, ήθελα να ανοίγω σαμπάνιες και να σε πιτσιλάω (δηλαδή να κάθεσαι πιο δίπλα και να πετάγεται επάνω σου αφρός, όπως εσύ μου πετάς καπνό) θα σου άρεσε; Εάν την ώρα που έβγαινε ο Τερζής, είχα την επιθυμία ή τρέλλα, να ανάβω ένα θυμιατό, θα σε πείραζε, έτσι; Και μάλιστα θα έλεγες, ότι σου βρωμάει κιόλας, το λιβάνι. Αν υποτεθεί ότι στη δουλειά μου, στο γραφείο μου ψήσω μια ρέγκα ή τηγανίσω αυγά ή ψήσω ένα λουκάνικο ή φάω σουβλάκι με κρεμμύδι και τζατζίκι, θα μου έβαζες τις φωνές; Γιατί; Νομίζεις ότι το τσιγάρο βρωμάει λιγότερο; Πολύ περισσότερο, σε πληροφορώ, απλώς η όσφρησή σου έχει απωλέσει μέρος της ικανότητός της, λόγω των οιδημάτων της περιοχής, ενώ έχεις συνηθίσει τη μυρωδιά του. Όταν κόψεις το τσιγάρο έλα να τα ξαναπούμε. Τότε να δεις τι όσφρηση θα έχεις. Και σε μένα αρέσουν κάποια νταλκαδιάρικα τραγούδια. Δεν θέλω, όμως, να καπνίσω εκείνη την ώρα, διότι δεν το έχω συνηθίσει. Αν με βάλεις να καπνίσω την ώρα του τραγουδιού, θα καταφέρεις να μου χαλάσεις την διάθεση και την αίσθηση που θα μου έδινε το τραγούδι. Υπάρχει μια παροιμία, που λέει: “τα μάτια του γουρουνιού τα βλέπουν όλα γουρουνίσια”. Μη με παρεξηγήσεις (Ας μη μιλάμε για γουρούνια, τέτοιες μέρες). Η παροιμία εννοεί ότι τα βλέπει ο καθένας από τη σκοπιά του. Να είσαι καλά.
Ιωάννης Κρης
09/05/2009 14:02
Δυστυχώς, είμαστε κράτος της πλάκας, που λέει και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Το Ελλαδιστάν Τσιγαριστάν Καπνιστάν Ντουμανιστάν Δεβαριεσαιστάν προσπαθεί να κρύψει τα σκουπίδια του κάτω από το χαλί. Προσπαθεί να ξεγελάσει τον εαυτό του, πρωτίστως, με τα καραγκιοζιλίκια που κάνει επιτρέποντας σε κλειστούς χώρους να μετατρέπονται σε καπνιστήρια. Για σκεφτείτε τους μη καπνίζοντες εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους, πώς θα αισθανθούν; Δεν είναι δα και εύκολο πράγμα να βρεις δουλειά σήμερα. Άρα, αν ενοχλείται κάποιος από τους εκεί υπαλλήλους, θα το “καταπιεί” προκειμένου να βγει το μεροκάματο και να πάει χρήματα στο σπίτι του. Όσο για την υγεία του θα πει “δε βαριέσαι, έχει ο Θεός”. Θα πρέπει να ξέρεις κύριε L.V., που υπερθεματίζεις υπέρ των καθαρών τροφίμων, ότι, ως προς τα καθαρά τρόφιμα, έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά, αυτό, είναι άλλος αγώνας. Στη ζωή μας, έχουμε να δώσουμε πολλούς αγώνες για να βελτιώσουμε την ποιότητά της. Το πρωτάθλημα της ζωής έχει πολλούς αγώνες. Έχεις μπερδέψει, λοιπόν, την αγωνιστική. Τώρα, λοιπόν, αγωνιζόμαστε εναντίον του καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι κάτι που αφορά τον καθένα μας προσωπικά, διότι εάν θέλω καπνίζω. Θεωρητικά, ουδείς με πιέζει να το κάνω. Εγώ και μόνο εγώ – αποκλειστικά – είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου. Απευθύνομαι σε εχέφρονες, βεβαίως. Για τα φυτοφάρμακα, όμως, δεν μπορώ να κάνω κάτι, προσωπικά, διότι δεν είναι στο χέρι μου. Θα μπορούσα να αγοράζω βιολογικά προϊόντα, είναι, όμως, πανάκριβα και δεν με φτάνει ο μισθός μου. Έχω και μεγάλη οικογένεια. Για σκέψου, χωρίς φυτοφάρμακα ΄και χωρίς θερμοκήπια πόσο έλλειμμα τροφίμων θα είχαμε; Δεν θα είχες ντοματούλες και αγγούρια και κολοκύθια χειμωνιάτικα. Το στάρι θα έφτανε για να φτιάξουμε ψωμί; Μήπως οι τιμές τους θα πήγαιναν στα ύψη; Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι της παρούσης. Όπως είπαμε, αυτήν την Κυριακή παίζουμε εναντίον του καπνίσματος. Κάποια άλλη Κυριακή θα παίξουμε για την μόλυνση της ατμοσφαίρας, τα φυτοφάρμακα κ.ο.κ. Μην μπερδεύετε τους αγώνες και μην προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογίες. Μη μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες στους ώμους άλλων. Και δυστυχώς, αυτό κάνεις αγαπητέ L.V. Συν τοις άλλοις, προσπαθείς να πείσεις και τους άλλους για τη λανθασμένη αποψή σου. Οι “κρετίνοι” που μας διοικούν, δεν έχουν τα κότσια να το απαγορεύσουν παντού. Το κάπνισμα έβλαπτε, βλάπτει και θα βλάπτει. Εάν υπήρχε έστω και κάτι καλό στο κάπνισμα, τότε θα το δίναμε και στα παιδιά μας.

Για δείτε αυτό το βίντεο, να δείτε πόσο πίσσα εισπνέει ο καπνιστής 20 τσιγάρων με φίλτρο, μέσα σε 20 ημέρες; Φαντασθείτε τον αγώνα που δίνει ο οργανισμός σας για να καθαρίσει αυτόν τον ρύπο και να μπορείτε να ζήτε. Ο αγώνας αυτός δεν συγκρίνεται με τίποτε.
http://www.metacafe.com/watch/914475/still_smoking_watch_this/
POINTER
09/05/2009 13:16
ΑΓΑΠΗΤΕ LV ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΛΑΛΕΙΣ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΒΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΚΑΡΕΙΣ ΜΕ 200ΧΛΜ ΜΕΤΩΠΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ (ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΚΑΙ ΦΩΝΆΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ!
Thnexwmegalh Kwnstantina
09/05/2009 11:51
As anoiksoun oi MH- Kapnizontes ta dika tous magazia...ainte kai kl..te mas ta @/@
SmokerSlayer
09/05/2009 11:38
Μην γράφετε με ΟΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ βρε γελοίοι! Και ενα θαυμαστικό φτάνει. Αγράμματοι
Thanos Linardos
09/05/2009 11:29
Kalimera ke pali. Pesate oli pano mou na me katasparaksete ke mou ipate oli sas oti ke ego tha pao apo karkino logo metalagmenon fagiton pou troo. Den mporo para na simfoniso mazi sas me mia mikri diafora. Iparhoun ke viologika trofima ta opia dialego ke agorazo ke troo, trofima horis fitofarmaka ke zoofarmaka eno ton kapno sas distihos den mporo na ton apofigo. Eho na vgo ekso se ena magazi hronia gia na min anapneo tous kapnous sas, ala ke pali anapneo ta tsigara sas stis stasis ton leoforion, sta pezodromia, sta parka ke alou. Ke thema igias na min ipirhe, giati na mou vromizete ta rouha mou ke ta malia mou? Skeftite to kala ti kanete se sas tous idious, stis ikogenies sas, stin kinonia genika, skeftite ti kanete sta portofolia sas, ine san na vgazete kathe mera ena hartonomisma ton 5 evro ke na to kete me ena spirto. Krima den ine?
Johann von Wegen
09/05/2009 11:29
If a smoker wants to smoke, he is still allowed to. But not in plases with no smokers. Smokers who disagree with the new european law standards are soon to find out how plesaant the atmosphere in non smoking plases can be. ps. please don''t overreact. it''s gonna be just fine...
POINTER
09/05/2009 11:13
Προς τους σχολιάσαντες Για δες ρε κάτι χαρμάνια που ενδιαφέρονται για τη διατροφή του κόσμου! Είστε μάλλον απο αυτούς που καπνίζουν τρία πακέτα την ημέρα και διαμαρτύροννται για τους ρύπους στις πόλεις... Κάτσε, σε λίγο θα μας πείτε οτι κάνει και καλό!!! Μην ταίζετε τα παιδιά σας, δίνετε τους κάθε πρωί δυο πακετάκια να έχουν σωστή ανάπτυξη.. Ενα καλό κάνει ο άνθρωπος, κυρίως για τα παιδιά κι εμείς τον κράζουμε κιόλας! . Αθάνατε Ελληνάρα, μια ζωή στη μιζέρια
L.V
09/05/2009 10:44
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ????ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ "ΟΤΙ Η ΠΑΤΑΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ".ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΤΡΩΜΕ...ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΕΤΟΜΑΧΟΣ
09/05/2009 10:32
ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ.ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΩ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ,ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ .
LV
09/05/2009 10:31
ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟ ΦΤΕΓΜΑ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!!ΑΝ ΚΥΡΙΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΝΑ ΕΙΣΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΚΥΡΙΕ ΘΑΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ
09/05/2009 10:24
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ. ΟΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΟΥ ΑΝ ΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ? ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ? ΠΟΣΟΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ? ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ? MΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΖΗΤΩ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!!! ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ?
GIORGOS K.
09/05/2009 10:17
TRAVA THANO STH NEA YORKH NA FAS METALAGMENA ALLA NA XEREIS OTI KAI SY THA PETHANEIS APO KARKINO KAI AS EISE KAI SE KALO NOSOKOMEIO THS NEA YORKHS.....
L.V
09/05/2009 10:07
TO ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΕΣΕΙΣ ΚΟΥΤΟΙ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΤΡΑΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΟ-ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ.....ΑΠΛΑ ΕΠΙΔΕΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΥΤΟΡΝΙΘΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΑ ΚΡΑΤΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.....ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ
jkj
09/05/2009 10:00
H na perasoun tous nomous swsta h na mhn tous perasoun katholou.

To upourgeio ugeias kanei tous nomous h h Philip Morris?
L.V.
09/05/2009 09:56
ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΘΑΝΟ ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΟΤΙ ΕΣΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΗΡΟΤΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ!!!!!ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΟ- ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ.ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ !!!!!ΠΑΛΕΟΤΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕ....ΤΩΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑΝΟ ΛΙΝΑΡΔΟ ΣΕ ΤΑ''Ι''ΖΟΥΝ ΜΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ!!!! ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟ ΦΤΕΓΜΑ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!!ΑΝ ΚΥΡΙΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΝΑ ΕΙΣΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ !!!
Thanos Linardos
09/05/2009 09:01
Simera to proi fevgo gia 10 meres diakopes stin New York City, mia poli pou apagorevi to kapnisma pantou. Pigeno eki 2 fores ton hrono gia ksekourasi ke ananeosi. O vasikos logos ine oti apagorevete to kapnisma pantou; mporo na fao to fagito mou ke na pio tin mpira mou horis na anapneo ton kapno tou kathe fasista-kafrou kapnisti. Otan gini ke afto edo stin Ellada, tha arhiso na ksodevo ta hromata mou se Ellinika magazia. Stin New York para tis antidrasis ton magazion otan mpike afto to metro stin zoi tous, i doulies tous pigane poli kalitera. Kales diakopes na ehete ke esis ke kali anarosi otan iste se kanena protipo kentro igias tou IKA.