Είναι εγγονός του ιδρυτή της καπνοβιομηχανίας Ρέινολντς, γνωστές φίρμες της οποίας είναι τα τσιγάρα Camel, Winston, Ρall Μall και Salem. Είναι όμως και ορκισμένος εχθρός του τσιγάρου.

Και ενώ θα μπορούσε να κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του και κάθε μήνα να κατατίθενται χιλιάδες δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, αντ΄ αυτού έχει ταχθεί κατά της βιομηχανίας που τον έκανε εκατομμυριούχο. Ο Πάτρικ Ρέινολντς, πρώην μεγαλομέτοχος καπνοβιομηχανίας, βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του υπουργείου Υγείας, για να μιλήσει στην παρουσίαση της αντικαπνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας.

«Δεν έχω ενοχές».

Όταν κάποιος διαβάζει την αρχή της ιστορίας του Πάτρικ Ρέινολντς, αισθάνεται πως πάσχει από «σύνδρομο του σκορπιού» που τάσσεται κατά του εαυτού του.

Σαν προχωρήσει λίγο παρακάτω, στο μέσο της ιστορίας του, αισθάνεται πως έχει αυτός ο άνθρωπος έχει ενοχές και αναζητεί λύτρωση μέσα από την εξιλέωση. Διότι τα χρήματα που έχει κερδίσει δίχως κόπο, έχουν προέλθει από ένα προϊόν που στάθηκε αιτία θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ίδιος εξηγεί πως βιώνει τελείως διαφορετικά τις καταστάσεις…

«Όχι, δεν είμαι άνθρωπος των ενοχών. Το 1979 πούλησα όλες τις μετοχές μου γιατί δεν αισθανόμουν άνετα να έχω στην κατοχή μου μετοχές μιας επιχείρησης που γνώριζα πως σκοτώνει ανθρώπους. Δεν χάρισα τα χρήματα και δεν απολογούμαι γι΄ αυτό. Χρησιμοποιώ τα κεφάλαια από την καπνοβιομηχανία στην εκστρατεία μου για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Θα ήταν χαζό να παραιτηθώ από όλα τα χρήματα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Πάτρικ Ρέινολντς.

Ο πατέρας του πέθανε από εμφύσημα, επειδή κάπνιζε. Ο αδελφός του από καρκίνο του πνεύμονα, επειδή κάπνιζε. Και άλλοι συγγενείς του κατέληξαν σε μικρή ηλικία λόγω καπνίσματος.

«Οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι. Τον πατέρα μου τον είχα δει πέντε φορές. Κάπνιζε. Κάθε φορά που τον έβλεπα ήταν και πιο άρρωστος, πιο αδύναμος. Έφυγε όταν ήμουν 15 ετών. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να γυρίσω την πλάτη στην καπνοβιομηχανία» λέει ο κ. Ρέινολντς.

«Κάπνιζα 17 χρόνια».

Το παράδειγμα του πατέρα αλλά και οι συμβουλές του να μην αρχίσει ποτέ το κάπνισμα δεν υπερνίκησαν της δύναμης των ορμονών της προεφηβικής ηλικίας.

«Όχι πολύ μετά τον θάνατο του πατέρα μου και στην ηλικία των 17 άρχισα κι εγώ να καπνίζω. Ήθελα να είμαι ελκυστικός στα κορίτσια, να φαίνομαι μεγαλύτερος. Ήμουν ένας φυσιολογικός έφηβος και άρχισα να καπνίζω για τους συνήθεις λόγους. Κάπνιζα 17 χρόνια. Προσπάθησα να το κόψω και απέτυχα 11 φορές». Τα κατάφερε τελικά το 1985 και μερικούς μήνες μετά τάχθηκε δημόσια κατά της συνήθειας του καπνίσματος.

«Όταν πρωτομίλησα δημόσια το 1986 στις ΗΠΑ, έδωσα μια διάλεξη κατά του καπνίσματος στο Κογκρέσο. Αργότερα στις ειδήσεις όλοι μιλούσαν γι΄ αυτόν που πήγε ενάντια στην καπνοβιομηχανία της οικογένειάς του. Εξεπλάγην όταν είδα πόση δημοσιότητα πήρε η παρουσία μου και η θέση μου» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ρέινολντς.

Ήταν το πρώτο του «επίσημο» βήμα για μία επιτυχημένη πορεία. «Μετά από αυτό μου ζητούσαν να δώσω ομιλίες, με καλούσαν να γίνω εκπρόσωπος σε συνεντεύξεις Τύπου, να αναφέρω προτάσεις για το νόμο που θα δημιουργούσε περιοχές για μη καπνίζοντες στα εστιατόρια».

Εμφανίστηκε και μίλησε κατά του καπνίσματος σε εκπομπές όπως The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Today Show, CBC Morning Good Morning America κ.ά.

Σύζυγος Ελληνίδα

Οι ομιλίες του επικεντρώνονται σε παγκόσμιες στρατηγικές, όπως αυτής της απαγόρευσης του καπνίσματος στα αεροπλάνα, αλλά και εθνικές στρατηγικές. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί αρκετές φορές, μιας και η σύζυγός του, η Αλεξάνδρα Ολύμπιος είναι Ελληνίδα.

«Το κάπνισμα είναι εθιστικό όσο η κοκαΐνη»

O Πάτρικ Ρέινολντς, εκτός από τα σύνορα των ΗΠΑ, κάνει σήμερα διεθνή εκστρατεία και ελπίζει πως η παραμονή του στην Ελλάδα θα του ανοίξει τις πόρτες για να «πάω στην Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά καπνιστών».

«Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που έχουν δυσκολία να διακόψουν το κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και με τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Ιταλούς. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Είναι τόσο εθιστικό όσο η κοκαΐνη και η ηρωίνη». Το μήνυμα που στέλνει στους καπνιστές είναι ξεκάθαρο:

«Μπορείτε να σταματήσετε! Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν πολλές φορές να το διακόψουν και αποθαρρύνονται. Δεν είναι εύκολο. Αλλά μπορείτε, και μη σας αποθαρρύνει η αποτυχία διότι είναι μέρος της προσπάθειας αυτής». Ο ίδιος ονειρεύεται «μια κοινωνία χωρίς καπνό. Μια Ελλάδα χωρίς καπνό». Και πιστεύει πως ο νόμος που θα εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου θα τύχει θερμής υποδοχής από τους Έλληνες.

«Αυτή τη στιγμή καπνίζει το 47% των ανδρών και το 30% των γυναικών, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. Δηλαδή η πλειονότητα των Ελλήνων δεν καπνίζει. Πιστεύω λοιπόν πως τους επόμενους μήνες που οι Έλληνες θα αντιληφθούν πώς είναι να επισκέπτονται εστιατόριο και να απολαμβάνουν το γεύμα τους χωρίς να αναπνέουν καπνό, θα συνηθίσουν γρήγορα σε αυτόν τον νέο, καθαρό τρόπο ζωής. Στοιχηματίζω πως ο νόμος θα γίνει δημοφιλής και μάλιστα τόσο ώστε τελικά θα κάνουν ό,τι και στην Αμερική: θα απαγορεύσουν εντελώς το κάπνισμα στα εστιατόρια».

Ο κ. Ρέινολντς έχει επικεντρώσει την αντικαπνιστική του εκστρατεία στις ηλικίες του Δημοτικού. «Σχεδόν όλοι οι καπνιστές που αρχίζουν το κάπνισμα είναι παιδιά. Οι 6 στους 10 αρχίζουν πριν φτάσουν στην ηλικία των δεκατεσσάρων και 9 στους 10 καπνιστές στην Ελλάδα εθίστηκαν πριν φτάσουν τα 19 τους χρόνια.».

Χρονολογίες- σταθμοί του «Μr Camel»

Oι σταθμοί στη ζωή και την αντικαπνιστική εκστρατεία του «Μr Camel», Πάτρικ Ρέινολντς

1965 Ο πατέρας του πεθαίνει από εμφύσημα λόγω καπνίσματος

1967Αρχίζει να καπνίζει ο ίδιος

1985Έπειτα από 11 αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα

1989Ιδρύει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Τhe Foundation for a Smokefree Αmerica, η αποστολή του οποίου είναι να παρακινήσει τους νέους να μην αρχίσουν το κάπνισμα και τους καπνιστές να το διακόψουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον τιμά με ειδικό βραβείο για την προσφορά του

1989 Το νοσοκομείο Σινά του Σικάγου του απονέμει το βραβείο του Ανθρωπιστή της Χρονιάς

2006 Κυκλοφορεί το DVD για τη διακοπή του καπνίσματος.

LΙΝΚ:

http://www.tobaccofree.org