ΠΑΙΔΕΙΑ

Εθνικός διάλογος με... απουσία στους καθηγητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2009 07:00 |
 Εθνικός διάλογος με...  απουσία στους καθηγητές
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχουν δηλώσει πως ο διάλογος θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες προτού διαμορφωθεί κάποια κοινή πρόταση για τις αλλαγές

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ παρουσία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης αρχίζει σήμερα, με την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) υπό τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο Ζάππειο, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία.

Ο διάλογος, όπως έχει δηλώσει τόσο ο κ. Μπαμπινιώτης όσο και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες προτού διαμορφωθεί κάποια κοινή πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο εξεταστικό, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα παραστεί και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε για την έναρξη της διαδικασίας. «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε έναν διάλογο για συγκεκριμένα ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του σχολείου, την αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, την εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, την κινητροδότηση δεξιοτήτων και, κυρίως, τη σύνδεση της παιδείας με την κουλτούρα και τον πολιτισμό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος και τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε «να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν να ακούσουμε, να αφουγκρασθούμε και να κωδικοποιήσουμε θέσεις και απόψεις σ΄ ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Απο τον διάλογο θα απουσιάσει η ΟΛΜΕ, η οποία τον έχει καταγγείλει ως προσχηματικό. Ωστόσο, ο πρόεδρός της κ. Κ. Μανιάτης, με χθεσινή του επιστολή προς τον κ. Μπαμπινιώτη, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΠΔΕ να επισκεφθεί την ΟΛΜΕ στα γραφεία της προκειμένου οι καθηγητές να τον ενημερώσουν για τις προτάσεις τους. Το προεδρείο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΣΥΝ έχει τις δικές του προτάσεις, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε έναν διάλογο που γίνεται «για να δημιουργηθεί η αίσθηση της συναίνεσης». Αντιθέτως, στη διαδικασία θα προσέλθουν κατ΄ αρχήν οι δάσκαλοι, οι οποίοι όμως έχουν ήδη δηλώσει ότι ενδέχεται να αποχωρήσουν εάν το υπουργείο Παιδείας δεν επιλύσει στο μεταξύ θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου τους. Στη διαδικασία συμμετέχουν επίσης θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι οργανισμών του υπουργείου Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, ΟΕΕΚ, Οργανισμός Επιμόρφωσης, ΟΣΚ κ.λπ.) και των κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ κ.λπ.). Στη συνεδρίαση ενδέχεται να παρευρεθεί και εκπρόσωπος της Συνόδου πρυτάνεων, καθώς οι πρυτάνεις επίσης επεξεργάζονται πρόταση για το εξεταστικό, ενώ σε επόμενη φάση δεν είναι απίθανο να παραστούν και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, όταν συγκροτηθεί σε σώμα η νέα τους διοίκηση, έπειτα από την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στην Ομοσπονδία (ΠΟΣΔΕΠ) των καθηγητών ΑΕΙ.