Μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη παρουσίασε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο φετινό τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έφτασε σε ετήσια βάση το 3% και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο χρόνων, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,6%. Η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων αυτών αντικατοπτρίζει την ισχυρή αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και την αύξηση των επενδύσεων. Το πρώτο φετινό εξάμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί πλέον σε 2,1%. Τον προηγούμενο μήνα οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη το πρώτο φετινό εξάμηνο κατά 1,9%.

Τα νέα θετικά στοιχεία δημιουργούν επίσης αισιοδοξία και για θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2017. Πλέον η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της αγοράς εργασίας συνηγορούν στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει, όπως αναμένεται, σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Την περίοδο της κρίσης η Fed είχε αγοράσει κρατικά ομόλογα και άλλα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα συνολικού ύψους άνω των 4 τρισ. δολαρίων και πλέον αναμένεται να αρχίσει τις πωλήσεις τους.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3%, που είναι τα υψηλότερα φετινά επίπεδα. Τον Ιούλιο η αύξηση αυτή υπολογιζόταν σε 2,8%. Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ είναι τεράστιες και αποτελούν την κινητήρια δύναμη για ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Μεγάλο μέρος των δαπανών αυτών πάντως προήλθε από αποταμιεύσεις, κάτι που δείχνει ότι οι δαπάνες αυτές μπορεί να μη συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς στο μέλλον. Το δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις των εταιρειών σε εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 8,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Μείωση 6,5%, πάντως, σημείωσαν οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.