Εκρηξη της φτώχειας έφεραν στους Ελληνες τα Μνημόνια ενώ τα χειρότερα έπονται με το νέο Ασφαλιστικό που καταδικάζει τους νέους συνταξιούχους σε συντάξεις – φιλοδωρήματα. Ενδεικτικό είναι ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου η μέση σύνταξη με μέση αμοιβή για τους νέους συνταξιούχους περιορίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα επίπεδα των 655 ευρώ!

Εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν και προβλέπουν μειώσεις συντάξεων έως 30% για τους νέους συνταξιούχους, όλο και περισσότεροι θα πλησιάζουν στο μέλλον το όριο της φτώχειας. Σήμερα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι ο ένας στους τρεις Ελληνες όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες συντάξεις δεν θαυπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή όπως παρατηρεί ο καθηγητής Παντείου Σάββας Ρομπόλης, αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις που θα έχουν στο επίπεδο διαβίωσης των νέων συνταξιούχων οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει το επίπεδο διαβίωσης και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νέο νόμο καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένονται περαιτέρω περικοπές στο ΕΚΑΣ, στις επικουρικές και στις αναπηρικές συντάξεις.

Με βάση τον νέο νόμο όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από 13 Μαΐου 2016 εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης έναντι 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο νόμο Ρέππα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια).

Ειδικότερα θεσμοθετείται εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης. Και ουσιαστικά την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα.

ΕΡΕΥΝΑ EUROSTAT. Τα δεδομένα για τους νέους συνταξιούχους αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης στη χώρα μας που αποτυπώνoνται στην τελευταία έρευνα της Eurostat. Αυτά δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 2015 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι) έναντι 28,1% το 2008. Ειδικότερα περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους (3.828.500 άτομα) ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Γενικότερα σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία, η Φινλανδία (16,8%) κ.ο.κ.