Τσεκούρι στις παχυλές αμοιβές της ιεραρχίας και των νέων διευθυντικών στελεχών των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας, και ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μείωση 30% μέσα στο προσεχές διάστημα.

Το κούρεμα των αμοιβών ανακοινώθηκε κατόπιν εισήγησης του ίδιου του εκτελεστικού προέδρου Στ. Τσοτσορού, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και μάλιστα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου των ΕΛΠΕ, της ΕΚΟ και της Ελληνικά Καύσιμα.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως οι αποδοχές του αυξήθηκαν πάνω από 60% με απόφαση Γενικής Συνέλευσης λόγω της ταυτόχρονης ανάληψης των εκτελετσικών αρμοδιοτήτων και στις τρεις προαναφερόμενες εταιρείες.

Εκτοτε, η Επιτροπή Αμοιβών του ομίλου των ΕΛΠΕ πήρε εντολή να μελετήσει συνολικά το θέμα των υψηλών αμοιβών στον όμιλο και να εισηγηθεί στο Δ.Σ. της εταιρείας ένα συνολικό σχέδιο.

Πολλοί υποστηρίζουν πως παρ’ ότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ως κύριο μέτοχο το Δημόσιο (ελέγχει το 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), αλλά τον όμιλο Λάτση με 41% (Paneuropean Oil), εντούτοις η απόφαση για περιορισμό των αμοιβών έχει άρωμα «κρατικής παρέμβασης». Αλλες πάλι πληροφορίες επιμένουν ότι ήταν επιλογή της ίδιας της διοίκησης, με το σκεπτικό ότι τέτοιοι μισθοί μεταξύ 200.000 και 400.000 ευρώ το χρόνο είναι αδιανόητοι εν μέσω της κρίσης.

Οπως και να έχει, το θέμα είναι ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις οι απολαβές στην ανώτερη ιεραρχία των ΕΛΠΕ διαμορφώνονται ως εξής :

* Για το δίδυμο Τσοτσορού (πρόεδρος)-Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος), στα επίπεδα των 252.000 ευρώ μεικτά το χρόνο έναντι 400-420.000 ευρώ μεικτά των προκατόχων τους. Από τα 400.000 ευρώ, τα 280.000 ευρώ ήταν οι σταθερές ετήσιες απολαβές, και τα 140.000 ευρώ οι μεταβλητές (τα μπόνους δηλαδή). Με βάση τη χθεσινή απόφαση, οι σταθερές απολαβές μειώνονται κατά 10% και διαμορφώνονται σε 252.000 ευρώ, ενώ τα μπόνους περικόπτονται κατά 40% και περιορίζονται σε 84.000 ευρώ.

Επειδή όμως οι Τσοτσορός και Στεργιούλης έχουν συμφωνήσει να μη πάρουν φέτος μπόνους, οι αμοιβές τους για το 2015 διαμορφώνονται σε 252.000 ευρώ.

* Για τους 11 νέους γενικούς και ανώτερους διευθυντές που ανακοινώθηκαν χθες, ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης του ομίλου, οι ετήσιες σταθερές απολαβές μειώνονται κατά 15% συγκριτικα με τα σημερινά επίπεδα. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος των απολαβών αυτών σήμερα είναι 190.000 ευρώ μεικτά, οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται σε 161.500 ευρώ, πάντα μεικτά.

Τα μπονους για φέτος έχουν καταργηθεί, ενώ από του χρόνου θα είναι κουτσουρεμένα κατά 30%.

Ενα εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξε ανάλογο ψαλίδι και στις αμοιβές των παλαιών διευθυντικών στελεχών, τα οποία μένουν στο απυρόβλητο.

«Γιατί θα γινόταν επανάσταση», είναι η απάντηση από πηγές του ομίλου. Μεταφέρουν μάλιστα κλίμα αναστάστωσης μέσα στο Δ.Σ. της εταιρείας, έντονες διαμαρτυρίες και φωνές κυρίως από τους εκπροσώπους του μετόχου ότι η απόφαση αυτή «μειώνει το ίδιο το κύρος της εταιρείας». Ενα μόνιμο άλλωστε επιχείρημα που διατυπωνεται από στελέχη και εργαζομένους στα ΕΛΠΕ είναι ότι οι αποδοχές στον ανταγωνιστικό όμιλο της Motor Oil είναι υψηλότερες.

Εννοείται ότι οι μειώσεις δεν αφορούν τους εργαζομένους στην εταιρεία, που προστατεύονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Για το προσωπικό λοιπόν, οι ετήσιες μεικτές συνολικές αποδοχές του 2014 κυμάνθηκαν από 22.000 ευρώ έως και 108.000 ευρώ. Μπορεί για την ώρα να μην πέφτει ψαλίδι στις αποδοχές του προσωπικού, ωστόσο περιορίζονται οι υπερωρίες που είναι εκτός των συλλογικών συμβάσεων.

Σκέψεις για περαιτέρω ψαλίδι 30%

Το κούρεμα πάντως που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ στις απολαβές της ανώτατης και ανώτερης ιεραρχίας της εταιρείας δεν ήταν παρά η αρχή.

Εύλογη λοιπόν η μουρμούρα, και η γκρίνια που προκάλεσε, και η οποία εκφράστηκε δημοσίως κυρίως από τους εκπρόσωπους του ομίλου Λάτση μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, το οποίο και πήρε τη σχετική απόφαση.

Και αυτό καθώς στο τραπέζι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, σκέψεις για περαιτέρω μείωση κατά 30% των παχυλών απολαβών και των 70 ανώτερων διευθυντικών στελεχών του ομίλου.

Το υποννοεί άλλωστε και η ίδια η χθεσινή ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. «Επιπλέον επανεξετάζεται η μισθολογική πολιτική στελεχών του ομίλου μετά την ολοκλήρωση εντός του 2015 της ετήσιας έρευνας αμοιβών από εξιδεικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, που λαμβάνει υπόψη τις νέες τάσεις και συνθήκες στην οικονομία και τη κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά

Μαχαίρι και στις υπερωρίες του προσωπικού

Παράλληλα με τις μειώσεις των αποδοχών, η εταιρεία ανακοίνωσε μια νέα πολιτική αναδιάρθρωσης που αφορά συνολικά 51 ανώνυμες εταιρείες.

Σε επίπεδο εταιρείας το μέτρο προβλέπει κατάργηση και συγχώνευση διευθύνσεων, καθώς επίσης αναβάθμιση και αναδιοργάνωση τόσο γενικών διευθύνσεων όσο και απλών διευθύνσεων. Για παράδειγμα καταργείται η παλαιά γενική διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων και ενοποιείται με τις άλλες υπηρεσίας εμπορίας.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αναβάθμιση σε γενικές διευθύνσεις των διευθύνσεων Εσωτερικού Ελέγχου, Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και οι Υπηρεσίες Εμπορίας, καθώς και η αναδιοργάνωση των διευθύνσεων Ασφάλειας, Υγιεινής και Περιβάλλοντος των Διυλιστηρίων, Προμηθειών, Πληροφορικής και Συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται τρεις νέοι γενικοί διευθυντές, οκτώ ανώτεροι διευθυντές και οκτώ διευθυντές, όλοι προερχόμενοι από το στελεχιακό δυναμικό του ομίλου.

Σωρευτικά, προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών άνω των 50 εκατ. ευρώ το χρόνο τόσο από τα κόστη της ενέργειας, των ανταλλακτικών, και υλικών, όσο και από αυτή καθ’ αυτή τη συνολική λειτουργία των ΕΛΠΕ.