Πρόσκληση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και προς τους ιδιώτες, να επαναφέρουν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες τα διαθέσιμά τους απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (capital controls, έλλειψη κεφαλαίων κλπ.) και πώς αυτά επηρεάζουν την λειτουργία του Ομίλου, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης, συνεχώς κι αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα, εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες».

Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι έκαναν το ίδιο πολλές ελληνικές εταιρείες. «Ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ελληνική επιχείρηση λόγω της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, όπου παλεύουμε με άνισους όρους να πάρουμε κάποιο έργο και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τί σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εταιρείες να μην υποστηρίζονται από ένα ισχυρό και σταθερό εγχώριο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Περιστέρης και συμπλήρωσε:

«Εμείς πήραμε από την πρώτη στιγμή την δύσκολη αλλά σωστή κατά τη γνώμη μας απόφαση, να στηρίξουμε έμπρακτα τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία, κόντρα στο ρεύμα αλλά και στις συμβουλές που δεχόμασταν.

Επιμείναμε σε αυτή την απόφασή μας σε όλες τις φάσεις της κρίσης, ακόμα και στις πιο δύσκολες, επενδύοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση και διατηρώντας όλα τα διαθέσιμά μας στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούμε ότι το ίδιο έπρεπε να κάνουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, έστω και τώρα, πρέπει μαζικά οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι ιδιώτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους».

Δεν θα υπάρχει σοβαρή ελληνική επιχειρηματικότητα, αν δεν υποστηριχθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπογραμμίζοντας πως «ελάχιστα πράγματα θα είχαμε πετύχει όλοι μας στο εξωτερικό, όπως π.χ. στα Βαλκάνια, αν δεν υποστηριζόμασταν από τις ελληνικές τράπεζες». Αν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη των τραπεζών, «πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Περιστέρης.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ζητά ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ώστε να μην χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ λόγω προεκλογικής περιόδου.
Σήμερα οι πιστοποιημένες, πλην, όμως, ανεξόφλητες εργασίες έργων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Με τον κ. Χριστοδουλάκη, οι επικεφαλής του Συνδέσμου επιθυμούν να συζητήσουν, τα ζητήματα που αφορούν την βέλτιστη αξιοποίηση τόσο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και του επόμενου 2014-2020.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο κ. Χριστοδουλάκης, διαθέτει πλούσια γνώση και εμπειρία αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομίας, ενώ οι δηλώσεις του, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του κατέστησαν φανερό ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και υιοθετεί στο ακέραιο, τη θέση την οποία εξέφρασε ο Σύνδεσμος προ δεκαπενθημέρου με επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, για οικουμενική συμφωνία σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση του ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται, ότι με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ο ΣΑΤΕ έκανε έκκληση για την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ώστε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και του χρονικού διαστήματος το οποίο θα απαιτηθεί μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία είναι πλέον 100% για όλη την δαπάνη, το 40% της οποίας επιστρέφει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου (23% ΦΠΑ, συν ασφαλιστικές εισφορές, συν σύνολο φόρων που αναλογούν στον κύκλο εργασιών των εμπλεκόμενων στα έργα).

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του ΣΑΤΕ από τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας ΕΣΠΑ, οι σημερινές πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τουλάχιστον.

Έναντι αυτού του ποσού, καταβάλλονται περίπου 60-90 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ρυθμός που υποδηλώνει ότι τα ήδη ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου για έργα ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτονται κατά 100% από την ΕΕ, δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο, ενώ διαρκώς σωρεύονται και άλλα, αφού τα έργα συνεχίζονται από αρκετούς αναδόχους έργων !