Μόνο εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας θα μπορούν να αγοράζονται ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπωσδήποτε, όχι πριν από τον Ιούλιο.

Στο άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας στην ευρωζώνη που ανακοίνωσε χθες, ο Μάριο Ντράγκι δεν εξαίρεσε μεν την Ελλάδα, αλλά έβαλε όρους. Και οι όροι αυτοί ήταν οι αναμενόμενοι: τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επιπλέον, «κατά τη διάρκεια αξιολόγησης, η επιλεξιμότητα θα αναστέλλεται και θα ανακτάται μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της αξιολόγησης» όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Τράπεζας.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο και μετά. Και αυτό γιατί υπάρχει περιορισμός ως προς το ποσό των ομολόγων κάθε χώρας που μπορεί να κατέχει η Κεντρική Τράπεζα. Το όριο αυτό (33% του υπό διαπραγμάτευση χρέους της) έχει εξαντληθεί και ως εκ τούτου ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι νέες αγορές θα γίνουν αφού προηγουμένως πληρωθεί το ομόλογο του Ιουλίου (3,5 δισ. ευρώ, μαζί με αυτά των κεντρικών τραπεζών).

Το χρονοδιάγραμμα αυτό συνδυάζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες στελεχών του, να ζητήσει περιθώριο έως τον Ιούνιο για να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους προς την ΕΚΤ, κάτι που θα δοκιμαστεί ακριβώς τότε που λήγει το ομόλογο. Τότε, όμως, θα είναι που θα περιμένει η νέα κυβέρνηση να μπει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, το ποσό στο οποίο θα μπορούσε να αντιστοιχεί η αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι 4,5 δισ. ευρώ. Αλλες πηγές το κατεβάζουν μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ.

«Δεν έχουμε κάποιο ειδικό κανόνα για την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι. «Εχουμε κανόνες που εφαρμόζονται για όλους. Πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις προτού αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα. Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Και μετά υπάρχει και το όριο 33% για τον εκδότη. Αυτοί δεν είναι ειδικοί κανόνες, είναι κανόνες που ίσχυαν από πριν. Εως τον Ιούλιο, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πάλι εντός ορίων».

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ για συμμετοχή σε πρόγραμμα θα ισχύσουν ακόμη και για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA. Το πράσινο φως δόθηκε προχθές μόνο για δύο εβδομάδες, σημείωναν με νόημα.

Η ΚΟΝΤΡΑ. Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις Ντράγκι προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε το ερώτημα αν η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το πακέτο Ντράγκι ή θα χάσει την ευκαιρία. «Ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη» αναφέρει η δήλωση του Πρωθυπουργού, «η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βεβαιότητα μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει ούτε τους κανόνες αναγνωρίζει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις Ντράγκι διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση. «Ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή του ανακοίνωση απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Ολοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης», στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κυρία Μέρκελ».