Αιφνιδίασε χθες την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας τη μεγάλη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας με μια δήλωση που παρέπεμπε σε συνέχιση της δανειακής εξάρτησης.

Ετσι, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg δήλωνε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το Μνημόνιο και τα δανεικά της τρόικας, η Γαλλίδα εμφανίστηκε να προσγειώνει τις ελληνικές φιλοδοξίες λέγοντας ότι καλύτερα θα ήταν να υπάρξει «προληπτική στήριξη».

Βεβαίως, με τη δήλωσή της η Λαγκάρντ άφησε την απόφαση στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. «Με ικανοποίηση βλέπουμε» είπε, «ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου υπάρχει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά τη γνώμη μας σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η δήλωση της Γαλλίδας ήρθε λίγο μετά τη δήλωση Σαμαρά στο πρακτορείο Bloomberg ότι «αισθανόμαστε απολύτως ασφαλείς» πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για διαζύγιο με την τρόικα, αλλά «όλα θα γίνουν σωστά». Πρόσθεσε επιπλέον ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο εποπτείας της οικονομίας της από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Πάντως, στην ερώτηση αν είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς υποστήριξη δήλωσε: «Απολύτως».

Για μια μορφή συνέχισης της σχέσης της χώρας μας με τους δανειστές της μίλησε και η κυρία Λαγκάρντ. «Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση» είπε. «Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να τα καταφέρει μόνη της. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση της Λαγκάρντ δίνει μια πρόγευση της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας το επόμενο διάστημα για τη μεταμνημονιακή εποχή. Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στη γραμμή ότι «μπορεί και χωρίς τη βοήθεια των δανεικών της τρόικας». Και αυτό κυρίως γιατί πολιτικά δεν αντέχει ένα νέο Μνημόνιο. Ο στόχος της στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών είναι να εξασφαλίσει γρήγορα μια καλή ρύθμιση για το χρέος, που θα τη βοηθήσει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο αλλά και στην πρόσβαση στις αγορές. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα διευκολύνει την προσέλκυση κεφαλαίων από τις αγορές.

Η τρόικα, από την άλλη, θεωρεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιας μορφής επιτήρηση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει ένα νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε, ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης προγράμματος. Αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για ένα light ή made in Greece Μνημόνιο συνδεδεμένο με μια ανοιχτή πιστωτική γραμμή, σε περίπτωση που θα τη χρειαστεί η Ελλάδα. Χθες έγινε φανερό ότι και η κυρία Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ της «προληπτικής στήριξης», που είναι προφανώς μια παραλλαγή των προαναφερομένων.

Ολα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της συνάντησης της επικεφαλής του ΔΝΤ την Κυριακή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου. Αλλωστε η συζήτηση θα έχει συνέχεια και τη Δευτέρα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

EKT:Καμία αύξηση επιτοκίων πριν από το 2017

Αναφορά ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα αρχίσουν να αυξάνονται πριν από το 2017 έκανε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

«Βλέποντας τις προσδοκίες της αγοράς, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων προβλέπεται το 2017» ανέφερε ο Ντράγκι. Ζήτησε επίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.