Με συμφωνία στο θέμα του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γενικά σε ό,τι αφορά την αρχική τιμή πλειστηριασμών των ακινήτων, αλλά με ανοικτά πολλά άλλα μέτωπα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρώτος γύρος της τελευταίας αξιολόγησης του μνημονίου από την τρόικα.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ως προς τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, η τρόικα συμφώνησε τελικά να ξεκινούν στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής, αντί του 1/3 που ζητούσαν οι δανειστές.

Σε δεύτερο στάδιο του πλειστηριασμού, η τιμή θα κατεβαίνει στο 1/2 και μετά, εφ’ όσον δεν υπάρξει πράξη, θα λύνει το θέμα η Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές τιμές οι οποίες πρέπει να αλλάξουν, αλλά όπως είπε, το εμπόδιο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές και γι’ αυτό θα πάρει χρόνο μέχρι να λυθεί το θέμα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα θα δεχόταν να προχωρήσει άμεσα μια λύση από το υπουργείο Οικονομικών και σε δεύτερο στάδιο να λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Εν τω μεταξύ προς αναβολή οδηγείται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, καθώς η τρόικα υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την αντίστοιχη για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων.

Επιστροφή τον Νοέμβριο

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ και την τοποθέτηση της νέας Κομισιόν.

Στη σύσκεψη της Τρίτης, συμμετείχαν, εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κ. Πιερακάκης.

Στην Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να αναχωρήσει το προσεχές Σάββατο για την Ουάσιγκτον, όπου την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.