Ενας στους δύο αγρότες και συνταξιούχους του λογαριασμού ανασφάλιστων υπερηλίκων μπορεί να κάνει φέτος δωρεάν διακοπές και ιαματικό τουρισμό, να μετάσχει στο εκδρομικό πρόγραμμα ή να λάβει δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις και βιβλία.

Το πρόγραμμα Αγροτική Εστία, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης από κοινού με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ξενοφώντα Βεργίνη και παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπει την ενίσχυση 584.550 δικαιούχων. Συνολικά θα διατεθούν 26,9 εκατ. ευρώ και δικαίωμα συμμετοχής έχουν 1.153.700 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφάλιστων υπερηλίκων και ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Στα προγράμματα μπορούν να μετάσχουν και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων. Πέρα από τα κλασικά των προηγούμενων ετών με εκδρομές, ιαματικό τουρισμό και πακέτα διακοπών, το πρόγραμμα Αγροτική Εστία δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην τροφή του πνεύματος αλλά και στην τροφή των λιλιπούτειων τέκνων αγροτών. Συνταξιούχοι του ΟΓΑ και ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού θα ενισχυθούν με ποσό 200.000 ευρώ καθώς η Αγροτική Εστία θα καλύψει τα τροφεία των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για πρώτη φορά άλλωστε προβλέπονται προγράμματα επιμόρφωσης για νέους αγρότες, χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες μητέρες, ενώ δεν λείπουν και τα δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις.

Οι αιτήσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερομένους θα πρέπει να υποβληθούν στα ΚΕΠ από τις 27 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2014 με απαραίτητα δικαιολογητικά το βιβλιάριο υγείας ΟΓΑ, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων ή το απόκομμα καταβολής εισφορών.

Θα ακολουθήσει ηλεκτρονική κλήρωση για την ανάδειξη των δικαιούχων, οι οποίοι θα ενημερωθούν σχετικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr) ή μέσω των ΚΕΠ, από όπου και θα παραλάβουν τα δελτία συμμετοχής.

Χωρίς κλήρωση θα μετάσχουν στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού συνταξιούχοι του ΟΓΑ με απόλυτη αναπηρία ή τυφλότητα καθώς και όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας.

Τουρισμός για όλους με πακέτα για 5 διανυκτερεύσεις

Εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες δικαιούχους από όλους τους νομούς της χώρας αφορά το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με πακέτα εξαήμερων διακοπών πέντε διανυκτερεύσεων σε συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία έως πέντε αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες με 2 έως 4 κλειδιά και κάμπινγκ) σε όλη τη χώρα. Θα υλοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2014 έως τις 3 Μαΐου 2015.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα επιλέγουν το κατάλυμα της προτίμησής τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www. oga.gr) κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων. Η κράτηση των δωματίων θα γίνεται μόνο από τον ίδιο τον δικαιούχο. Τα ποσά επιδότησης ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση κυμαίνονται από 18,5 έως 23 ευρώ ανάλογα με την τουριστική περίοδο για ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια και είναι σταθερά 12 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα κάμπινγκ. Η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου καθορίζεται από τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος, και αναγράφεται στον κατάλογο καταλυμάτων. Ολα τα καταλύματα πρέπει να διαθέτουν δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και κλιματισμό / κεντρική θέρμανση και σε καμία περίπτωση να μην είναι προβληματικά (υπόγεια, εσωτερικά, χωρίς επαρκή φωτισμό ή αερισμό). Παιδιά μέχρι πέντε ετών θα παραμένουν δωρεάν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.

Δωρεάν εισιτήρια για παραστάσεις και παιδικές σκηνές

Συνολικά 93.000 δικαιούχοι θα λάβουν δωρεάν εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Για πρώτη φορά φέτος, η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβληθεί παράλληλα με τις λοιπές παροχές της Αγροτικής Εστίας, από τις 27 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2014. Θα γίνει κλήρωση των δικαιούχων μόνο εφόσον οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπεράσουν τις 93.000.

Οσοι κληρωθούν θα προμηθευτούν τα δελτία θεάματος από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, προκειμένου να παρακολουθήσουν παραστάσεις των συμβεβλημένων θεατρικών επιχειρήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και παιδικές σκηνές. Για κάθε δελτίο θεάματος, η θεατρική επιχείρηση επιδοτείται από τον ΛΑΕ (Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας ΟΓΑ) με 15 ευρώ για την κεντρική σκηνή και 12 ευρώ για την παιδική σκηνή. Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου. Τα δελτία θεάματος ισχύουν για όλες τις παραστάσεις, τακτικές βραδινές, απογευματινές ή λαϊκές απογευματινές, περιλαμβανομένων και αυτών του Σαββατοκύριακου.

Συνδυάστε μπάνια και διακοπές σε υδροθεραπευτήρια

Δεκαπέντε χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φέτος ιαματικό τουρισμό συνδυάζοντας εξαήμερες διακοπές και τέσσερις απλές λούσεις σε υδροθεραπευτήρια. Οι δικαιούχοι, αν δεν επιθυμούν να κάνουν ιαματικά λουτρά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Δελτίο Ιαματικού Τουρισμού μόνο για διαμονή. Το πρόγραμμα πάντως προβλέπει ότι παράλληλα με τη διαμονή τους σε συμβεβλημένο κατάλυμα (έως πέντε διανυκτερεύσεις) θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν μέχρι και 4 απλές λούσεις είτε σε υδροθεραπευτήριο εντός των συμβεβλημένων ξενοδοχείων είτε σε συμβεβλημένες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.

Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου είναι ανάλογη αυτής που ισχύει για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ενώ για τις υδροθεραπείες δεν υπάρχει η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση.

Οσοι κληρωθούν, τόσο για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού όσο και για το πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού, προκειμένου να λάβουν το σχετικό δελτίο συμμετοχής θα πρέπει να κάνουν έγκαιρα κράτηση του δωματίου που τους ενδιαφέρει. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι των καταλυμάτων θα αποστέλλουν υποχρεωτικά Επιβεβαίωση Κράτησης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταχωρίζουν τα στοιχεία της κράτησης όπως προκύπτουν από το voucher, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ, τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τις διακοπές τους.

Χρηματική βοήθεια σε μητέρες με τέσσερα παιδιά

Τριακόσιες πολύτεκνες μητέρες θα λάβουν φέτος χρηματικά βοηθήματα και βραβεία. Οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες οι ίδιες και οι σύζυγοί τους στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην παροχή.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι αιτούσες να έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή είναι ανίκανα για εργασία με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Μίνι αποδράσεις με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία

Πενήντα χιλιάδες δικαιούχοι θα πάνε φέτος διακοπές έως και τρεις ημέρες. Το Εκδρομικό Πρόγραμμα διοργανώνεται από συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία σε όλους τους νομούς της χώρας και θα διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2014 έως τις 3 Μαΐου 2015. Περιλαμβάνει:

n Τριήμερες εκδρομές για 5.000 δικαιούχους, οι οποίες θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, εφόσον το κόστος της εκδρομής που θα επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του Δελτίου που είναι 120 ευρώ.

n Διήμερες εκδρομές για 7.000 δικαιούχους, οι οποίες θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες εφόσον το κόστος της εκδρομής που θα επιλέξουν δεν ξεπερνά τα 65 ευρώ.

n Μονοήμερες εκδρομές για 38.000 δικαιούχους, χωρίς κόστος συμμετοχής.

Οι εκδρομές θα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και επισκέψεις σε ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι).

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα επιλέγουν το τουριστικό γραφείο της προτίμησής τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών γραφείων.

Παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών δεν δικαιούνται Δελτίο αλλά θα ταξιδεύουν δωρεάν με εξασφάλιση θέσης και θα παραμένουν δωρεάν στο δωμάτιο των γονιών τους, δικαιούμενα έκπτωση 50% επί της τιμής πόρτας για το πρωινό ή το γεύμα που θα λάβουν.

Ευκαιρίες για την κατάρτιση νέων αγροτών έως 40 ετών

10.000 νέοι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία επιμόρφωσης και κατάρτισης στο πλαίσιο ειδικών σεμιναρίων που θα διοργανωθούν εντός του 2014. Στο πρόγραμμα επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέους αγρότες μπορούν να λάβουν μέρος άμεσα ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών, ηλικίας από 22 έως 40 ετών, οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα δοθούν παροχές τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 1.250 δικαιούχους.

Στο πρόγραμμα παροχής τροφείων μπορούν να λάβουν μέρος συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή και ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και έχουν τέκνο ηλικίας από ενός έτους έως την ηλικία εγγραφής στην πρώτη δημοτικού, έμμεσα ασφαλισμένο στον ΟΓΑ το οποίο φιλοξενείται σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Η κατανομή των δικαιούχων για όλα τα προγράμματα θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας με προτεραιότητα σε αυτούς όπου δεν έχει κληρωθεί κανένα πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΓΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμβαση με πολλά βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους

Τριακόσιες χιλιάδες δικαιούχοι θα λάβουν δωρεάν βιβλία από τον ΟΓΑ. Στην πρώτη φάση του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων, η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους, 200.000 δικαιούχοι καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς βιβλίων αξίας 20 ευρώ από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλους τους νομούς της χώρας.

Σε δεύτερη φάση (οι ακριβείς ημερομηνίες υλοποίησης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα) ο ΟΓΑ θα διανείμει απευθείας σε 100.000 δικαιούχους δωρεάν βιβλία με συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι κληρωθέντες –άμεσα ασφαλισμένοι –δικαιούχοι του ΟΓΑ θα μπορούν να προσέρχονται στο βιβλιοπωλείο με την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι δικαιούχοι αυτοί θα μπορούν να παραλάβουν βιβλία για όλα τα μέλη της οικογένειάς τους τα οποία έχουν επίσης κληρωθεί. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προσκομίσουν τον ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι της παροχής δωρεάν βιβλίων δεν θα λαμβάνουν δελτία από τα ΚΕΠ αλλά θα απευθύνονται απευθείας στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία. Εκεί θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος βιβλία μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου αλλά και φροντιστηριακά, σχολικά βοηθήματα ή ξενόγλωσσα βιβλία.