Παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό – πάνω από 70.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις – ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων.

Μέχρι σήμερα αυθαίρετα σε καταπατημένες εκτάσεις δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε νόμο για τακτοποίηση. Μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής έχουν ανεγερθεί χιλιάδες κτίσματα ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί σε εκατοντάδες παραλιακούς οικισμούς. Μέσα από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το υπουργείο επιχειρεί να βάλει τάξη στο χρόνιο πρόβλημα. Προϋπόθεση για τη δυνατότητα εξαγοράς είναι η παράνομη κατοχή να διαρκεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια ενώ προβλέπεται αποβολή των καταπατητών «νεότερης γενιάς». Απόδειξη της έκτασης του προβλήματος είναι ο χάρτης που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» με τις περιοχές όπου το Δημόσιο διαπιστώνει ότι ακίνητά του έχουν καταπατηθεί. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Αττική.

Σε άντρο καταπατητών έχει μετατραπεί η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια, καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά. Αεροφωτογραφία που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνει ότι τα περίπου 11.700 από τα 28.000 ακίνητα που έχουν καταπατηθεί συγκεντρώνονται στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, και ισοδυναμούν με έκταση πάνω από 150.000 στρέμματα – όση η επιφάνεια της Μήλου ή της Τζιας!

Αυτά ακριβώς τα ακίνητα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993 καθώς δεν συμπληρώνουν 20ετία. Γι’ αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποβληθούν από τα παράνομα ακίνητα.

Δείγμα της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.540 χρονίως καταπατημένα ακίνητα (τα λεγόμενα «κατεχόμενα»), που ισοδυναμούν με μια έκταση 23.000 στρεμμάτων, τέσσερις φορές με εκείνη του ακινήτου του Ελληνικού! Σε καταπατήσεις δεν υπολείπεται φυσικά η Βόρεια Ελλάδα, με πρώτη στη λίστα τις Σέρρες όπου τα κατεχόμενα φτάνουν τα 2.800, ακολουθούμενη από την Κοζάνη με 2.000, ενώ η πλειονότητά τους και στις δύο περιπτώσεις είναι αγροτικά ακίνητα. Πολλές από τις καταπατήσεις υφίστανται επί δεκαετίες, αρκετές είναι πιο πρόσφατες, ενώ συνεχώς διαπιστώνονται νέες, αφού ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα.

Για πολλά από τα κατεχόμενα αυτά ακίνητα, δηλαδή όσα έχουν καταπατηθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες (ακόμη και πριν από το 1940) επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς (Ν. 1983) αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νομικής κατάστασης και των 72.000 κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκπονεί ένα σχέδιο για την αποτύπωση της πραγματικής τους εικόνας, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα. «Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο δράσης έχει ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών προκειμένου να αποτυπωθεί σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο το σύνολο και των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Προηγείται ένα πιλοτικό έργο ώστε να ξεκαθαρίσει το νομικό και χωροταξικό καθεστώς για περίπου 1.000 ακίνητα, και να αναδειχθούν τα βασικά προβλήματα, εξειδικεύοντας χρόνους, κόστη και απαιτήσεις του εγχειρήματος», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ. Γρ. Δούνης.

Το ερώτημα είναι θα συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι οι καταπατητές μέχρι την ολοκλήρωση της καταγραφής; Η απάντηση είναι ότι με το που θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα των 1.000 ακινήτων τα στοιχεία θα προωθούνται στις κτηματικές υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών προκειμένου να προχωρούν σε αποβολή των καταπατητών.