Σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός της ενδεχόμενης εκτίναξης του κόστους παραγωγής καθώς η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν ενώ παράλληλα αποτελεί και βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Ποσοστό άνω του 90% των εισαγωγών από τη Ρωσία αφορά προϊόντα των κλάδων ενέργειας, με αποτέλεσμα πιθανές κυρώσεις να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης προϊόντων διύλισης πετρελαίου καθώς και στο φυσικό αέριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.

Επίσης, πιθανός περιορισμός εξαγωγών από τη Ρωσία δημητριακών και άλλων πρώτων υλών θα εκτίνασσε και το κόστος παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα.

Αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες αναμένεται να προκύψουν και στο μέτωπο των μεταφορών, καθώς η Ρωσία ήδη προ της κρίσης σχεδίαζε την καθιέρωση αναθεώρησης του καθεστώτος γύρω από τις διεθνείς μεταφορές. Με την επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι θα τηρηθεί πιο σκληρή στάση απέναντι στους μεταφορείς αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς προς και από τη ρωσική αγορά.