Σάββατο μεσημέρι, σε γνωστό φούρνο της Βάρκιζας, τρεις ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν στο κατάστημα, δείχνουν τις ταυτότητές τους, ενημερώνουν ότι ο ιδιοκτήτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και ως εκ τούτου θα γίνει κατάσχεση, ανοίγουν το ταμείο και κατάσχουν κάτι παραπάνω από 5.000 ευρώ. Οι εισπράξεις της ημέρας μέχρι εκείνη την ώρα.

Οι υπάλληλοι θορυβούνται. Ατάραχοι οι ελεγκτές, τους ζητούν να επικοινωνήσουν με το αφεντικό τους διαμηνύοντάς του ότι αν δεν εμφανιστεί για να ρυθμίσει τα χρέη του, θα βάλουν λουκέτο στον φούρνο. Ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται αμέσως. Εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι οδηγείται στο Αυτόφωρο. Τον αναζητούσαν επί ματαίω τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικοί, αλλά ήταν άφαντος.

Το χρέος του είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπροστά του το πεντοχίλιαρο φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό. Το μήνυμα όμως έχει σταλεί και είναι ισχυρό, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου. «Ρυθμίστε την οφειλή σας, αλλιώς το ταμείο σας ανά πάσα χρονική στιγμή μπορεί να ανοίξει από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Κι αν δεν ρυθμίσετε, θα σας επισκεφθούμε ξανά και ξανά και ξανά…».

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΨΑΡΙΑ». Η περίπτωση του φούρναρη από τη Βάρκιζα δεν είναι η μοναδική. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει για τα καλά τις τελευταίες ημέρες καταστηματάρχες κυρίως στον χώρο της εστίασης, με μαγαζιά «γωνία», με μεγάλες ημερήσιες εισπράξεις και με πολλαπλάσιες οφειλές στην Εφορία.

Η μεγαλύτερη «ψαριά» πιάστηκε στη Γλυφάδα. Σε γνωστή πιτσαρία της περιοχής, ο ιδιοκτήτης χρωστά στην Εφορία 1.313.787,92 ευρώ. Σε ρύθμιση δεν έχει μπει, αλλά οι ημερήσιες εισπράξεις του δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Στο ταμείο, όταν άνοιξε από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν 7.500 ευρώ τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ακόμα μεγαλύτερα χρέη, της τάξεως των 1.453.750 ευρώ, είχε ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Μύκονο. Δέχθηκε «επίσκεψη» των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και του έγινε κατάσχεση 2.698 ευρώ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ταμείο της επιχείρησης.

Μεγάλες φουρτούνες με την Εφορία έχει και ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Ψυχικό. Χρωστά 728.753,27 ευρώ, ποσό για το οποίο έχει εκδοθεί κατασχετήριο, αλλά όταν οι ελεγκτές άνοιξαν το ταμείο βρήκαν και κατέσχεσαν μόλις 1.300 ευρώ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί «άλωση» του ταμείου τους από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν επιδιώξει καν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τα οποία είναι για όλους πάνω από 200.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελεί εστιάτορας από τη Θεσσαλονίκη. Για συνολική οφειλή 533.934,27 ευρώ μπήκε σε ρύθμιση και πλήρωσε 3.066,25 ευρώ. Στη συνέχεια σταμάτησε να πληρώνει. Οι ελεγκτές πήγαν στο μαγαζί και κατέσχεσαν από το ταμείο 3.380 ευρώ.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974. Το όπλο των κατασχέσεων στο ταμείο δεν είναι καινούργιο. Προβλέπεται με διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), η οποία μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι λιγότερο από σαράντα χρόνια ζωής. Ενεργοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1974 και προβλέπει στο άρθρο 11, υπό τον τίτλο «Εξουσίαι ενεργούντος κατάσχεσιν κινητών εις χείρας του οφειλέτου», ότι «ο ενεργών την κατάσχεσιν έχει την εξουσίαν, εφόσον ο σκοπός της αναγκαστικής εκτελέσεως απαιτεί τούτο, να εισέρχεται εις την οικίαν ή και εις πάντα έτερον χώρον ευρισκόμενον εν τη κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεσις, να ανοίγη τας θύρας και να προβαίνη εις ερεύνας, ως και να ανοίγη κεκλεισμένα έπιπλα, σκεύη ή δοχεία».

Στον ΚΕΔΕ άλλωστε περιγράφονται και τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Αφορούν σε κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτου καθώς και κατασχέσεις ακινήτων.

ΝΥΧΤΑ – ΜΕΡΑ. Οι επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εφορία μπορεί πλέον να χτυπήσει την πόρτα του καταστήματός τους για κατασχέσεις στο ταμείο ή οπουδήποτε αλλού προβλέπει ο ΚΕΔΕ νύχτα – μέρα, Κυριακές, αργίες και τον Αύγουστο, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσαν εξαιρέσεις από τον κανόνα των κατασχέσεων.

Με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι εις βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Εφοδος ανά πάσα στιγμή

Οι επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εφορία μπορεί πλέον να χτυπήσει την πόρτα του καταστήματός τους νύχτα, ημέρα, Κυριακές, αργίες και τον Αύγουστο, που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν από τον κανόνα των κατασχέσεων