Να μπορεί η Gazprom εφόσον πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό, να πουλήσει ανά πάσα στιγμή τη ΔΕΠΑ πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει κι άλλο τους φόρους στον τομέα της ενέργειας, ζητά η ρωσική πλευρά!

Έκπληκτα τα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων διάβασαν το συγκεκριμένο αίτημα, μαζί με πολλά άλλα από μια λίστα συνολικά 29 σημείων που τους παρέδωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων της Gazprom Πάβελ Οντέροφ, στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, παρουσία και στελεχών των ΕΛΠΕ (σσ: κατέχουν το 35% στη ΔΕΠΑ, που επίσης πωλείται).

Οι όροι ήταν πολλοί, ανάμεσά τους αρκετοί καινούργιοι που κινούνταν στη σφαίρα της υπερβολής -όπως ο παραπάνω- αλλά και εκείνος για τις οφειλές της ΔΕΠΑ για τις οποίες οι Ρώσοι ζητούν να υπάρξει ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Το μπαράζ των νέων ρωσικών αξιώσεων, προβληματίζει κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ καθώς η σκληρή διαπραγματευτική στάση των Ρώσων δίνει την εντύπωση ότι η συμμετοχή τους στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.

Προ ημερών και κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του Πρωθυπουργού, πολλά από τα αρχικά αιτήματα των Ρώσων είχαν ικανοποιηθεί, ωστόσο μετά και τη συνάντηση της Τετάρτης η εικόνα που έχει αποκομίσει το Ταμείο είναι πως η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή.

«Προφανώς και κάποια από τα αιτήματά τους εντάσσονται στο σκληρό παζάρι που κάνουν, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, απλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», έλεγαν κυβερνητικές πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά.

Τι ζητούσε αρχικά

Εκτός από τους καινούργιους όρους, στη λίστα των 29 σημείων περιλαμβάνονται και αρκετοί παλαιοί. Όπως το να μειωθεί το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται να καταθέσει ο πλειοδότης (να πέσει δηλαδή κάτω από το 20% της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς) , να απαλειφθεί εντελώς ο όρος ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παρακρατήσει ένα ποσό της εγγυητικής εν είδη «penalty» αν δεν κατακυρωθεί στους Ρώσους ο διαγωνισμός, να υπάρξει ρήτρα αλλαγής νομίσματος, κλπ.

Κάποια από τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Τέτοιο για παράδειγμα είναι το θέμα της ρήτρας ευρώ ή η μείωση του ποσού της εγγυητικής που θα κρατήσει ο πωλητής (ΤΑΙΠΕΔ) εφόσον ο διαγωνισμός δεν κατακυρωθεί στη ρωσική εταιρεία, κατόπιν παρέμβασης τρίτου, εν προκειμένω της Κομισιόν.

Οι Ρώσοι επιμένουν ο όρος να απαλειφθεί εντελώς, άποψη που δε βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο. Το σκεπτικό του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι εφόσον η Gazprom καταθέσει στις 10 Μάιου την καλύτερη προσφορά, θα περάσουν το νωρίτερο 2-3 μήνες μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο να της κατακυρώσει το διαγωνισμό. Τότε θα έρθει η σειρά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν να κρίνει αν και κατά πόσο η εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη Gazprom πληροί τις συνθήκες ανταγωνισμού. Και η Κομισιόν ως γνωστόν, μπορεί να μην εγκρίνει την μεταβίβαση. «Συνολικά δηλαδή μιλάμε για 4- 5 μήνες από την ανακήρυξη του πλειοδότη. Στο μεσοδιάστημα, δεν θα πρέπει το Δημόσιο να έχει παρακρατήσει για δική του διασφάλιση ένα ποσοστό της εγγυητικής εν είδη penalty ;» διερωτώνται στελέχη του Ταμείου.

Τα αιτήματα και το τίμημα

Πολλοί πάντως συνδέουν τις ολοένα και περισσότερες ρωσικές αξιώσεις με το ύψος του τιμήματος που σχεδιάζουν να δώσουν. Εκτιμούν δηλαδή ότι η στάση των Ρώσων να αναδεικνύουν κάθε φορά και νέα θέματα είναι σαν να υποδηλώνει ότι το τελικό τίμημα που θα καταθέσουν θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τα 900 εκ. ευρώ της αρχικής ενδεικτικής τους προσφοράς.