«Σοβιετική βαρβαρότητα» χαρακτήριζαν χθες αναλυτές στη Ρωσία την απόφαση της ΕΕ σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, κάνοντας συγκρίσεις με τις «παράλογες αποφάσεις που έπαιρναν κάποτε οι σοβιετικοί ηγέτες και σήμερα φαίνεται να παίρνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες», σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιζβέστια». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το μέτρο «άδικο, ερασιτεχνικό και επικίνδυνο» μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν συγκάλεσε ειδική σύσκεψη με στελέχη του οικονομικού του επιτελείου για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ρώσοι πολίτες έχουν καταθέσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ στις κυπριακές τράπεζες ενώ ρωσικές εταιρείες άνω των 9 δισ. ευρώ –συνολικά άνω των 20 δισ., εκ των οποίων τα 2 θα πάνε σε αυτή την έκτακτη φορολόγηση. Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει η ρωσική κεντρική τράπεζα, οι αντίστοιχες καταθέσεις των ρώσων πολιτών στην Κύπρο το 2011 ήταν 9 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Σήμερα τα ρωσικά κεφάλαια αποτελούν το 1/3 των περίπου 70 δισ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες.

Ο Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ παρομοίασε την απόφαση με «κατάσχεση χρημάτων που δεν τους ανήκουν», επαναλαμβάνοντας την παρομοίωση: «Αυτή η πρακτική ήταν πολύ διαδεδομένη στη σοβιετική περίοδο, όταν τα χρήματα ανταλλάσσονταν σε συγκεκριμένες αναλογίες ή δεν επιστρέφονταν». Αργότερα ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εξετάζει αναδιάρθρωση των όρων του τετραετούς δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το 2011. Η Λευκωσία είχε ζητήσει πρόσφατα από τη Μόσχα να παρατείνει τη διάρκεια του δανείου σε 5 χρόνια. Η προγραμματισμένη, εξάλλου, για χθες επίσκεψη στη Μόσχα του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη.

Ο επαναπατρισμός των ρωσικών καταθέσεων φαίνεται να είναι το μέγα στοίχημα για τον Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα πέρασε νόμο που απαγορεύει στους κρατικούς αξιωματούχους να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, η απόφαση της ΕΕ μπορεί να μη φαντάζει τόσο αρνητική στον ρώσο Πρόεδρο όσο θέλει να δείχνει, αρκεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα που θα φύγουν από τις κυπριακές τράπεζες θα επανεπενδυθούν στη Ρωσία. Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο, αλλά χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση πιέζει να της δοθεί κατάλογος με τα ονόματα των ρώσων καταθετών για να ελέγξει την πορεία των χρημάτων τους. Αυτό τονίζουν και τα ρωσικά έντυπα, όπως η «Μοσκόβσκαγια Πράβντα» στην οποία αναλυτές, όπως ο καθηγητής Οικονομικών Πάβελ Μεντβέντεφ, αναφέρουν ότι «το πιο πιθανό είναι τα ρωσικά κεφάλαια που θα αποσυρθούν να πάνε σε άλλες χώρες, σαν τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Μολδαβία, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Υπάρχει ολόκληρος πίνακας με χώρες που προσφέρονται για τη δημιουργία offshore εταιρειών».

Μεταφορές καταθέσεων αεροπορικώς

Οι ρωσικές εφημερίδες ανέφεραν χθες ότι ρώσοι ολιγάρχες που είχαν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο έστειλαν ήδη ιδιωτικά αεροσκάφη στο νησί προκειμένου να πάρουν όλα τους τα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες και να τα μεταφέρουν αλλού