Μπορεί οι δημοπρασίες αποκλειστικά με ελληνικά έργα τέχνης να αποτελούν παρελθόν για τον οίκο Sotheby’s, όμως η ελληνική τέχνη δεν απουσιάζει από τις διοργανώσεις του μεγάλου οίκου δημοπρασιών. Πέντε σημαντικοί εκπρόσωποί της – οι Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Χρίστος Καρράς και Παύλος (Διονυσόπουλος) – είναι παρόντες στην πρώτη δημοπρασία της σεζόν με έργα τέχνης του 20ού αιώνα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λονδίνο.

«Πρόκειται για μια δημοπρασία που περιλαμβάνει επιλογή από τις καλύτερες περιπτώσεις καταξιωμένων ευρωπαίων καλλιτεχνών στην τοπική αγορά τους, οι οποίοι όμως δεν έχουν ενταχθεί στο διεθνές κυρίαρχο ρεύμα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εκτός των άλλων και επικεφαλής του τμήματος ελληνικής τέχνης του οίκου Κωνσταντίνος Φράγκος. «Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλάβαμε σε αυτή τη δημοπρασία μια μικρή ομάδα καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών» συνεχίζει.

Με εκτιμήσεις που ξεκινούν από 6.357 ευρώ και φθάνουν ώς τις 101.704 ευρώ βγαίνουν στο σφυρί δύο πίνακες του πρωτοπόρου του υπερρεαλισμού Νίκου Εγγονόπουλου «Δύο φιλόσοφοι και ένας στρατιωτικός ήρωας» και «Καφενείο, Τα Παλληκάρια». Ενα από τα ποιητικά τοπία του Μιχάλη Οικονόμου και τίτλο «Από τον Ωρωπό», τα «Τρία δέντρα» διά χειρός Παύλου, το «Βάζο» του Χρίστου Καρρά και η «Εικόνα F» του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Και δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένοι πέντε Ελληνες που εμφανίζονται στη διεθνή αγορά έστω και σε μια δημοπρασία που εστιάζει στην παραγνωρισμένη περιφέρεια. Στις επερχόμενες δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στη δημοπράτηση της συλλογής Σλάμπεργκερ την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται έργα του Τάκη και του Παύλου.

«Εχει μειωθεί ο αριθμός των ελληνικών έργων τέχνης που είναι διαθέσιμα στην αγορά» παραδέχεται ο κ. Φράγκος.

Επισημαίνει όμως ότι «προσφέροντας μια μικρή αλλά προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα έργων σε μια γκάμα δημοπρασιών, δίνεται έμφαση σε ποθητά κομμάτια με ελκυστικές τιμές», δεδομένου ότι σημειώνονται αλλαγές στην αγορά τα τελευταία χρόνια και «οι συλλέκτες είναι πιο συντηρητικοί στα χρήματα που διαθέτουν για ελληνικά έργα τέχνης, κάτι που αντανακλάται και στις εκτιμήσεις που κάνουμε στα προς δημοπράτηση έργα».