Μπορεί το Εθνικό Θέατρο να έχει από χθες καλλιτεχνικό διευθυντή –τον Σωτήρη Χατζάκη που μέχρι τώρα κατείχε την αντίστοιχη θέση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -, όμως ακέφαλο παραμένει το ΚΘΒΕ ενώ σιγή ιχθύος τηρείται από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα και για το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης κρατικής σκηνής.

Αν και αρχικά αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του ανθρώπου που θα αναλάμβανε τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου, ο Κώστας Τζαβάρας επέλεξε να αιφνιδιάσει ακόμη και τους συνεργάτες του και να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του Σωτήρη Χατζάκη αποδεχόμενος παράλληλα την παραίτησή του από την αντίστοιχη θέση στο ΚΘΒΕ.

Με περισσότερες από 100 παραστάσεις στο ενεργητικό του, ο Σωτήρης Χατζάκης έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Καισαριανής επί οκτώ χρόνια (1980-1988), του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του θεάτρου Πολιτεία. Γνώριμος του Εθνικού Θεάτρου –καθώς υπήρξε στενός συνεργάτης του Νίκου Κούρκουλου και αναπληρωτής διευθυντής όταν εκείνος κατείχε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο (2005-2006) –έχει ανεβάσει έξι παραστάσεις του στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στο εξωτερικό (από τη Βρετανία έως την Κούβα και την Κίνα). Και ως διευθυντής του ΚΘΒΕ όμως υπέγραψε σκηνοθετικά δημοφιλείς παραστάσεις όπως «Το μεγάλο μας τσίρκο» και τους «Αχαρνής», ενώ το καλοκαίρι θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και πρωταγωνιστές τούς Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Γιώργο Κωνσταντίνου.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση της Πολιτείας να μου εμπιστευθεί τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο μιας μεγάλης παράδοσης», δήλωσε ο Σωτήρης Χατζάκης.

«Το Εθνικό Θέατρο δεν υπόκειται στη διαδοχή των θεσμικών του εκπροσώπων αλλά στον ιστορικό συμβολισμό του και στη διαχρονική του σημασία. Είναι πολιτισμικό και πολιτιστικό όχημα που συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας. To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν και θα είναι βαθιά μες στην ψυχή μου, ένας σημαντικός τόπος της ζωής μου».

Και ενώ μόλις δύο ημέρες μετά τη λήξη της θητείας του Γιάννη Χουβαρδά ο Σωτήρης Χατζάκης παίρνει τη σκυτάλη του Εθνικού Θεάτρου για τρία χρόνια, φουντώνει όλο και περισσότερο η παραφιλολογία για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Σταύρου Ξαρχάκου για τη θέση του προέδρου και των Τάκη Βουγιουκλάκη, Αννας Παναγιωταρέα και Γιώργου Κατσαρού ως μελών.

Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας καθώς επιχειρείται να τηρηθούν ισορροπίες στην τρικομματική κυβέρνηση που εισηγείται για ανάλογα θέματα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία τονίζει ότι «τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη διοίκηση του θεάτρου πρέπει να ανταποκρίνονται στο κύρος του θεσμού και να μη βαρύνονται με κατηγορίες κακοδιαχείρισης».

Και ενώ για το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν εισακούστηκε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ που τασσόταν «εμφατικά υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή από επιτροπή προσωπικοτήτων κύρους και την παράταση της θητείας του απερχόμενου διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά για όσο διάστημα χρειαστεί», κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου.