Αγωνία! Για την τύχη της συμμετοχής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης «Alcohol is free», με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τους Koza Mostra στον δεύτερο ημιτελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στο Μάλμε της Σουηδίας.

Αγωνία που έληξε όταν στην ανακοίνωση των δέκα χωρών που περνούν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, τελευταίο ακούστηκε το… Greece.

Πρόκριση που κερδήθηκε μάλιστα με ελληνικό στίχο και ελληνικά μουσικά στοιχεία, όπως το μπαγλαμαδάκι και το κομπολογάκι του νεορεμπέτη Αγάθωνα, με το τραγούδι των Ηλία Κόζα και Στάθη Παχίδη (του γκρουπ Αγαμοι Θύται).

Στον τελικό του Σαββάτου θα διαγωνιστούν οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν – ύστερα από ψηφοφορία επιτροπών και τηλεοπτικού κοινού – στον πρώτο ημιτελικό, οι δέκα από τον δεύτερο (πέρα από την ελληνική συμμετοχή πέρασαν κοντά στα μεσάνυχτα τα τραγούδια από: Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Αρμενία, Φινλανδία, Μάλτα), το τραγούδι της περυσινής νικήτριας Σουηδίας («Euphoria») και εκείνα των Big Five (των πέντε χωρών που συνίδρυσαν και συνεισφέρουν στη διοργάνωση: Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία).

Αίσθηση προκάλεσε ότι πέρα από τα τραγούδια έξι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που προκρίθηκαν στον πρώτο ημιτελικό – αφήνοντας απ’ έξω και τα τέσσερα τραγούδια από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κάτι που θεωρείται ότι άνοιξε έναν άτυπο… γιουροβιζιονικό πόλεμο – πέρασαν άλλα δύο τραγούδια από την πρώην ΕΣΣΔ (Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν).

Δεύτερο ισχυρότερο μπλοκ στον τελικό του Σαββάτου (στις 22.00 ώρα Ελλάδας) αναδεικνύεται εκείνο των σκανδιναβικών χωρών, καθώς από τις ραδιοτηλεοράσεις τού βαλκανικού μπλοκ έχουν περάσει ελάχιστα τραγούδια.

Στον τελικό πέρασε και το πιο πολιτικό μουσικό σχόλιο του φετινού διαγωνισμού: η Κρίστα Ζίγκριντς από την Φινλανδία με το «Marry Me» (Παντρέψου με), στο φινάλε του οποίου η τραγουδίστρια φίλησε στο στόμα την σύντροφό της στην οποία απευθύνεται το τραγούδι.

Η Ζίγκφριντς έχει διευκρινίσει πως πρόκειται για μια «πολιτική διαμαρτυρία» στην απόφαση του φινλανδικού Κοινοβουλίου, που δεν ενέκρινε νομοσχέδιο για το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Και κάτι ακόμη, ελληνικού ενδιαφέροντος: Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και οι Koza Mostra εκτιμήθηκε πως κέρδισαν το περισσότερο χειροκρότημα στην Μάλμε Αρένα, ύστερα από την «γειτόνισσα» Νορβηγία και, πάντως, ανέβηκαν σημαντικά στα προγνωστικά και στα στοιχήματα, λόγω της πολύ καλής και επικοινωνιακής (επαφή με τις τηλεοπτικές κάμερες κ.λπ.) εμφάνισης.

Ελληνικές υπογραφές είχαν και η μουσική στο τραγούδι της αζερικής συμμετοχής (Δημήτρης Κοντόπουλος) και η εντυπωσιακή σκηνοθεσία – χορογραφία (Φωκάς Ευαγγελινός), αλλά και το στάιλινγκ της Αλιόνα, τραγουδίστριας από την Λευκορωσία, που προκρίθηκε για τον τελικό στην πρώτη προ-γιουροβιζιονική αναμέτρηση της Τρίτης.