Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι μικροί μας φίλοι λατρεύουν τα παιχνίδια στον ήλιο. Η υψηλή ακτινοβολία και οι καυτές θερμοκρασίες όμως, μπορούν να γίνουν ο χειρότερος εχθρός τους. Οφείλουμε να τα προστατέψουμε, μεθοδικά κι εύκολα χωρίς να τους δημιουργήσουμε φοβίες κι ανασφάλειες για τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές στιγμές τους.

Κανένας επιστήμονας δε θα σας απαγορεύσει να επιτρέψετε στα παιδιά σας να παίξουν ελεύθερα στον ήλιο, γιατί όσο βλαβερός κι αν φαντάζει στο μυαλό όλων μας, επιφυλάσσει και μερικές θετικές εκπλήξεις που είναι αναντικατάστατες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά των μικρών παιδιών. Παρά το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη ειδικά για τα μικρά παιδιά, μιας και συμβάλλει στη σωστή μυοσκελετική τους ανάπτυξη. Εκτός από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης της είναι ο ήλιος. Αφήστε τα παιδιά σας χωρίς αντηλιακό για δέκα λεπτά σε ώρες που ο ήλιος δε θα καίει, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, και οι ακτίνες του δε θα τα βλάψει.

Ο καλύτερος σας φίλος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το αντηλιακό. Πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού, φροντίζοντας ο δείκτης προστασίας του είναι από 30-50 SPF. Μη ξεχνάτε να ανανεώνετε μια γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού κάθε είκοσι λεπτά στο σώμα του παιδιού σας.

Δώστε έμφαση στις ώρες που θα επισκεφτείτε την παραλία ή θα κάνετε την οικογενειακή σας βόλτα. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες πριν τις έντεκα και τις απογευματινές μετά τις πέντε, έτσι ώστε να αποφύγετε τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου κυρίως το μεσημέρι.

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι το παιχνίδι στον ήλιο έχει τα όρια του και πότε κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία τους. Δεν υπάρχει λόγος να τα τρομοκρατήσετε, αλλά ούτε να πανικοβληθείτε εσείς οι ίδιοι. Αναζητήστε εναλλακτικά παιχνίδια για τις ώρες που δε μπορείτε να επισκεφτείτε στη θάλασσα και περάστε μαζί ατέλειωτες στιγμές διασκέδασης σε σκιερά δροσερά μέρη.

Πολλοί γονείς δίνουν έμφαση μόνο στο αντηλιακό, αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να σκεφτείτε πως θα κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή, αλλά κι άνετα ταυτόχρονα. Προτιμήστε ρούχα αέρινα και δροσερά για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη ζέστη. Απαραίτητο αξεσουάρ που κανένας γονιός δε πρέπει να ξεχάσει είναι ένα καπέλο και ένα ζευγάρι γυαλιά. Οι κίνδυνοι του ηλίου μάλιστα ξεπερνούν τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα, αλλά επηρεάζει ακόμη και τα μάτια τους, τα οποία πρέπει να προστατεύονται διαρκώς από τις ακτινοβολίες.

Οσους κανόνες και όσα μέτρα κι αν λάβετε για να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια, μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά παίρνουν παραδείγματα από τους γονείς τους. Μην περιμένετε να αποκτήσουν τη συνήθεια του να φορούν το αντηλιακό, το καπέλο ή τα γυαλιά τους, αν εσείς οι ίδιοι δε φροντίζετε πρώτοι τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε παρέα τα μέτρα προστασίας για τον ήλιο και διασκεδάστε τις ημέρες του καλοκαιριού άφοβα!