Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα αναλάβει δράση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στην Συρία, ενώ θα επιβάλλει ζώνες ασφάλειας, όπως έπραξε και στα βορειοδυτικά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», αλλά κι όπως μετέδωσαν άλλα ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Η Τουρκία έχει προηγούμενα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του Αφρίν από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) τους οποίους και θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δυνάμεις των Κούρδων ελέγχουν την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη.

«Με την βοήθεια του Θεού, κατά την προσεχή περίοδο θα αυξήσουμε τον αριθμό των ζωνών ασφάλειας στην Συρία, συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική σελίδα της «Hurriyet», επικαλούμενη δηλώσεις του Ερντογάν στην διάρκεια επίσκεψης του, στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με την Συρία, μετά τις προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.