Ο Ομιλος ΔΕΗ ξεκίνησε την κατασκευή ενός ειδικού πιλοτικού υβριδικού έργου στην Αστυπάλαια, το οποίο θα συνδυάζει την ηλιακή ενέργεια και την ηλεκτροχημική αποθήκευση.

Επειτα από την επιτυχημένη λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού Εργου Ικαρίας, η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», προχωρά στην κατασκευή ενός ακόμα υβριδικού σταθμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί. Ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 3,53 MW, και από μία μονάδα αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 14,12  MWh. Ο συνδυασμός παραγωγής και αποθήκευσης επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ισχυρού ηλιακού δυναμικού της περιοχής, την αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής και τη χρήση της αργότερα όταν δεν υπάρχει παραγωγή από ΑΠΕ.

Για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού θα χρησιμοποιηθούν περίπου 6.000 bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια, ενώ η μέγιστη ισχύς απορρόφησης της μονάδας αποθήκευσης θα ανέλθει σε 8 MW. Η ετήσια παραγωγή του σταθμού εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6,55 GWh, με στόχο την κάλυψη άνω του 80% των αναγκών του νησιού και την αποτροπή εκπομπής περίπου 5.700 τόνων CO2 ετησίως. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε ένα μικρό νησί της «πεταλούδας τους Αιγαίου» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στους περίπου 1.400 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα προστίθενται χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι, οι οποίοι αυξάνουν δραστικά τη ζήτηση ενέργειας κατά τους μήνες αυτούς.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Το ειδικό πιλοτικό υβριδικό έργο του Ομίλου ΔΕΗ στην Αστυπάλαια είναι μία μικρογραφία του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας μας, καθώς πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την ηλιακή ενέργεια με την ηλεκτροχημική αποθήκευση. Ο συνδυασμός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη συνέχεια η δυνατότητα αποθήκευσης αυτής της ενέργειας ώστε να χρησιμοποιηθεί τις ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή από ΑΠΕ αποτελεί την απάντηση στο θέμα της στοχαστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών και ενισχύει τη σταθερότητα του συστήματος. Ο Ομιλος ΔΕΗ, πιστός στο όραμα για ενεργειακή επάρκεια και πράσινη μετάβαση, θα συνεχίσει να καινοτομεί με γνώμονα πάντα το συμφέρον των καταναλωτών και της κοινωνίας».