Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η χρονολογική ηλικία μπορεί να μη σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ηλικία των αρτηριών καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ηλικία του κάθε ατόμου. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs), όπως είναι τα ανθρακούχα ποτά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ με δείκτες πρώιμης βιολογικής γήρανσης, όπως είναι το μικρότερο μήκος τελομερών, η γνωστική έκπτωση και η ευθραυστότητα. Σε μία πρόσφατη μελέτη από τη Κεντρική και Νότιο Ιταλία στρατολογήθηκαν μεταξύ 2005 και 2010, 22.495 άτομα (μέσος όρος χρονολογικής ηλικίας: 55,6 έτη, 52% γυναίκες) και στα οποία η διατροφική πρόσληψη αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο περιλάμβανε 188 διαφορετικά είδη τροφίμων. Το καθένα εξ αυτών κατηγοριοποιήθηκε σε μία από τέσσερις ομάδες ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας, από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια, έως πλήρως επεξεργασμένα. Η μέση διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας υπολογιζόμενη με μια μέθοδο βαθιάς νευρωνικής δικτύωσης που βασίζεται σε 36 κυκλοφορούντες βιοδείκτες αίματος και της χρονολογικής ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν -0,70 έτη. Η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με επιταχυμένη βιολογική γήρανση σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη με τη μέση διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας να είναι -4,1 έτη και 1,6 έτη σε άτομα με τη χαμηλότερη και υψηλότερη πρόσληψη, αντίστοιχα.


Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ