Η επανάσταση στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχει εισαγάγει ένα εύρος ευκαιριών, προκλήσεων, αλλά και κινδύνων, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις τεχνολογικές επαναστάσεις. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να συμβαδίσει με τις καταιγιστικές εξελίξεις που φέρει μαζί της η τελευταία, αποφάσισε να συγκροτήσει μία αμισθί Συμβουλευτική Επιτροπή, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, προκειμένου να θέσει γερά θεμέλια για μια σταθερή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, που τίθεται επικεφαλής της, μιλά στα «ΝΕΑ» για το απαιτητικό έργο της Επιτροπής, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ορθή χρήση της ΤΝ, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που πρέπει να αποσοβηθούν ώστε η τελευταία να τεθεί στην υπηρεσία ενός κοινού, καθολικού καλού.

«Αυτό που θέλω να τονίσω εξ αρχής είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που μπορεί, από μόνο του, να λύσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η ανθρωπότητα γενικότερα. Είναι ένα επιστημονικό πεδίο που τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία πρόοδο και προσφέρει καινούργιες τεχνολογίες που μπορούν να συνεπικουρήσουν στην επίλυση αυτών των πολύπλευρων προκλήσεων». Η εν λόγω επιστημονική περιοχή για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη περιέχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία, όπως είναι, από τη μία, οι μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και, από την άλλη, ο κίνδυνος μη ορθής χρήσης της ΤΝ σε εφαρμογές που δεν συνάδουν με τις επιταγές της ηθικής. «Σκοπός της Επιτροπής είναι να εντοπίσουμε ευκαιρίες εφαρμογής των τεχνολογιών ΤΝ, να θέσουμε προβληματισμούς που προκύπτουν από τη χρήση τους και να διαμορφώσουμε πλαίσια καλής χρήσης αυτών των τεχνολογιών».

Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο έργο που καλείται να επιτελέσει, μαζί με μια σειρά άλλων επιφανών επιστημόνων, υπογραμμίζει: «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να θέσουμε προτεραιότητες. Σκοπός μας είναι να προτείνουμε πολιτικές ώστε η Ελλάδα να γίνει συμμέτοχος των παγκόσμιων εξελίξεων, στοχεύοντας σε κατευθύνσεις στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως η Παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία, η ψηφιοποίηση του κράτους, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η Υγεία και η Δικαιοσύνη, η πρόληψη και η διαχείριση κρίσεων, όπως αυτών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Και θα συμβουλέψουμε το κράτος για το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές με σεβασμό στον άνθρωπο και στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή θα αναζητήσει τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να διαμορφώσει μία σειρά συστάσεων προς το κράτος. Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ερωτηθείς για το πότε η ΤΝ θα περάσει από τον αρχικό σχεδιασμό στην υλοποίηση και από εκεί στην καθολική εφαρμογή, απαντά με νόημα: «Η επιτροπή μας έχει συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό χαρακτήρα. Το να περάσουμε από τις προτάσεις στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Ελπίζω πάντως οι προτάσεις μας να εφαρμοστούν σε ένα βραχυπρόθεσμο πλαίσιο. Αλλωστε δεν θα αποδεχόμουν την πρόταση να ηγηθώ της Επιτροπής αν πίστευα το αντίθετο», σπεύδοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει πως ορισμένες εφαρμογές είναι άμεσα υλοποιήσιμες έναντι άλλων που λειτουργούν σε διαφορετικό βάθος χρόνου.