Ηρθε η ώρα. Σήμερα ξεκινάει η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά, με τη συζήτηση της θετικής ατζέντας που θα προετοιμάσει το πακέτο των διμερών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα των συζητήσεων και των συναντήσεων θα είναι το Α και το Ω της σημερινής διαδικασίας και θεωρείται εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δύο συνομιλητές, ο Κώστας Φραγκογιάννης και ο Μπουράκ Ακτσαπάρ, έχουν ήδη γνωριστεί στη Νέα Υόρκη, όπου είχαν μια πολύ καλή πρώτη συνεργασία.

Τα βασικά θέματα της θετικής ατζέντας, άλλωστε, είναι ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Κι ως προς τα υπόλοιπα, οι διπλωματικές πηγές μου μου λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε θετικές εκπλήξεις. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί, με τους δυο υφυπουργούς σε ένα τετ α τετ στο γραφείο του Φραγκογιάννη, πριν μεταφερθούν, μαζί με τα επιτελεία τους, για τις διευρυμένες συνομιλίες, στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Λεπτοί χειρισμοί

Αύριο, θυμίζω, τη σκυτάλη θα πάρει η έτερη υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για τον πολιτικό διάλογο με τον Ακτσαπάρ, το κάπως πιο… ζόρικο κομμάτι των διμερών συζητήσεων, αυτό που απαιτεί πιο λεπτούς χειρισμούς και συμβιβαστικό κλίμα εκατέρωθεν. Και το καλό είναι ότι στους διπλωματικούς χειρισμούς διακρίνονται, από ό,τι μου λένε οι πηγές μου, αμφότεροι οι συνομιλητές. Φυσικά δεν θα είναι μόνοι. Μαζί με την Παπαδοπούλου στον πολιτικό διάλογο αναμένεται να λάβουν μέρος ο διευθυντής της Α4 διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς και η διευθύντρια του γραφείου της υφυπουργού, Ελένη Πετρουλά.

Αποστολή στα Τίρανα

Στο μεταξύ, η Παπαδοπούλου θα συνοδεύει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Τίρανα, όπου ο Εντι Ράμα φιλοξενεί φέτος τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων και τους ηγέτες της Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας, αν και ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε, χθες, εκτάκτως, τη συμμετοχή του. Πέραν των θεμάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικοβαλκανικών χωρών, τη Σύνοδο είναι βέβαιο ότι θα την απασχολήσουν ο πόλεμος στο Ισραήλ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Για τον Μητσοτάκη, όμως, το συναπάντημα με τον Ράμα σημαίνει και κάτι ακόμη. Μια ευκαιρία να αναφερθεί στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, του οποίου η δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί την Τρίτη, χωρίς, στο μεταξύ, να του έχει δοθεί ακόμη άδεια για να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, λοιπόν, τι θα αναφερθεί σήμερα…

Με Σολτς,

αλλά χωρίς Μακρόν

Ο Μακρόν θα απουσιάζει, είπαμε, αλλά ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα βρίσκεται στα Τίρανα σήμερα, μιας και το Βερολίνο ήταν ο «εμπνευστής» της Συνόδου και στηρίζει αναφανδόν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Στηρίζοντας ιδιαίτερα την Αλβανία, για την οποία ο Σολτς έχει τονίσει ότι πρέπει να επιμείνει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Σε αυτό εντάσσεται και η υπόθεση Μπελέρη για την οποία το Βερολίνο δεν έχει επισήμως τοποθετηθεί.

Ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, μου λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αξιολογεί την υπόθεση Μπελέρη ως εξέλιξη που θα τορπιλίσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Ωστόσο, στον βαθμό που τεκμηριωθούν οι καταγγελίες περί παράνομων απαλλοτριώσεων περιουσιών της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές, δεν θα μπορεί και το υπουργείο της «πράσινης» και ευαίσθητης στα μειονοτικά υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, να κλείσει τα μάτια στην καταπάτηση δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Αλλαγές στο ΣτΕ

για επιτάχυνση

Αλλαγές στη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας σχεδιάζει, από ό,τι μαθαίνω, ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς η κυβέρνηση θέλει να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων από το ανώτατο δικαστήριο όπου συχνά «κολλάνε» και πολλά κρίσιμα θέματα με οικονομικό αποτύπωμα. Διότι λαμβάνουν και πολλά παράπονα από επιχειρηματίες, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο Φλωρίδης ανέλαβε να επιταχύνει τη διαδικασία αλλαγών ώστε να είναι έτοιμες να τεθούν σε εφαρμογή από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μεταξύ άλλων, μου λένε ότι το υπουργείο μελετάει η κάθε υπόθεση να «χρεώνεται» εξαρχής σε έναν δικαστή.