Το μεγάλο έργο για την κατασκευή τεχνητών νησιών στο σχήμα φοίνικα στο Ντουμπάι ξεκινά ξανά έπειτα από αναβολή περίπου δέκα χρόνων και ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις βίλες πολυτελείας που θα κατασκευαστούν εκεί. Οι τιμές είναι πλέον δεκαπλάσιες από αυτές που είχαν συζητηθεί όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί τότε το έργο και ξεκινούν από τα 5 εκατ. δολάρια για τις βίλες και τα σχεδόν 11 εκατ. δολάρια για προνομιακά οικόπεδα.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγεμόνας του Ντουμπάι, αποκάλυψε στις αρχές του καλοκαιριού το αναθεωρημένο σχέδιο του μεγάλου έργου που έχει την ονομασία Palm Jebel Ali. Στόχος είναι να αναδειχτεί το συγκεκριμένο κομμάτι του Ντουμπάι σε ξενοδοχεία, παραλίες, κατοικίες και αξιοθέατα αναψυχής. Το νέο μεγάλο έργο θα έχει διπλάσιο μέγεθος από το αρχικό που είχε σχεδιαστεί  και εκτείνεται σε περίπου 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Palm Jebel Ali θα αποτελείται από επτά συνδεδεμένα τεχνητά νησιά και θα φιλοξενεί 80 νέα ξενοδοχεία και θέρετρα που θα λειτουργήσουν εκεί.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές πολλές λεπτομέρειες αλλά ο Σεΐχης Μοχάμεντ έγραψε στο Χ (το πρώην Twitter) ότι το μεγάλο έργο θα περιλαμβάνει «ευρεία επιλογή από εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής», όπως τη χαρακτήρισε. Τα αρχικά σχέδια περιλάμβαναν έξι μαρίνες, ένα υδάτινο θεματικό πάρκο, και το αποκαλούμενο «Θαλασσινό Χωριό», όπου θα χτίζονταν σπίτια πάνω από το νερό.

Το Ντουμπάι αναβιώνει το έργο Palm Jebel Ali αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή του, καθώς το Εμιράτο προσπαθεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα εκμεταλλευόμενο μεγάλη εισροή νεοεισερχόμενων στη χώρα επενδυτών, η οποία τερμάτισε επταετή ύφεση ακινήτων και ώθησε τις τιμές σε επίπεδα – ρεκόρ. Ειδικά όσον αφορά τα πιο ακριβά ακίνητα πολυτελείας, έχει υπάρξει θεαματική ανατροπή στη ζήτηση και τα προσφερόμενα ποσά. Πλέον το Ντουμπάι έχει βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για συναλλαγές αγοράς και πώλησης κατοικιών αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

Οι πωλήσεις.

Πλέον με την επανεκκίνηση του έργου, αυτή την εβδομάδα μαζεύτηκαν εκατοντάδες μεσίτες και επενδυτές έχω από το κτίριο της εταιρείας Nakheel PJSC στο κρατίδιο, όπου η εν λόγω εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία έχει την κρατική στήριξη του Ντουμπάι, ξεκίνησε τις πωλήσεις για τις βίλες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για βίλες με πέντε έως επτά υπνοδωμάτια που θα κατασκευαστούν στο Palm Jebel Ali, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ντουμπάι.

Πολλοί από τους μεσίτες και επενδυτές αυτούς εκπροσωπούσαν υποψήφιους αγοραστές από χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίοι ζητούσαν από το προσωπικό της Nakheel PJSC προτεραιότητα για να μπουν στο κτίριο της εταιρείας που βρίσκεται στο πρώτο και πιο διάσημο τεχνητό νησί της πόλης, το Palm Jumeirah, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Nakheel ξεκίνησε να πουλά αυτές τις πολυτελείς βίλες στο Palm Jebel Ali ήδη από το 2003 ζητώντας από 500.000 δολάρια (1,8 εκατομμύρια ντιρχάμ) έως 1,5 εκατ. δολάρια (5,6 εκατομμύρια ντιρχάμ). Καθώς δεν είχε τοποθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα τούβλο, αυτά τα ακίνητα στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν πολλές φορές.

Το έργο τελικά σταμάτησε όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ώθησε τη Nakheel στο χείλος της χρεοκοπίας, οδηγώντας εκατοντάδες αγοραστές σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλοί επενδυτές έχουν ανταλλάξει τότε τις αγορές τους με άλλα ακίνητα της Nakheel. Σε άλλους προσφέρθηκαν επιστροφές χρημάτων για τα ποσά που εισέπραξε η εταιρεία μέχρι να σταματήσει το έργο.