Αυτή η παρουσία της στον Έβρο δεν είναι η πρώτη για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάγεται από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης, έκανε συμβολικά την πρώτη επίσκεψη της θητείας της στην περιοχή, επισκέπτεται συχνά τα ακριτικά χωριά στα σύνορα, ενώ το 2020, μετά τα γεγονότα του Εβρου, είχε περάσει το Πάσχα στις Καστανιές.

Δύο χρόνια αργότερα, σε μια άλλη επίσκεψη στον Εβρο, με ένα οδοιπορικό σε χριστιανικά και μουσουλμανικά χωριά της περιοχής είχε αναδείξει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της αρμονικής συμβίωσης των κοινοτήτων, κεκτημένο επί της ουσίας της τελευταίας 30ετίας.

Και σε εκείνη την επίσκεψη, όπως και σε αυτήν του φετινού Δεκαπενταύγουστου, κομβικό ρόλο είχε παίξει η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγέλα Γιαννακίδου. Γι’ αυτό, πέρα από την παρουσία της στο Γηροκομείο της Αλεξανδρούπολης και στη Μονή «Παναγία του Εβρου», η Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για μια διαφορετική συζήτηση: δώδεκα γυναίκες, δέκα χριστιανές και δύο μουσουλμάνες, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών στον Εβρο, μίλησαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Λιγοστές ευκαιρίες για εργασία

Ανοίγοντας την κουβέντα, η Σακελλαροπούλου μίλησε για τη «φήμη αξιοσύνης και δύναμης» που συνοδεύει τους Θρακιώτες και τη σημασία που έχει να ακουστούν οι καθημερινές προκλήσεις των γυναικών που διαμένουν το 2023 στην περιοχή.

«Κι εμείς χαιρόμαστε που σας γνωρίζουμε από κοντά» ήταν η απάντηση των συνομιλητριών της, οι οποίες γνώριζαν την καταγωγή της και αναγνώρισαν τον συμβολισμό του φύλου της – η ίδια έχει πολλές φορές αναδείξει ζητήματα ισότητας και έμφυλης βίας.

Οι γυναίκες που πήραν τον λόγο μίλησαν για την απασχόλησή τους παράλληλα με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις (κάποιες από αυτές ήταν πολύτεκνες) και ανέδειξαν τις λιγοστές ευκαιρίες για εργασία για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών – δεδομένο που αναγκάζει πολλές να φύγουν από την περιοχή.

Οι γυναίκες στον Εβρο, σε κάθε περίπτωση, έχουν αναλάβει και ρόλο στη διατήρηση και την ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων, μέσα από τη δημιουργία συνεταιρισμών και την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων στις οποίες πολλές εξ αυτών συμμετέχουν εθελοντικά – πρόσφεραν, μάλιστα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προϊόντα δικής τους παραγωγής.

Εκείνη, με τη σειρά της, σχολίασε πως «αντλεί δύναμη» από το δικό τους παράδειγμα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συζήτηση, στα αισιόδοξα μηνύματα για τον Εβρο καταγράφηκε η κινητικότητα που φέρνουν η επιχειρηματική ανάπτυξη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι αγωγοί ενέργειας, με τις συμμετέχουσες να εκφράζουν την ελπίδα η ίδια κινητικότητα να αποτυπωθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα με τον γυναικείο συμβολισμό, τον οποίο η Σακελλαροπούλου συχνά υπενθυμίζει με τις κινήσεις της, η επίσκεψη στον Εβρο έρχεται ύστερα από μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία η Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τα εκλογικά αποτελέσματα της Ροδόπης – με πολλούς αναλυτές να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η συζήτηση, με τον τρόπο που γίνεται, για τις σχέσεις της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας και τις ισορροπίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ως μη εκτελεστικού προσώπου που ωστόσο έχει την ιδιότητα του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα – με δεδομένο πως το πάνελ της συζήτησης ήταν μεικτό.