Εάν στόχος της κυβερνοεπίθεσης που έγινε στην Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας ήταν το να εξαπλωθεί ανησυχία σχετικά με τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, τότε φαίνεται ότι η επιχείρηση αυτή χθες απέτυχε παταγωδώς. Το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (που ξεκινούν αύριο για τα Επαγγελματικά Λύκεια και την Παρασκευή για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Γενικών Λυκείων) είναι διαφορετικό από εκείνο της Τράπεζας Θεμάτων, τεχνολογικά οχυρωμένο από τρία διαφορετικά επίπεδα ελέγχου, ενώ δεν βασίζεται σε κάποια βάση δεδομένων καθώς τα θέματα κάθε ημέρας παράγονται από τους θεματοδότες την ίδια στιγμή και απλά εκπέμπονται ηλεκτρονικά.

Οσον αφορά όμως τους εμπνευστές ή τον στόχο της κυβερνοεπίθεσης που έγινε στην Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αναμένεται το αποτέλεσμα της έρευνας που θα γίνει τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες Αρχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Το θέμα ωστόσο αποκτάει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς χθες τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν ότι πρόκειται για την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό». Οι δυο αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπουργοί δε, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σ. Κάτσικας και Παιδείας Χ. Κίττας, ενημέρωσαν χθες για το θέμα τον Πρωθυπουργό Ι. Σαρμά.

Πάντως, οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως η «επιχείρηση» αυτή στοίχισε περίπου 220.000 ευρώ και οργανώθηκε από ομάδα επαγγελματιών και σίγουρα όχι ερασιτεχνών.

Από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπός της Γ. Σκέρτσος δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποτρέψει το θέμα εάν η χώρα είχε μια κανονική κυβέρνηση και όχι υπηρεσιακή.

Αντιδράσεις

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την τεχνολογική ετοιμότητα του κράτους, ενώ η ΟΛΜΕ ζήτησε κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Οργισμένες ανακοινώσεις, όπως είναι φυσικό, εξέδωσαν ενώσεις γονέων και εκπαιδευτικοί.

Στη χθεσινή τους ανακοίνωση τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι οι κακόβουλες επιθέσεις στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ επαναλήφθηκαν και χθες «με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ)». «Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες», αναφέρουν. Και εξηγούν ότι «η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».  Από την πλευρά του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) ο πρόεδρός του Σ. Κόλλιας λέει στα «ΝΕΑ» ότι το Δίκτυο απλά φιλοξενούσε στις υποδομές του την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ και δεν είχε την ευθύνη γι’ αυτήν, ωστόσο έχει ήδη φροντίσει από την πλευρά του να την ενισχύσει περισσότερο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μ. Αναγνώστου, που ωστόσο δεν έχει ανάμειξη, όπως εξηγεί, στα συστήματα ασφαλείας των δικτύων του Δημοσίου, λέει ότι αντίστοιχες επιθέσεις εξαπολύονται συνήθως από τα περίφημα botnets που αποτελούνται από ομάδες υπολογιστών που έχουν από κοινού μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και μεταδίδουν συντονισμένα τη «μόλυνση» μεταξύ τους και στα δίκτυα που συνδέονται.

Παρέμβαση Ντογιάκου

Με γνώμονα την άμεση κινητοποίηση των Αρχών μετά την κατάρρευση, λόγω κυβερνοεπίθεσης, της Τράπεζας Θεμάτων και το αλαλούμ που υπήρξε στις ενδοσχολικές εξετάσεις, παρενέβη στο θέμα που έχει επίπτωση σε χιλιάδες μαθητές ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή τη δημοσιοποίηση της είδησης για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έδωσε χθες γραπτή παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ζητήθηκε και η συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λόγω της φύσης της υπόθεσης.

Ευρεία σύσκεψη

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.