Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στον «θαυμαστό» κόσμο της ελληνικής τηλεόρασης που η εσωστρέφεια τείνει να γίνει κανόνας στη στρατηγική που χαράζουν οι περισσότεροι σταθμοί και τα προγράμματά τους, η μοναδική φωτεινή εξαίρεση εξωστρέφειας είναι το Mega και οι premium σειρές του. Το κανάλι που κουβαλάει στο DNA τη μυθοπλασία αξιώσεων ξεχωρίζει με τις επενδύσεις του τις τελευταίες σεζόν σε παραγωγές που σπάνε τα καλούπια και τολμούν όχι μόνο να ονειρεύονται τη διεθνή καριέρα αλλά και να την πετυχαίνουν. Φτιαγμένες από πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών, οι σειρές πριν αλλά και μετά την πρεμιέρα τους στον αέρα του Mega συνεχίζουν το ταξίδι τους εκτός συνόρων, καταφέρνοντας να προβληθούν στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, αποκτώντας πρόσβαση σε εκατομμύρια κοινού, παίζοντας σε γνωστά φεστιβάλ του κόσμου και λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από σημαντικά Μέσα ενώ γίνονται viral στα social media.
«MAESTRO». Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διεθνούς επιτυχίας είναι βέβαια το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Αυτή η πρωτότυπη ιστορία του μουσικού που στην εποχή της πανδημίας ταξιδεύει σε ένα μικρό νησί για να στήσει από την αρχή ένα φεστιβάλ και καταλήγει να βρεθεί μπλεγμένος σε μια ακραία ερωτική περιπέτεια, αντιμέτωπος με τις παθογένειες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, για την ελληνική τηλεόραση ήταν η πιο συναρπαστική φετινή της στιγμή. Αυτή η εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά κατάφερε να σπάσει τα σύνορα της Ελλάδας και να ανοίξει τα φτερά της για το εξωτερικό, αφού έγινε η πρώτη σειρά made in Greece που αποκτήθηκε από το Netflix. Οι άνθρωποι της μεγαλύτερης πλατφόρμας streaming εκτίμησαν την κινηματογραφική προοπτική που έδωσε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο «Maestro», τη σαγηνευτική του εικόνα, τις συγκινητικές μουσικές του, τα μηνύματα που πήγαζαν σχεδόν σε κάθε σκηνή και τις πολύ δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και του έδωσαν την ευκαιρία να ενταχθεί στον κατάλογό του.
Η σειρά ξεκίνησε από τις 19 Δεκεμβρίου το ταξίδι της στην πλατφόρμα, αρχικά για τους συνδρομητές σε Ελλάδα και Κύπρο, και έδειξε αμέσως τη δυναμική της. Από την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής της εκτοξεύθηκε στην πρώτη θέση των προγραμμάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους συνδρομητές του Netflix στις συγκεκριμένες χώρες, με τα views να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο κάθε εβδομάδα. Ακόμα και όταν η συζήτηση γύρω από το «Maestro» κατακάθισε, η παραγωγή δεν έχασε ποτέ το κοινό της, αφού διατηρήθηκε μέχρι τη διεθνή της πρεμιέρα στο top των αγαπημένων σειρών. Εκεί όμως που η παραγωγή άλλαξε κυριολεκτικά πίστα ήταν στις 17 Μαρτίου με το λανσάρισμά της στον διεθνή κατάλογο του Netflix. Το «Maestro in blue», όπως τιτλοφορήθηκε πλέον η σειρά για τη συγκεκριμένη της πρεμιέρα, αφού ντουμπλαρίστηκε σε πολλές διαφορετικές γλώσσες (συνήθης πρακτική της πλατφόρμας), «ανέβηκε» ακόμα πιο δελεαστικό και έκλεισε το μάτι σε τηλεθεατές που δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ ξανά ελληνική τηλεοπτική δουλειά.
Ακόμα και μέσα στον καταιγιστικό ανταγωνισμό προγραμμάτων που στριμώχνονται στα περιεχόμενα του Netflix, το εγχείρημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και του Mega κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει αλλά και να κερδίσει το κοινό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Flixpatrol, της ιστοσελίδας που παρέχει στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τις παραγωγές που παίζουν σε δημοφιλείς πλατφόρμες streaming, το «Maestro in blue» εξασφάλισε την όγδοη θέση στο top 10 των δημοφιλέστερων σειρών του Netflix, τρεις μόλις ημέρες μετά την πρεμιέρα του εκεί.
«ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ». Τη δική του διεθνή καριέρα έχει ξεκινήσει και ο «Σιωπηλός δρόμος», η δραματική σειρά των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη που προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 2020-2021. Η ιστορία που καταπιάνεται με την απαγωγή ενός σχολικού λεωφορείου με εννέα μαθητές δημοτικού, παιδιά εύπορων και ισχυρών οικογενειών, φέρνοντας στο φως πάθη, μυστικά και ίντριγκες μιας «τέλειας» κοινωνίας, παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική αγορά των Καννών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας Beta Film, η οποία στο παρελθόν έχει εξασφαλίσει τη διανομή εξαιρετικά επιτυχημένων τηλεοπτικών πρότζεκτ, όπως τα «Babylon Berlin», «Gomorrah» και «Grand Hotel». Η κίνηση αυτή τής σφράγισε ουσιαστικά το διαβατήριο για να ξεκινήσει το ταξίδι της στις συχνότητες μεγάλων δικτύων όλου του κόσμου.
Η προβολή του «Σιωπηλού δρόμου» εκτός ελληνικών συνόρων ξεκίνησε από την Ιταλία όταν ο όμιλος Mediaset αγόρασε τα δικαιώματά της το περασμένο καλοκαίρι, τη μεταγλώττισε και τη λάνσαρε στην prime time του Canale 5 στις 13 Ιουλίου με τον τίτλο «La strada del silenzio». Το επίτευγμα αυτό είναι σημαντικό, αφού έτσι κατάφερε να γίνει η πρώτη ελληνική σειρά που προβλήθηκε ποτέ στην ιταλική τηλεόραση. Επόμενοι προορισμοί, στη συνέχεια της πορείας του, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, όπου το περασμένο φθινόπωρο η πλατφόρμα Topic αγόρασε τα δικαιώματα προβολής με σκοπό να την εντάξει στο φετινό της τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ο «Silent Road», όπως μεταφράστηκε ο τίτλος, για μία ακόμα φορά απέδειξε ότι έχει όλη την απαραίτητη ποιότητα για να σταθεί απέναντι σε πολύ ακριβές παραγωγές, πολλαπλάσιου κόστους, άλλων χωρών. Και βέβαια δεν περιορίστηκε στη συγκεκριμένη αγορά, αφού πριν από λίγες ημέρες η Beta Film προχώρησε σε συμφωνία με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Special Broadcasting Service (SBS) για τη μετάδοση της σειράς στην Αυστραλία.
«MILKY WAY». Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει τη δική του πορεία το «Milky Way», η πολυαναμενόμενη σειρά του Βασίλη Κεκάτου που, αν και θα προβληθεί στο Mega το ερχόμενο φθινόπωρο, έχει ήδη διεθνή προσανατολισμό. Η συγκεκριμένη παραγωγή έκανε την πρεμιέρα της αυτές τις ημέρες στο Φεστιβάλ Series Mania της γαλλικής πόλης Λιλ και έγινε η πρώτη ελληνική δουλειά που συμμετείχε ποτέ στη σημαντικότερη διοργάνωση αφιερωμένη στις σπουδαιότερες τηλεοπτικές σειρές παγκοσμίως. Το «Milky Way», το οποίο ακολουθεί μια 17χρονη κοπέλα στην επαρχία, η οποία ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια μέχρι που μένει έγκυος, αποτελεί κομμάτι του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ και αναμετράται απέναντι σε παραγωγές από κολοσσούς της βιομηχανίας του θεάματος. Συγκεντρώνει μάλιστα μεγάλες πιθανότητες βράβευσης (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24/3 στη λήξη του φεστιβάλ, όταν αυτή η σελίδα θα τυπώνεται).
Στις δύο προβολές των δύο πρώτων επεισοδίων που επιμελήθηκε ο Βασίλης Κεκάτος, η οπτική του καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου που στις κριτικές τού κάνει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» που γράφει ότι «η σειρά αποφεύγει προσεκτικά τα αποτυχημένα κλισέ για να επικεντρωθεί καλύτερα στο ζήτημα της επιλογής, τόσο δύσκολο κατά την εφηβεία. Βραβευμένος στις Κάννες, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος ακολουθεί τα βήματα του Ξαβιέ Ντολάν στην προσέγγισή του στην ομοφυλοφιλία, μέσω του χαρακτήρα του νεοφερμένου Ιωσήφ. Ο καλλιτέχνης ήρθε με πληθωρικό θίασο. Ηταν γύρω στα 20 άτομα, πατώντας το μοβ χαλί, προκαλώντας τις απίθανες αντιδράσεις του πλήθους, μέσα στο απόγευμα. Σίγουρα οι άνθρωποι είναι συγκινητικοί και δραστήριοι». Αντίστοιχης αντιμετώπισης έτυχε και από τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία αφού σχολιάζει πως «αναμφίβολα χρειαζόταν ένα βραβείο στις Κάννες και την ώθηση που μπορεί να δώσει στον αποδέκτη του, για να κάνει μια ελληνική σειρά πέρα από τα σύνορα της χώρας», συμπληρώνει πως «εναλλακτικά εξαιρετικά ρεαλιστικό και ποιητικό, το "Milky Way" αποτυπώνει ακλόνητα θέματα που σπάνια καλύπτονται στην ελληνική τηλεόραση, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εφηβική επιθυμία και το δικαίωμα της γυναίκας να ελέγχει το σώμα της». To γαλλικό περιοδικό «Premiere» από την πλευρά του σχολιάζει ότι «συνήθως, είναι η αταξία της αμερικανικής, της αγγλικής και ακόμη και της γαλλικής νεολαίας που εξερευνούμε στις μικρές μας οθόνες. Το "Milky Way" αλλάζει την προοπτική και μας ταξιδεύει στο λίκνο της δημοκρατίας, για να δούμε πώς τα πάνε οι έλληνες έφηβοι». Και καταλήγει: «Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για ταινίες μικρού μήκους στις Κάννες το 2019, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σκηνοθεσία, σκόπιμα ονειρική, για να ζωγραφίσει μια άπιαστη εφηβική πικρία, που θα γινόταν σχεδόν ποιητική. Με ένα ωραίο καστ καταπληκτικών νέων ελλήνων ηθοποιών, το "Milky Way" καταφέρνει να μεταμορφώσει το δράμα σε έναν απογοητευμένο μύθο που αγγίζει την καρδιά».