Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε πρόσφατο υψηλού επιστημονικού επιπέδου συνέδριο τέθηκε το ερώτημα αν η ελληνική Δικαιοσύνη ως θεσμικό σύστημα είναι μεταρρυθμίσιμη, ώστε να διασφαλίζεται το τρίπτυχο «ταχύτητα, ποιότητα, αξιοπιστία». Η απάντηση που δόθηκε ήταν θετική υπό την προϋπόθεση να υπάρχει συνείδηση ευθύνης από όλους. Συναίνεση και βούληση. Oχι μόνο πολιτική, αλλά και θεσμική στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Διότι για τη μεταρρύθμισή της απαιτείται συστηματική, άοκνη και ενιαία στρατηγική, ώστε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, ως εγγυητής του κράτους δικαίου, να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις πολυσύνθετες σύγχρονες απαιτήσεις μέσα από την αξιόπιστη λειτουργία του.
Για την κυβέρνησή μας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η προάσπιση και ενίσχυση του κράτους δικαίου με την αντιμετώπιση του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού προβλήματος στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή εθνική προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και της διεθνούς εικόνας της χώρας, σε κομβικούς για την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου τομείς.
Ειδικότερα, στο πεδίο της Δικαιοσύνης, υλοποιήθηκαν καίριες μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την αποδοτικότητα και ποιότητα του συστήματος απονομής της. Η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή, που είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων ετών, δεν υπήρξε ούτε τυχαία ούτε αυτονόητη. Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Το ίδιο συνέβη με τις σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την παροχή επιπρόσθετης προστασίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα ανήλικα θύματα.
Εξίσου σημαντικές υπήρξαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Σύσταση Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων για τη Δικαιοσύνη (JustStat), η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, ο θεσμός της πιλοτικής δίκης που εισήχθη στην πολιτική Δικαιοσύνη με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η αναμόρφωση του πλαισίου προαγωγής δικαστών και εισαγγελέων και οργάνωσης των δικαστηρίων, η μεταρρύθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και η σύσταση Κατεύθυνσης Δικαστικών Υπαλλήλων, τα Ειδικά Τμήματα για υποθέσεις επενδυτικού χαρακτήρα, ενώ ο θεσμός της Διαμεσολάβησης μετατρέπεται σταδιακά στη συνειδητή επιλογή των πολιτών.
Παρά τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όμως, η Δικαιοσύνη ως ένας ζωντανός οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις νέες αλλαγές. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, αλλά απαιτείται συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και ενδελεχής, επιστημονική επεξεργασία των προτεινόμενων λύσεων.
Ο Κώστας Τσιάρας είναι υπουργός Δικαιοσύνης