Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την αξιοποίηση του τρίπτυχου ESG (Environmental, Social and Governance - ενέργειες για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση) ειδικά στον χώρο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (fintech) αναφέρεται ο Jay Mukhey, ιδρυτής και επικεφαλής της fintech Finastra, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Τον συναντήσαμε κατά τις εργασίες του Συνεδρίου του Economist «The Sixth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες. Ο Mukhey εξηγεί την εφαρμογή τεχνολογίας που αφορά, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτήσεις ατόμων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ποιος είναι ο σκοπός και η επίδραση του τρίπτυχου ESG;
Το ESG μπορεί να λειτουργήσει ως πλαίσιο για τις εταιρείες καθώς σκέφτονται πώς δημιουργούν αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία σύμφωνα με τις αρχές διακυβέρνησής τους. Αυτό υπερβαίνει την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή την «αξία των μετόχων» και αντ' αυτού εστιάζει περισσότερο στην «αξία των ενδιαφερομένων». Με απλά λόγια, το ESG μπορεί να είναι το Βόρειο Αστρο (North Star) για μια επιχείρηση καθώς σκέφτονται τον δικό τους σκοπό ή το γιατί υπάρχουν, πώς λειτουργούν και τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εταιρεία και τα ενδιαφερόμενα μέρη της στον πλανήτη και στους ανθρώπους της.
Υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μέτρηση της εφαρμογής ESG; Χρειάζεται να επανασχεδιάζουμε τις μετρήσεις και τους βασικούς δείκτες απόδοσης στη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία εσόδων από καινοτόμες εφαρμογές ESG;
Στη Finastra τηρούμε το Stakeholder Capitalism του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο απαριθμεί 21 βασικές μετρήσεις ESG και 35 διευρυμένες μετρήσεις που λαμβάνουν τις καλύτερες προσεγγίσεις στην κατηγορία τους από το SASB, το GRI και το TCFD για παράδειγμα για να δείξουν την απόδοση του ESG. Αυτό θα μπορούσε να είναι το ποσό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η εταιρεία στον τομέα «περιβάλλον», η αναλογία ανδρών προς γυναίκες υπαλλήλους κάτω από τον τομέα «κοινωνία» ή το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς στον τομέα «διακυβέρνηση». Στη συνέχεια, αυτά παρακολουθούνται και ανακοινώνονται ετησίως για να δείξουν την πρόοδο σε σχέση με τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους ESG. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πλαίσια ESG και οργανισμοί αξιολόγησης που μπορούν να παρέχουν βαθμολογίες ESG εταιρειών, αλλά αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Η πρόκληση είναι να βρούμε έναν παγκόσμιο συνεπή τρόπο παρακολούθησης της απόδοσης ESG, όπως κάνουμε με τα πρότυπα χρηματοοικονομικής λογιστικής σήμερα και ευτυχώς, βλέπουμε τα πρότυπα ESG να συγκλίνουν. Αυτό θα βοηθήσει τους πιστωτές, τις ομάδες προμηθειών και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν την απόδοση ESG για να καθορίσουν τη βιωσιμότητα της συνεργασίας με ορισμένους πελάτες και συνεργάτες. Το πιο σημαντικό, θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να εξετάσουν το ESG ως έναν τρόπο να είναι πιο βιώσιμοι και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα.