Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Φρένο μπαίνει εκ νέου στις ποινές που προβλέπονται για εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό τους γιατρό. Οι «μαύρες τρύπες» σε ιδιώτες γιατρούς - με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Αττική - δημιουργούν αρρυθμίες στον νέο θεσμό, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου που επιχειρεί να αλλάξει το τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νομοθέτη οι ποινές θα ενεργοποιούνταν από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, εντούτοις αποφασίστηκε νέα αναβολή (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για 1η Οκτωβρίου) λαμβάνοντας υπόψη πως δεν έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, 4,7 εκατομμύρια πολίτες είχαν έως και χθες ενταχθεί στον νέο θεσμό, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1 εκατομμύριο ραντεβού. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται πως το 48% των κατοίκων της Αττικής βρίσκονται εκτός συστήματος λόγω ανεπάρκειας γενικών γιατρών, παθολόγων αλλά και άλλων ειδικοτήτων «αιχμής» (όπως πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, διαβητολόγοι κ.ο.κ.).
«Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε - γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς - θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως ο νομοθέτης προβλέπει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
Το ίδιο όμως θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.