Στην αντεπίθεση περνάει η Εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία. Μετά τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για ακίνητά της στη Βουλιαγμένη που παρέμεναν για χρόνια δεσμευμένα, τώρα θα προχωρήσει σε αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση.

Επιδίωξη της Εκκλησίας είναι να κινηθεί με παρόμοιο τρόπο και για εκκλησιαστικά ακίνητά της σε τουλάχιστον άλλες έξι περιοχές (Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναρά, Φλαμούρι Μαγνησίας), όπως ενημέρωσε χθες τους μητροπολίτες στην πρώτη  συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στη μακροσκελή εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας για τη συνεργασία που θα υπάρξει σχετικά με το μεγάλο εκκλησιαστικό πρότζεκτ στην περιοχή του Σχιστού-Σκαραμαγκά.

Οπως υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού. Εντούτοις ο Αρχιεπίσκοπος αφιέρωσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη δικαίωση της Εκκλησίας από το ΕΔΑΔ με την απόφαση της 2/6/2022. Η προσφυγή της Εκκλησίας είχε γίνει το 2013 και αφορούσε τον χαρακτηρισμό της «αδικαιολόγητης άρνησης του Κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα της Βουλιαγμένης, ως παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη». Οπως υποστήριξε η Εκκλησία, η παραβίαση είχε ως συνέπεια «την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία της Ελλάδος, της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος».

Αποζημίωση

Η Εκκλησία πάντως είναι αποφασισμένη να μην περιοριστεί στη δικαίωση αλλά – σύμφωνα με τα όσα είπε χθες o Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο σώμα της Ιεραρχίας και στέλνοντας μήνυμα και στην Πολιτεία – θα διεκδικήσει και αποζημίωση. «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση τής Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθ’ όλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά τού Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως ανοίγει ο δρόμος για την πολεοδομική ρύθμιση των ατακτοποίητων ακινήτων «σε συμμόρφωση της Διοίκησης και του αρμοδίου ΟΤΑ προς την απόφαση του ΕΔΑΔ» καθώς ο φάκελος της υποθέσεως θα διαβιβασθεί στην Επιτροπή των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόθεση της Ιεραρχίας είναι να κινηθεί με ανάλογο τρόπο και για ακίνητα σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα με στόχο να αξιοποιηθούν και εν συνεχεία τα έσοδα που θα προκύπτουν να προορίζονται για τη στήριξη των πιστών, όπως έχει επαναλάβει κατ’ επανάληψη ο Αρχιεπίσκοπος.