Την ώρα που η Δούμα ενέκρινε ομόφωνα, όπως άλλωστε αναμενόταν, την προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, στη Μόσχα και στα στρατιωτικά επιτελεία επικρατούσε σύγχυση και ένταση. Μάλιστα, μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες γίνονται τις τελευταίες ημέρες και άλλες ενδείξεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει προκληθεί ρήγμα στις τάξεις των «γερακιών», καθώς οι επικεφαλής των τσετσένων μαχητών και των μισθοφόρων της Wagner, με τη στήριξη και άλλων σκληροπυρηνικών, δεν διστάζουν να στρέψουν ανοιχτά τα πυρά τους εναντίον των στρατηγών και της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, χρησιμοποιώντας ταπεινωτικές εκφράσεις και κατηγορώντας τους για ανικανότητα και εγκληματικούς χειρισμούς.

Η κατάσταση είναι σε τέτοιο βαθμό οξυμμένη και οι τόνοι έχουν ανέβει τόσο πολύ ώστε ορισμένοι – όπως η ανταποκρίτρια της «La Repubblica» Ροσάλμπα Ροσελέτι και ο πρώην διευθυντής του «Vedomosti» Λεονίντ Μπερσίντσκι – δεν διστάζουν να αναφερθούν σε σενάριο «εκκαθαρίσεων στις γραμμές των στρατηγών» (χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Δυτικής Στρατιάς) ή ακόμη και σε εκδήλωση ενός «μίνι» πραξικοπήματος εκ μέρους των πιο ακραίων εθνικιστών.

Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι πέρα από την πλήρη ανακατάληψη του Λίμαν, που ανοίγει τον δρόμο για την Κρεμίνα και άλλες πόλεις του Ντονέτσκ, υπάρχουν πληροφορίες για σημαντική και ταχεία προώθηση ουκρανικών τεθωρακισμένων και στρατευμάτων τόσο στη δυτική όχθη του Δνείπερου όσο και στη Χερσώνα, καθώς η αντεπίθεση εκδηλώνεται παράλληλα και στα δύο μέτωπα. «Επικρατεί ένταση, ας το θέσουμε έτσι, διότι έχουν όντως προκληθεί ρήγματα» παραδέχθηκε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο διορισμένος διοικητής στην περιφέρεια της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Δεν ξέρουν πού είναι τα νέα σύνορα

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ουσιαστικά ότι δεν έχουν καθοριστεί τα οριστικά σύνορα σε δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις περιφέρειες οι οποίες προσαρτήθηκαν μετά τα «δημοψηφίσματα» με το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε αυτές τις περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ – αφήνοντας, πρακτικά, ανοιχτή οδό υποχώρησης μελλοντικά, στην περίπτωση που τα πράγματα συνεχίσουν να μην εξελίσσονται καλά για τη Ρωσία.

Είναι κάτι που, με τη σειρά του, μαρτυρά την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι συγκεκριμένες κινήσεις, υπό το βάρος της αρνητικής (για τη Ρωσία) τροπής που έχει πάρει ο πόλεμος. Υπό μια έννοια, μάλιστα, πρόκειται για αυτογελοιοποίηση της Μόσχας, μια και ανήγγειλε αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων της Ουκρανίας, προκαλώντας νέες κυρώσεις και αντιδράσεις εκ μέρους της Δύσης, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει πού είναι τα καινούργια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά Πούτιν και Μεντβέντεφ ξεκαθάρισαν ότι τα νέα ρωσικά εδάφη θα προστατευθούν με «κάθε διαθέσιμο μέσο», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών…

Στέλνει τα παιδιά του στο μέτωπο

Σε αυτό το φόντο, ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ – που χθες ανακοίνωσε ότι τα τρία ανήλικα παιδιά του, ηλικίας 14, 15 και 16 ετών, θα μεταβούν για να πολεμήσουν στο μέτωπο – και ο ιδρυτής της περιβόητης «ομάδας Wagner» Γεβγκένι Πριγκόζιν – αμφότεροι διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τον Πούτιν και έχουν προσβάσεις στα ανώτατα κλιμάκια του Κρεμλίνου – πέρασαν στην επίθεση. «Ο νεποτισμός στον στρατό δεν θα οδηγήσει πουθενά καλά» δήλωσε ο Καντίροφ, στρέφοντας πρακτικά το δάχτυλό του προς τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, οι οποίοι μοιάζουν να χάνουν τον έλεγχο (το Institute for the Study of War εκτιμά ότι τη διαταγή για εγκατάλειψη του Λίμαν έδωσε προσωπικά ο Πούτιν).

Είναι γνωστό δε ότι ο Καντίροφ ζήτησε να ληφθούν «πιο δραστικά μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων – κάτι που ανάγκασε τον Πεσκόφ να πάρει αποστάσεις, τονίζοντας ότι «είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή», όμως οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με βάση το συναίσθημα και πρέπει να υπάρξει «ισορροπημένη προσέγγιση». «Επάνω τους Ραμζάν!» δήλωσε από την πλευρά του ο Πριγκόζιν, για να προσθέσει ότι «όλοι αυτοί οι μπάσταρδοι πρέπει να σταλούν ξυπόλητοι στην πρώτη γραμμή, με αυτόματα όπλα».

Προβλήματα και στην επιστράτευση

Την ίδια στιγμή, ένας από τους βασικούς παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης Rossiya 1 και υποστηρικτής της εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος. «Θα ήθελα ειλικρινά να επιτεθούμε στο Κίεβο και να το καταλάβουμε αύριο, όμως γνωρίζω ότι η μερική επιστράτευση θα πάρει χρόνο. Για μια χρονική περίοδο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εμάς. Δεν πρέπει να περιμένουμε καλά νέα αυτή τη στιγμή» είπε on air.

Ακόμη και η επιστράτευση, ωστόσο, δεν προχωρά ομαλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία είναι χαοτική, κάτι που ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πούτιν, υποσχόμενος ότι «τα λάθη θα διορθωθούν». Σε μία περίπτωση, μάλιστα, σχεδόν οι μισοί από τους χιλιάδες που αναγκάστηκαν να καταταγούν από την περιφέρεια του Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, επέστρεψαν σπίτια τους, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλοι να λάβουν μέρος σε πόλεμο – με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί ο υπεύθυνος κομισάριος Γιούρι Λάικο.