Τον συναγερμό τον σήμανε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», έκθεση του NATO που στάλθηκε σε πολλές συμμαχικές κεντρικές διοικήσεις τις τελευταίες ημέρες. Αφορά τις κινήσεις ενός ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, του «Belgorod», το οποίο κατέστη λειτουργικό τον περασμένο Ιούλιο. Αναφέρθηκε πολλές φορές στις αναλύσεις γύρω από τις δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, γιατί αυτή είναι μία από τις αποστολές για τις οποίες σχεδιάστηκε. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο, δηλώνουν βέβαιες πως ουδέποτε εγκατέλειψε το επίμαχο διάστημα τη Λευκή Θάλασσα, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας. Ο φόβος τον οποίο εκφράζουν τώρα είναι πως το «Belgorod» σκοπεύει να δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Θάλασσα του Καρά, στον Αρκτικό Ωκεανό, την υπερτορπίλη «Ποσειδών», η οποία περιγράφεται συχνά ως «το όπλο της Αποκάλυψης».

Πυρηνική κεφαλή

Πρόκειται για ένα όπλο που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018 ως ένα από τα συστήματα εκείνα που θα επιστρέψουν τη στρατηγική κυριαρχία στη Ρωσία: μια πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από τα κύματα για 10.000 χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται, κοντά στις ακτές, πυροδοτώντας ένα ραδιενεργό τσουνάμι το οποίο μπορεί να εξαφανίσει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες. Ειδικοί επισημαίνουν βέβαια πως το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να πετύχουν και οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ όμως έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ώστε να ανιχνεύουν, ακριβώς, την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων. Και οι δορυφόροι αυτοί δεν βλέπουν τι συμβαίνει στα βάθη των θαλασσών: η υπερτορπίλη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει σιωπηλά με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων την ώρα. «Είναι μία εντελώς νέα κατηγορία όπλου», έγραψε ο αναλυτής Χ.Ι. Σάτον, «που θα αναγκάσει τα δυτικά πολεμικά ναυτικά να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους».

Το νέο δόγμα

Το υποβρύχιο «Belgorod K-329» θεωρείται ως το πρωτότυπο του νέου πολεμικού δόγματος που σχεδίασαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή της έντασης με τις ΗΠΑ. Χωρίς μεγάλα αεροπλανοφόρα και καταδρομικά ικανά να ανταγωνιστούν το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, έχουν επικεντρωθεί στα υποθαλάσσια σκάφη. Στα ρωσικά ναυπηγεία βρισκόταν από τη δεκαετία του 1990 ο σκελετός ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο Πούτιν λοιπόν διέταξε το 2019 να τροποποιηθεί ώστε να γίνει μια υπερδύναμη εξοπλισμένη με drones και μίνι υποβρύχια. Οσο για την υπερτορπίλη «Ποσειδών», η ανάπτυξή της βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, και λίγοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ήδη λειτουργική. Οπως σημειώνει όμως χαρακτηριστικά η «Repubblica», ακόμα και η απλή ανακοίνωση της δοκιμής ενός τέτοιου υπερόπλου θα προσέφερε στο Κρεμλίνο μία καίρια νίκη στο πλαίσιο της διελκυστίνδας του με τη Δύση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ