Σε δύο μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα στελέχη του – το ένα διατυπώθηκε μπροστά στην κάμερα, το άλλο εκπέμφθηκε μόλις έκλεισαν οι πόρτες – συνοψίζεται το πολιτικό περιεχόμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της πρώτης διά ζώσης συζήτησης μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την τετραήμερη παρουσία του στις ΗΠΑ με γεωπολιτική, ενεργειακή και επενδυτική ατζέντα. «Ο ορίζοντάς μας για τους επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός», είπε ο ίδιος από το Μαξίμου, αναφερόμενος τόσο στις κυβερνητικές προτεραιότητες και δεσμεύσεις, όπως παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην τοποθέτηση της χώρας απέναντι στις «σύγχρονες προκλήσεις», όπως αναδείχθηκε στη Νέα Υόρκη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Μητσοτάκης θέλησε αρχικά να βάλει την κυβερνητική μηχανή στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες – έστω κι αν αυτή αναμένεται… μακρά, «μέχρι την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2023», σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τοποθέτησή του. Στη συνέχεια έδωσε άλλη μία… εσωτερική οδηγία, το πνεύμα της οποίας αποτυπώνει, κατά πληροφορίες, η λέξη «συνεργαστείτε». Το Μαξίμου ζητάει συγκεκριμένα τη στενή συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων αλλά και ανάμεσα στα υπουργικά γραφεία και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ώστε ο γαλάζιος μηχανισμός να τρέχει ως το τέλος με προγραμματικούς – παραγωγικούς ρυθμούς, ενσωματώνοντας προφανώς – «συνυπολογίζοντας», όπως επιβεβαιώνει κυβερνητικός παράγοντας – και «εκλογικά στοιχεία». Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η κουβέντα που άνοιξε χθες, όχι μόνο για τον απολογισμό εννέα μηνών, αλλά επιπλέον και για τον προγραμματισμό του (εκλογικού) 2023.

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό

Και αυτό γιατί στο τραπέζι της συνεδρίασης μπήκαν τόσο το «ενοποιημένο προσχέδιο κυβερνητικής δράσης» (από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο) όσο και ο προγραμματισμός προσλήψεων (από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη). Αυτό σημαίνει ότι ζητείται προσήλωση στους κανόνες του «επιτελικού κράτους», συνεπώς ανοίγει άμεσα δίαυλος στο τρίγωνο Μαξίμου, γραμματείας συντονισμού της κυβέρνησης και υπουργείων, ώστε παραμονές Χριστουγέννων να εγκριθεί η οριστική (τέταρτη) «έκδοση» των κυβερνητικών «μπλε φακέλων» με συγκεκριμένα ορόσημα, δράσεις και στόχους του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες από όσα συζητήθηκαν χθες, το βάρος πέφτει στις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης σε πολιτικές που θα είναι ικανές να απαντούν σε διεθνείς συστάσεις, πόσω μάλλον «καμπανάκια» από μεγάλους οργανισμούς (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ κ.λπ.). Είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν δεσμεύσεις οι οποίες θα μπορούν να ενισχύουν το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ.

Εως σήμερα, όπως λέει η κυβέρνηση, υπάρχει ήδη μια δεξαμενή με 1.913 έργα και μεταρρυθμίσεις προς ένταξη στους υπουργικούς «μπλε φακέλους» για το 2023, εκ των οποίων τα 1.395 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Προβλέπονται επίσης επτά εθνικά στρατηγικά σχέδια για την κοινωνική συνοχή και θέματα νέων, γυναικών, παιδιών, ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και πέντε επιμέρους σχέδια επενδυτικού – επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Οικονομία και ενεργειακά

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκαν πάντως η οικονομία (σχετική ενημέρωση έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας) και οι εξελίξεις στα ενεργειακά (εισήγηση από τον Κώστα Σκρέκα), με τον Πρωθυπουργό να εστιάζει στην ανάγκη «ενότητας» και τήρησης της κοινωνικής συνοχής. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει το κύμα ακρίβειας «που διαπερνά τα σύνορα», εξού και «απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε εκ νέου ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται σημαντική στήριξη, «αλλά τόση όση», όπως είπε, ώστε «να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά». Ταυτόχρονα, κατά τον Πρωθυπουργό, «προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους».

Εξάλλου, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Κρήτη, χτύπησε το καμπανάκι του λαϊκισμού εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στον δύσκολο χειμώνα. «Θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν», τόνισε, εκτιμώντας ότι η ΝΔ διευρύνει την απήχησή της «σε αντιπαράθεση με τους λαϊκιστές τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ