Ο συναγερμός έχει αντικαταστήσει τον προβληματισμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» από τις προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών UAV’s ακόμη και τις νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες, καθώς αρχίζει να δημιουργείται πλέον μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα τουρκικά UAV’s πέταξαν πάνω από ελληνικές νησίδες συνολικά έξι φορές μετά τα μεσάνυχτα, οι τέσσερις από αυτές μέσα σε 72 ώρες.

Μάλιστα, από την αρχή Σεπτεμβρίου έως σήμερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις υπερπτήσεις αργά τη νύχτα, δηλαδή από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα τουρκικά UAV’s έχουν πετάξει πάνω από τη νήσο Κίναρο (είναι μεταξύ Αμοργού και Λέρου), ενώ μερικές υπερπτήσεις έχουν σημειωθεί πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα (δυτικά της Νισύρου) και τη νήσο Λέβιθα που βρίσκεται κοντά στην Κίναρο. Ουσιαστικά φαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει επακριβώς το δρομολόγιο των υπερπτήσεων σε αυτό το τρίγωνο των νησίδων των Δωδεκανήσων Κανδελιούσσα, Κίναρος, Λέβιθα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Βγαίνει το Oruc Reis για έρευνες

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: «Δίνουν στην Ελλάδα μαχητικά αλλά επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία»

Οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλύσουν αυτό το νέο φαινόμενο με τις μεταμεσονύχτιες και τις νυχτερινές υπερπτήσεις που έρχεται να εντείνει την επιθετική τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη συστηματική χρησιμοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2. Ανησυχία προς το παρόν δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι η ελληνική αεράμυνα και τα ραντάρ εντοπίζουν άμεσα και έγκαιρα το ίχνος των UAV’s. Eντούτοις, οι ανώτατοι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» επιθυμούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον λόγο ή τους λόγους που έχουν οδηγήσει την Αγκυρα και σε αυτή τη μορφή προκλήσεων, αφού περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να διαμορφώσει επικίνδυνες καταστάσεις. Πάντως αυτή η έξαρση νυχτερινών και μεταμεσονύχτιων υπερπτήσεων ξεκίνησε λίγο μετά από την ωμή απειλή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι Τούρκοι μπορεί να  έρθουν «ξαφνικά μία νύχτα». Σύμπτωση ή μία κίνηση επιθετικής τακτικής της Αγκυρας για να δείξει πως ό,τι λένε οι αξιωματούχοι της το κάνουν πράξη; Την απάντηση τη γνωρίζει η τουρκική ηγεσία, αλλά αποτελεί και μια από τις εκτιμήσεις που κάνουν στο  «Πεντάγωνο».

Πόλεμος νεύρων

Ενα ενδεχόμενο πάντως που θεωρείται βέβαιο ότι αναλύεται και αξιολογείται από τους αξιωματικούς του «Πενταγώνου» είναι αυτές οι υπερπτήσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο του πολέμου νεύρων, δηλαδή του υβριδικού-ψυχολογικού πολέμου που έχει επιλέξει η Αγκυρα εδώ και χρόνια με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι οι παραβιάσεις και πολύ περισσότερο οι πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από ελληνικά νησιά όχι μόνο καταγράφονται αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία. Ισως γι’ αυτό επιλέγουν χωρίς κόστος, τώρα με τα δεκάδες UAV’s  που διαθέτουν, να προκαλούν συζητήσεις στην Ελλάδα και την αίσθηση ότι μας… απειλούν.

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι σε επίπεδο τακτικής αυτές οι υπερπτήσεις αργά τη νύχτα και στη συγκεκριμένη περιοχή των Δωδεκανήσων σε Κίναρο, Κανδελιούσσα, Λέβιθα, δεν προσφέρουν κάτι στην Τουρκία. Οι νησίδες αυτές δεν έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλλά ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν ως στόχο να καταγράψουν, με τη βοήθεια των UAV’s, με φωτογραφίες και βίντεο αυτά τα νησιά, ποιος ο λόγος να το κάνουν ξανά και ξανά; Σημειώνεται ακόμη πως στο παρελθόν τουρκικά μαχητικά ή άλλα αεροσκάφη προχωρούν σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο να τις παρενοχλήσουν. Ομως στις πρόσφατες νυχτερινές υπερπτήσεις από τα UAV’s δεν υπήρχε καμία άσκηση στην περιοχή.

Ενα σενάριο που δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, αν και τραβηγμένο, είναι τα UAV’s να χρησιμοποιούνται από την ηγεσία της Αγκυρας με επιδίωξη να κατηγορήσει την Ελλάδα για τακτικές push back στο Αιγαίο με τους μετανάστες. Από την τουρκική… μονταζιέρα έχουμε δει τα πάντα. Συνεπώς δεν είναι απίθανο να κυκλοφορήσει ένα βίντεο τραβηγμένο από ψηλά, από τουρκικό UAV – και βέβαια κανείς δεν θα μπορεί να πιστοποιήσει το σημείο λήψης – που να δείχνει κάποιο δήθεν επεισόδιο push back με πρωταγωνιστή το ελληνικό λιμενικό.