Με καταργήσεις σχολείων, συγχωνεύσεις, λιγότερες ιδρύσεις και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών (8.500 μόνιμοι και 32.000 αναπληρωτές) άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα τα σχολεία της χώρας για τους εκπαιδευτικούς και την οργάνωση των τάξεων, με τα μαθήματα να ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης κάνουν λόγο για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, αν και τα πραγματικά κενά στις αίθουσες θα οριστικοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

Πολλές περιοχές, όμως, μετρούν φέτος καταργήσεις ή συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων ή δημοτικών, κάτι που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και τη συρρίκνωση της εκπαιδευτικής παρουσίας στην ελληνική περιφέρεια. Ετσι, φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ιδρύονται μόνο ένα δημοτικό και οκτώ νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, ενώ καταργούνται 23 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται εννέα δημοτικά και 43 νηπιαγωγεία, «υποβιβάζονται» (δηλαδή θα έχουν λιγότερες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών) 107 δημοτικά και 24 νηπιαγωγεία και «προάγονται» 10 δημοτικά και 41 νηπιαγωγεία. Το σχολείο που ιδρύεται είναι το Διθέσιο Δημοτικό Πωγωνιανής Ιωαννίνων, ενώ τα νέα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν σε Νέα Σμύρνη, Αθήνα, Μαρούσι, Πιερία, Ροδόπη, Κέρκυρα και Ρέθυμνο.

Καλυφθηκαν τα κενά

Τι λένε, όμως, οι νέοι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης στα «ΝΕΑ» ενόψει του πρώτου κουδουνιού;

Ο περιφερειακός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως θα είναι ψέμα αν πούμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν ξεκινάμε με πλήρη κάλυψη εκπαιδευτικών – απόλυτη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατά 90% στη Δευτεροβάθμια. Θα περιμένουμε, βέβαια, λίγες ημέρες ώστε να δούμε την τελική διαμόρφωση των όποιων κενών, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι άδειες τοκετών ή άλλων αιτιών». Οπως τονίζει, πάντως, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει φέτος να διαχειριστεί μια σειρά νέων θεσμών, όπως του μέντορα ή του ενδοσχολικού συντονιστή που εισήχθησαν πρόσφατα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, αλλά και τη διεύρυνση λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου έως τις 5.30 μ.μ.

Ο Γιάννης Παπαδομαρκάκης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, δηλώνει επίσης ικανοποιημένος από την ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα πλήρωσης των θέσεων δασκάλων και καθηγητών.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η νέα περιφερειακή διευθύντρια Μαριγούλα Κοσμίδου λέει στα «ΝΕΑ» πως φέτος δεν υπήρξαν μεγάλες μεταβολές (συγχωνεύσεις ή καταργήσεις), ενώ αναφερόμενη στην κάλυψη των θέσεων δασκάλων και καθηγητών, εκτιμά ότι με το πρώτο κουδούνι τα κενά δεν θα ξεπερνούν το 10%.

Οσον αφορά την Ηπειρο, ο περιφερειάρχης Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης επιβεβαιώνει με τη σειρά του τα υψηλά ποσοστά κάλυψης των λειτουργικών κενών, ενώ σχετικά με τις καταργήσεις σχολείων αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις του δημογραφικού, το οποίο αποτελεί έναν δυναμικό παράγοντα μείωσης του μαθητικού πληθυσμού. «Πάντως, ό,τι κερδίσαμε από την πανδημία – τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις καλές συνήθειες καθαριότητας και την προσοχή που απέκτησαν τα παιδιά – πρέπει να τα διατηρήσουμε», καταλήγει.

Προβληματισμός στην Κρήτη. Αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης των σχολικών μεταβολών, «ώστε τα κριτήρια καθορισμού των λειτουργικών θέσεων σε ένα δημοτικό σχολείο να συμπεριλάβουν, εκτός από τον αριθμό των μαθητών, και κριτήρια που χαρακτηρίζουν το σχολείο αυτό ως απομακρυσμένο», πρότεινε από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα ότι «ο απαιτούμενος αριθμός των μαθητών για τη διατήρηση ενός σχολείου ως εξαθέσιου θα μπορούσε να είναι μικρότερος στα απομακρυσμένα σχολεία της υπαίθρου, από ό,τι σε αυτά των αστικών κέντρων». Σημειώνει, δε, ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει στα πληροφοριακά του συστήματα (myschool) τα απαιτούμενα δεδομένα, ώστε να προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής». Παράλληλα, ζητάει από το υπουργείο Παιδείας «εν αναμονή της επεξεργασίας των ανωτέρω και της διερεύνησης πρόσθετων κριτηρίων», να διατηρήσει τις λειτουργικές θέσεις, έτσι ώστε τα εν λόγω σχολεία να λειτουργήσουν κατ’ ελάχιστον ως εξαθέσια κατά το σχολικό έτος 2022-2023, αναφέροντας, ως παράδειγμα, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου υποβιβάζονται έξι εξαθέσια σε πενταθέσια ή τετραθέσια.