Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Καθ' οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οπως πληροφορείται η στήλη, μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν μπουν δηλαδή οι υπογραφές, έσβηναν - έγραφαν τη λίστα με τα επαγγέλματα που δίνουν έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους ηλεκτρονικό χρήμα. Επαγγέλματα που δεν υπήρχαν στη λίστα και βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής προστέθηκαν στο παρά πέντε. Ο κατάλογος έκλεισε και, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα καλό κίνητρο για να ζητούν και να παίρνουν e-αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα 52 δισ. ευρώ το 2021, ενώ για φέτος στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα κινηθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα καθώς θα βοηθήσουν και τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Επενδυτικός «άνεμος»
Σημαντικές ήταν οι επενδύσεις την περσινή χρονιά στην αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανήλθε στα 4.451 μεγαβάτ το 2021. Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 340 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020. Ομως, όπως σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, «ο θετικός αυτός ρυθμός ανάπτυξης είναι μειωμένος σε σχέση με την επίδοση του κλάδου 2020 κατά 43%». Κι εξηγεί στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα προς τις αρμόδιες αρχές: «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια αλλά και στις ποικίλες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας». Στα αξιοσημείωτα του 2021 είναι ότι ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα πάνω από 16 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η τελική απόφαση
Ξεκινά η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης. Οι μέτοχοι της Gastrade, της εταιρείας που ελέγχει και διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση. Οπως ανακοίνωσαν, η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
Ποιοτική αναγνώριση για την Capital Ship Management
Στο ποιοτικό πρόγραμμα QUALSHIP21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, εντάχθηκαν έξι δεξαμενόπλοια που διαχειρίζεται η Capital Ship Management Corp. Πρόκειται για τα πλοία AITOLOS, APOLLONAS, ARISTIDIS, ARISTOFANIS, ARISTOKLIS, ATROMITOS. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της συγχαίρει τα πληρώματα των παραπάνω πλοίων ενώ υπενθυμίζει ότι λιγότερο από 20% των πλοίων με ξένη σημαία που επιχειρούν στις ΗΠΑ πληρούν τις απαιτήσεις του προγράμματος διατηρώντας μια ισχυρή δέσμευση για την ποιότητα. Το QUALSHIP21 εγκαινιάστηκε το 2001 καθιερώνοντας ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των ΗΠΑ. Στόχος της Πρωτοβουλίας QUALSHIP-21 είναι η εξάλειψη της ναυτιλίας μειωμένων επιπέδων ασφαλείας με ταυτόχρονη επιβράβευση ναυτιλιακών διοικήσεων, πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών, που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security), προάγοντας την ποιοτική ναυτιλία (Quality Shipping).