Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εξωτερικών. Ενας οργανισμός με τις συνήθεις παθογένειες του δημόσιου τομέα, πολλή γραφειοκρατία, στερεότυπα και δυσκολίες στις αναγκαίες αλλαγές. Αλλαγές που αφορούν τους απόδημους, τη δημόσια διπλωματία, αλλά και τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας που συνδέεται με την εξωστρέφεια της χώρας. Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την αναγκαιότητά τους από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο ΥΠΕΞ. Και δεν ήταν ο μόνος. Σήμερα ωστόσο ο ΥΠΕΞ φαίνεται να αποφάσισε πλέον να «πατήσει γκάζι», ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από τους συνεργάτες του συγκεκριμένα βήματα και πρόοδο στον σχεδιασμό της «μεταρρύθμισης».
Η προσδοκία είναι το υπουργείο ως οργανισμός να αλλάξει εποχή, να «έρθει στον 21ο αιώνα», όπως λένε στελέχη που το έχουν αναλάβει, φόβος, οι αντιστάσεις που υπάρχουν στο ίδιο το σύστημα. Η μεταρρύθμιση είναι ένας από τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΕΞ, με ορίζοντα τριετίας έως το 2025.
Υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ενας στόχος που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και μέσα από τη συνεργασία του ΥΠΕΞ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, είναι οι προξενικές Αρχές να γίνουν πιο φιλικές προς τον πολίτη, να περάσουν οι υπηρεσίες στην ψηφιακή εποχή και να διευκολύνεται η εξυπηρέτησή τους. Αμεσος στόχος, η σύνδεση των προξενείων με τα ληξιαρχεία, ενώ στο πρόγραμμα μπαίνει και ο σχεδιασμός μιας νέας ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτήν θα υπάρχει σύνδεση με όλες τις πρεσβείες και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για δικαιολογητικά που χρειάζονται, να εκδίδουν πιστοποιητικά, να αποφεύγουν λάθη και να διευκολύνονται. Επιδίωξη, όπως λένε, να εξυπηρετηθεί και η νέα γενιά μεταναστών, που έχει άμεση σύνδεση με τις υπηρεσίες του κράτους. Η μετάβαση του ΥΠΕΞ στην ψηφιακή εποχή εκτιμάται ότι θα συμβάλει μεταξύ άλλων και στην καταπολέμηση ενδεχόμενων φαινομένων διαφθοράς. Οι υπηρεσίες για τους απόδημους άλλωστε συνδέονται εμμέσως και με τις εκλογές - όποτε και αν αυτές γίνουν.
Δημόσια διπλωματία. Ενα πεδίο που μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκμετάλλευτο. Οι πρεσβείες θεωρείται ότι πρέπει να πάρουν μέρος στο εγχείρημα και να μπορέσουν να επικοινωνήσουν αφενός τις πολιτικές θέσεις της χώρας, αφετέρου να προωθήσουν και το «brand» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η δημόσια διπλωματία πρέπει να βρει τον δικό της ρόλο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας το στίγμα των θέσεων της χώρας, κάνοντας ένα πολύπλευρο «λόμπινγκ», που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί.
Εκπαίδευση διπλωματών. Στελέχη του ΥΠΕΞ αναγνωρίζουν ότι για να περάσει το υπουργείο και η ελληνική διπλωματία στην εποχή του 21ου αιώνα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη εκπαίδευση των διπλωματών. Ο στόχος είναι αλλαγές που θα δώσουν εφόδια στα στελέχη του διπλωματικού σώματος, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε πολλά επίπεδα και να έχουν την κατάλληλη παιδεία ώστε να το πράξουν. Δεδομένου δε ότι η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια είναι επίσης ένας από τους βασικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού, η εκπαίδευση των στελεχών των πρεσβειών να μπορεί να έχει ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στη διευκόλυνση των εξαγωγών είναι ένα μεγάλο στοίχημα που σήμερα δεν μπορούν να υπηρετήσουν πολλοί.
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ. Οπως λέει στέλεχος του ΥΠΕΞ, που έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του σχεδίου, οι τρεις αυτοί στόχοι είναι οι βασικοί ενός ευρύτερου σχεδίου με επιδίωξη να επιτευχθούν αλλαγές που θα δώσουν μεταξύ άλλων την αίσθηση της «συνέχειας του κράτους και των στόχων που θέτει», μέσα και από τις πρεσβείες. Και σε αυτό το πλαίσιο οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας θα συνδεθούν και με τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, καθώς θα κληθούν να αναλάβουν δράσεις που θα τους υπηρετούν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες εφόσον εγκριθούν θα προχωρούν και θα αξιολογούνται. Ο στόχος της μεταρρύθμισης του ΥΠΕΞ είναι και στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, με το σχέδιο να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον φιλόδοξο…