Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αν υπήρχε το βραβείο του Πινόκιο της πολιτικής, ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα κουραζόταν πολύ για να το κερδίσει. Δεν είναι μόνο τα μίντια και η αντιπολίτευση που αποκαλούν, απροκάλυπτα πλέον, τον βρετανό πρωθυπουργό ψεύτη (κατηγορία βαριά και προσβλητική στον αξιακό κώδικα των Βρετανών). Είναι και αρκετοί «δικοί» του: ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Ντόμινικ Γκριβ, για παράδειγμα, τον έχει χαρακτηρίσει «κατά συρροή ψεύτη», ενώ ο Ρόρι Στιούαρτ, πάλαι ποτέ υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών, έχει πει ότι είναι «ο πιο επιτυχημένος ψεύτης στον δημόσιο βίο». Oπως είναι γνωστό, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. O Μπόρις το μαθαίνει τώρα από πρώτο χέρι, βλέποντας την καρέκλα του στη Ντάουνινγκ Στριτ να τρίζει περισσότερο από ποτέ. Αν τελικά οδηγηθεί στην έξοδο, όπως πολλοί προεξοφλούν, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει πέσει θύμα των ψεμάτων του: το 1988 απολύθηκε από τους «Τάιμς» επειδή κατασκεύασε μια δήλωση που δεν είχε γίνει ποτέ. Το 2004 του αφαιρέθηκε ο θώκος του σκιώδους υπουργού Πολιτισμού διότι είχε αποκρύψει μια εξωσυζυγική του σχέση. Και το 2018 τον «απέλυσε» η γυναίκα του όταν έμαθε ότι διατηρούσε κρυφό δεσμό με την τωρινή του σύζυγο Κάρι. Παρακάτω σταχυολογήσαμε πέντε από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα της ανειλικρίνειας του Τζόνσον από τότε που έγινε πρωθυπουργός.
1.Το πάρτιγκεϊτ. Ολα άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 διοργανώθηκε χριστουγεννιάτικο πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ στην (υπόλοιπη) χώρα ίσχυαν αυστηροί κανόνες που απαγόρευαν τις κοινωνικές συναθροίσεις. Ο Τζόνσον διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε βίντεο στο οποίο η τότε σύμβουλός του Αλέγκρα Στράτον εμφανιζόταν να γελά και να αστειεύεται με άλλα στελέχη για το καταγγελλόμενο παράτυπο πάρτι. Ακολούθησε βροχή αποκαλύψεων - γνωστές, πλέον, ως πάρτιγκεϊτ - για τουλάχιστον 15 (μέχρι στιγμής) πάρτι ή παράτυπες κοινωνικές συναθροίσεις, με τον ίδιο τον Τζόνσον να παρίσταται περίπου στις μισές. Και όλα αυτά εν μέσω απαγορεύσεων που απέτρεψαν επί μήνες εκατομμύρια οικογένειες να δουν τους συγγενείς τους. Αρκετοί, δε, έφυγαν από τη ζωή δίχως να έχουν στο πλάι τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο Τζόνσον κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους πολίτες αλλά και τη Βουλή. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιαίτερος γραμματέας του έστειλε σε 100 εργαζομένους της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσκληση για πάρτι στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, καλώντας τους να φέρουν τα δικά τους ποτά. Παρόντες ήταν τόσο ο Τζόνσον όσο και η σύζυγός του. Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, αλλά ισχυρίστηκε ότι θεώρησε πως μετείχε σε… επαγγελματική εκδήλωση! Ωστόσο, ο άλλοτε ανώτατος σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς και μια σειρά από ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι δύο κυβερνητικά στελέχη τον είχαν προειδοποιήσει πως το πάρτι της 20ής Μαΐου 2020 ήταν παράτυπο και τον κάλεσαν να το ματαιώσει, αλλά εκείνος τους αγνόησε.
2.Η «χρυσή» ταπετσαρία. Ποιοι πλήρωσαν την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα γύρω από το σκάνδαλο που ο Τύπος βάφτισε «wallpapergate», αντλώντας έμπνευση από την πανάκριβη ταπετσαρία «από χρυσάφι» που κοσμεί το σπίτι του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κρατικό αξιωματούχο που διερεύνησε το θέμα ότι… δεν γνώριζε ποιος έβαλε τα χρήματα για την ανακαίνιση του διαμερίσματος. Ωστόσο, η Εκλογική Επιτροπή ανακάλυψε ότι τον Νοέμβριο του 2020 ο Τζόνσον έστειλε γραπτό μήνυμα στον δωρητή του κόμματος λόρδο Μπράουνλοου ζητώντας του να χρηματοδοτήσει «περαιτέρω εργασίες ανακαίνισης στην κατοικία του», η οποία κόστισε 112.549 στερλίνες. «Το σπίτι είναι ακόμη σε μαύρο χάλι» του παραπονέθηκε. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στο Συντηρητικό Κόμμα, ενώ ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών για διαφθορά, καθώς αποκαλύφθηκε ότι υποσχέθηκε να βοηθήσει τον «χουβαρντά» λόρδο να διοργανώσει εκδήλωση στο Royal Albert Hall.
3.Η παραπλάνηση της βασίλισσας. Το 2019 ο Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα Ελισάβετ, συμβουλεύοντάς τη να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει από τους βουλευτές το δικαίωμα να ανακόψουν τα σχέδιά του για το Brexit. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη αργότερα ότι η αναστολή ήταν παράνομη. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Τζόνσον κάλεσε στο τηλέφωνο τη βασίλισσα και της ζήτησε συγγνώμη που την «παραπλάνησε». Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το έγκλημα της απιστίας κατά του Στέμματος συνιστά εσχάτη προδοσία. Η συνήθης τιμωρία, μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν το κρέμασμα…
4.Τα «άφαντα» νοσοκομεία. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2019 - ενώ ήταν ήδη πρωθυπουργός - ο Τζόνσον δεσμεύθηκε επανειλημμένα ότι θα χτιστούν 40 νέα νοσοκομεία έως το 2030. Αφού κέρδισε τις εκλογές, αποκαλύφθηκε ότι τα περισσότερα από τα «νέα νοσοκομεία» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακαινίσεις ή ενοποιήσεις υπαρχόντων κτιρίων. Μόνο τέσσερα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει να χτίζονται. Η δέσμευση συνοδεύεται από πακέτο δαπανών ύψους 3,7 δισ. στερλινών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), εάν επρόκειτο πραγματικά να χτιστούν 40 νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 20 δισ. στερλίνες.
5.Τα στοιβαγμένα πτώματα. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αποκάλυψε ότι το φθινόπωρο του 2020 ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που σοκάρει και προκαλεί ανατριχίλα: «Οχι άλλα γαμημ... λόκνταουν. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!». Ο Τζόνσον το αρνήθηκε. Προς απογοήτευσή του, το BBC, το ITV και η «Ντέιλι Μέιλ» επιβεβαίωσαν, μιλώντας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι η επίμαχη φράση προήλθε πράγματι από τα πρωθυπουργικά χείλη.