Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με προίκα την ισχυρή ανάκαμψη του 8% και το χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ έλλειμμα σε σχέση με τον στόχο, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει ανάχωμα απέναντι στις προκλήσεις του τρέχοντος έτους. Πανδημία, ακρίβεια, αύξηση των ευρωπαϊκών αποδόσεων στα ομόλογα, μετατόπιση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας, ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία - και ταυτόχρονα αβεβαιότητα στο παγκόσμιο σκηνικό - συνθέτουν το σκηνικό όπου καλείται να βαδίσει η ελληνική οικονομία στο νέο έτος.
Με τον βαθμό δυσκολίας να χτυπάει κόκκινο, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η λήψη μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης, παράλληλα με τη διασφάλιση της επιστροφής σε πλεονάσματα από το 2023 και τη μείωση του ελλείμματος (φέτος σε 1,4% από περίπου 7% το 2021). Πρόκειται για έναν αρκετά απαιτητικό στόχο, ο οποίος θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία το οικονομικό επιτελείο. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, δημιουργώντας νέες εστίες αβεβαιότητας, ενώ πολλοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν, με πρώτο και βασικότερο τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 5% και - όπως όλα δείχνουν - οδεύει προς τα επίπεδα του 6%.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ. Η πολιτική προς τη μείωση φόρων και εισφορών πάντως έχει δρομολογηθεί εν μέσω πανδημίας και ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει τις ήδη ανακοινωθείσες παρεμβάσεις (μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), όμως ο εκρηκτικός συνδυασμός των ανατιμήσεων δεν επιτρέπει στις εν λόγω κινήσεις να φτάσουν στις τσέπες των πολιτών.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η στοχευμένη στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, όμως οι όποιες αποφάσεις αφορούν μόνιμες παροχές θα ληφθούν με βάση την πορεία της οικονομίας. Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή αποτελούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που κυμαίνονται σε περίπου 37-38 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για συσσωρευτική ανάπτυξη στη διετία 2021-2022 στο 11,7%. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία η κυβέρνηση έχει διαθέσει περί τα 43 δισ. ευρώ για μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας και περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. Στη δύσκολη εξίσωση του 2022 μπαίνει και η αύξηση του κόστος δανεισμού σε σχέση με πέρυσι, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την ευρωζώνη. Η παρούσα συγκυρία ανοδικών αποδόσεων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική του 2022 καθότι η Ελλάδα επιδιώκει να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι του 2022 και να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.
Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι επενδύσεις, η κατανάλωση και οι εξαγωγές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21,9%, 3% και 8,9% αντίστοιχα. Από την ελληνική κυβέρνηση έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό ύψους 11 δισ. ευρώ που αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. ευρώ έως το 2026, με βάση το οποίο η ελληνική οικονομία προσδοκάται σε βάθος χρόνου να μετασχηματιστεί και να μη στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό. Να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να μεγαλώσει την κρίσιμη μάζα των δυναμικών επιχειρήσεών της.