Εντονο πολιτικό και ακτιβίστικο στίγμα επιχείρησε χθες να δώσει ένα μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ώρα της έλευσης και απολογίας του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στον Αρειο Πάγο. Με την κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση έστρεψε τα βέλη της στην κυβέρνηση «τζογάροντας» στη δίωξη, κάτι που πολιτικοποίησε έντονα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με πρόσφατη αρθρογραφία του και ασπαζόμενος βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «καθεστώς» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για την ακρίβεια, παρουσία πολλών μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα του Παύλου Πολάκη για συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο, έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», ο οποίος είχε κληθεί σε απολογία από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου για την υπόθεση της Νοvartis, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Εξω από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι Παύλος Πολάκης, Νίκος Παπάς, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Τσίπρας, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Λευτέρης Κρέτσος, Μπέτυ Σκούφα, Ραλλία Χρηστίδου και Κώστας Ζαχαριάδης – οι περισσότεροι μέλη της Κίνησης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν με υψηλούς τόνους πως ο Παύλος Πολάκης κλιμακώνει την επίθεση κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία του, ενώ κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθούν έναν δρόμο επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

«Εκτροπή». Από τη μεριά τους στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το όλο θέμα επιβεβαιώνει «εκτροπή», ενώ και ένα μέρος στελεχών – πιο πασοκογενών – εκφράζουν την πρόθεση να σηκώσουν ένα «αντιδεξιό» κλίμα με αιχμή τις απολογίες δημοσιογράφων.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, εν τω μεταξύ, ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 18 Φεβρουαρίου προκειμένου να απολογηθεί για τα αδικήματα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

Εξω από το δικαστήριο τον περίμεναν περίπου διακόσια άτομα τα οποία είχαν φτάσει στον Αρειο Πάγο θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο του κατηγορουμένου. Νωρίτερα χθες προθεσμία είχε λάβει για τις 16 Φεβρουαρίου ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης.