Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόσο που παραλίγο να δημιουργηθεί… κρίση εντός των κόλπων των Σοσιαλιστών. Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πρωτοβουλία του, η Σοσιαλιστική Ομάδα είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο, που καλούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων από χώρες της ΕΕ προς την Τουρκία, λόγω των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Και δεν περιορίστηκε μόνο εκεί αφού στην πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την πρώτη του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας επισήμανε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών - μελών φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, δυστυχώς, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία, συνεχίζουν να πουλάνε όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο εταίρων τους, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παρεξήγηση α λα ισπανικά
Γιατί τα θυμίζω αυτά; Γιατί η αναφορά αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ισπανικά ΜΜΕ κι άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα με τίτλους όπως ο «νέος Σοσιαλιστής ηγέτης από την Ελλάδα τα βάζει με τον Σάντσεθ για τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία». Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε τους ισπανούς Σοσιαλιστές. Και εξέφρασαν την ενόχλησή τους στο παρασκήνιο, με την πλευρά Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για θέμα αρχής, ότι είναι ανοιχτός να το συζητήσουν και εκ του σύνεγγυς, αλλά η άποψή του είναι αδιαπραγμάτευτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε συμβεί ξανά μέχρι τώρα άλλος πρόεδρος σοσιαλιστικού κόμματος να κατακρίνει ανοιχτά την ισπανική κυβέρνηση, αφού ο Πέδρο Σάντσεθ θεωρούνταν, τουλάχιστον μέχρι και την εκλογή του Ολαφ Σολτς, ο άτυπος «επικεφαλής» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ορθώς βεβαίως δεν τον εμπόδισε αυτό τον Ανδρουλάκη.
Καραμπόλες
Καθυστερεί ακόμη, μου λέει φίλος της στήλης από την Ουάσιγκτον, η διαδικασία ακρόασης κι επιβεβαίωσης από τη Γερουσία του υποψήφιου επόμενου πρεσβευτή στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη. Οι διαδικασίες για τις αλλαγές των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ έχουν γενικώς κολλήσει, με τους μισούς σχεδόν να μην έχουν εγκριθεί ακόμη ή και να έχουν απορριφθεί. Κι αυτό γιατί «βράζει» στο παρασκήνιο μια έντονη κριτική στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, ότι επέλεξε να προτείνει για πρέσβεις πολλούς επιχειρηματίες δωρητές των Δημοκρατικών και πολιτικούς φίλους.
Στήριξη από Λευκό Οίκο
Το θέμα έχει αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις που κατατέθηκε και νομοσχέδιο με τη στήριξη βουλευτών και των δύο κομμάτων, το οποίο προβλέπει πιο λεπτομερή έλεγχο και ειδικές διαδικασίες για την επιλογή μη διπλωματών σε τέτοιες θέσεις, και φυσικά έχει τις «ευλογίες» και της διπλωματικής κοινότητας των ΗΠΑ, μιας κι ορισμένοι το παίρνουν κάπως «προσωπικά» ότι τους παίρνουν επιχειρηματίες τις δουλειές. Ανάμεσα σε αυτούς βέβαια κατονομάζεται από τους επικριτές και ο ελληνοαμερικανός εκλεκτός του Μπάιντεν, Τσούνης, για τον οποίο πάντως η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απάντησε ότι δεν πρόκειται για άσχετο πρόσωπο, καθώς έχει στενότατους δεσμούς με την Ελλάδα, την Ομογένεια και την Εκκλησία, έχει οικογένεια που ζει στη χώρα και τη γνωρίζει άριστα.
Αλλαγή σχεδίων
Μια απορία άφησε ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματειών… Πού είναι ο Γιώργος Στεργίου; Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο τέως γραμματέας της ΝΔ θα αξιοποιηθεί σε μία από αυτές τις θέσεις. Μαθαίνω ωστόσο πως τα σχέδια είναι άλλα τελικά κι ετοιμάζεται να αναλάβει έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό, που θα μείνει κι αυτός ακέφαλος, καθώς ο επικεφαλής του (πρόσωπο από τη νεοδημοκρατική μήτρα, αν με πληροφορούν σωστά) θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τη θέση του για να πολιτευτεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτές οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ κι οργανισμούς, με τις παραιτήσεις όσων θέλουν να είναι υποψήφιοι, θα δρομολογηθούν άμεσα, ακούω, με την έναρξη της νέας χρονιάς.