Καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια ή εναλλακτικά συνδυασμός τεστ Παπανικολάου και HPV DNA τεστ κάθε 5 χρόνια από την ηλικία των 25 ετών – 65 ετών (ACS 2021)

Καρκίνος μαστού

Οι γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία από την ηλικία των 40-44 ετών και έως τα 55 έτη. Από τα 55 έτη μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε μαστογραφία ετησίως ή ανά 2 έτη και για όσο διάστημα είναι σε καλή υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου

Kολονοσκόπηση (ανά 10ετία) ή εξέταση για αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα (ετησίως)  από την ηλικία των 50 ετών έως και τα 75 έτη (στις ΗΠΑ πρόσφατα το κατώτερο ηλικιακό όριο έπεσε στα 45 έτη).

Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η απόφαση για έλεγχο εξατομικεύεται

Καρκίνος προστάτη

Οι άνδρες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον γιατρό τους τα υπέρ και τα κατά του ελέγχου για καρκίνο προστάτη. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί αφού ενημερωθούν για τις αβεβαιότητες, τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη.

Μέτρηση του PSA στο αίμα +/- δακτυλική εξέταση

από την ηλικία των 50 ετών για άνδρες που διατρέχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου προστάτη και

των 45 ετών για άνδρες με υψηλό κίνδυνο (πατέρας ή αδελφός που έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη σε ηλικία  <65 ετών).

 Ανδρες που έχουν PSA<2,5  επανεξετάζονται κάθε 2 χρόνια, ενώ ετησίως αυτοί που έχουν PSA ≥2,5

Καρκίνος πνεύμονα

Χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία θώρακος ετησίως για ασθενείς 50-80 ετών, με ιστορικό καπνίσματος ≥20 πακέτων-ετών και που συνεχίζουν να καπνίζουν ή έχουν σταματήσει τα τελευταία 15 χρόνια. (Πακέτα-έτη: ο αριθμός των πακέτων τσιγάρων που κάποιος καπνίζει την ημέρα x τον αριθμό των ετών που έχει καπνίσει)

Δυσλιπιδαιμία

Ελεγχος των λιπιδίων στο αίμα κάθε 5 χρόνια από την  ηλικία των 20 ετών. Νωρίτερα συστήνεται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου – κάπνισμα, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου κ.λπ.

Αρτηριακή υπέρταση

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε όλους τους ενηλίκους τουλάχιστον κάθε 2 έτη

Διαβήτης

Μέτρηση του σακχάρου νηστείας, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και  καμπύλη σακχάρου συστήνεται σε όλους από την ηλικία των 45 ετών. Επίσης  συστήνεται σε ενηλίκους κάθε ηλικίας που είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ>25) και που έχουν ≥1 πρόσθετους παράγοντες κινδύνου.

Αν ο αρχικός έλεγχος είναι φυσιολογικός μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έτη

Οστεοπόρωση

Συστήνεται μέτρηση της Οστικής Μάζας – DEXA της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου από τα 65 έτη (γυναίκες) και τα 70 έτη (άνδρες). Υποβάλλονται επίσης νεότεροι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος βάσει παραγόντων κινδύνου

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ελεγχος μία φορά στη ζωή με τρίπλεξ κοιλιακής αορτής σε άνδρες ηλικίας 65-75 ετών, νυν ή πρώην καπνιστές

Παχυσαρκία

Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) βάσει του σωματικού βάρους και του ύψους – ΣΒ (Kg) / Y² (m).

ΔΜΣ 18,5-25 δείχνει ένα κανονικό βάρος, ενώ ≥30 υποδεικνύει παχυσαρκία

Κατάθλιψη

Χρήση ειδικών ερωτηματολογίων

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ελεγχος για ΣΜΝ στο αίμα. Εξατομικεύεται βάσει του σεξουαλικού ιστορικού