Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας το χαρακτήρισε ως μία μεγάλη επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Όχι τυχαία. Η λειτουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα – που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται – δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων. Ταυτόχρονα δε, η Καλαμάτα μετατρέπεται σε πόλο έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης της Μεσογείου. Εκεί, πιλότοι απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές.

Πίσω απ’ αυτή τη μεγάλη επένδυση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση για την άμυνα της Ελλάδας βρίσκεται η ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Elbit Systems Ltd, η οποία θεωρείται κολοσσός παγκοσμίως σε προγράμματα άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και εμπορικής φύσης. Η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων ανέλαβε τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για 22 χρόνια, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο. Η Elbit θα προμηθεύσει το Κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 με τη μορφή χρονομίσθωσης – προς αντικατάσταση των υπέργηρων εκπαιδευτικών Τ-2 Βuckeye – ενώ θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας «πόνταραν» όχι μόνο στη βάση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ αλλά, όπως είναι πρόδηλο, και σε μία εταιρεία αμυντικών συστημάτων διεθνώς αναγνωρισμένη, με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο, που διαθέτει το know how για την ανάπτυξη συστημάτων προσομοίωσης και την εκπαίδευση πιλότων, όπως η Elbit Systems Ltd. Σίγουρα δε για την επιλογή που έκανε η ελληνική κυβέρνηση μέτρησε και το γεγονός ότι η Εlbit λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του στόλου T-6 με 20 αεροσκάφη και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη. Και όχι μόνο. Επελέγη το 2016 από το Ηνωμένο Βασίλειο για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 14 T-6. Πρόσφατα εξάλλου η Elbit πρόσφερε ενσωματωμένα εκπαιδευτικά συστήματα για τα αεροσκάφη T-7 Red Hawk των Η.Π.Α., δυνατότητες προσομοίωσης στο Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προμήθευσε με προσομοιωτές πτήσης ελικοπτέρου το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας. Ουσιαστικά είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και τεχνολογίας.

Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 20121» που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα η Elbit Systems Ltd παρουσίασε το επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιό της για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων της Καλαμάτας αλλά και την ευρεία γκάμα των αμυντικών συστημάτων της. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος International Marketing and Business Development της Elbit, Ραν Κριλ, σημείωσε πως σε αυτή τη φάση «γίνεται το set up και ο σχεδιασμός για τα κτίρια και τους προσομοιωτές του Κέντρου στην Καλαμάτα». Όπως πρόσθεσε το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα θα «τεθεί σε πλήρη λειτουργία μετά από 24 μήνες. Αυτή είναι η συμφωνία». Το κέρδος αλλά και το πλεονέκτημα, επισήμανε ο κ. Κριλ, θα είναι μεγάλο για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα. «Γιατί; Απλούστατα, δεν έχουν όλες οι χώρες ένα τέτοιο «σχολείο» για πιλότους, με αυτές τις δυνατότητες». H Elbit θα παρέχει στους εκπαιδευόμενους πιλότους την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

Μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων. Το ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων της Elbit προκαλεί… vertigo θα μπορούσε να πει κανείς. Ειδικεύεται και αναπτύσσει συστήματα στους τομείς της αεροδιαστημικής, σε συστήματα ξηράς και ναυτικού, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνώρισης («C4ISR»), μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών, ηλεκτρο-οπτικών διαστημικών συστημάτων, σουίτες EW, συστήματα νοημοσύνης σήματος, συνδέσμους δεδομένων και συστήματα επικοινωνιών, ραδιόφωνα, συστήματα και πυρομαχικά που βασίζονται στον κυβερνοχώρο.

Πρόκειται για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο πεδίο των συστημάτων άμυνας εδώ και 55 χρόνια. Έχει περισσότερους από 16.500 υπαλλήλους στο δυναμικό της, ανάμεσά τους μηχανικοί, επιστήμονες πληροφορικής, ερευνητές. Έχει εφαρμόσει συστήματα άμυνας ή έχει προμηθεύσει με όπλα χώρες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία, έως τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Οι επισκέπτες της έκθεσης «DEFEA 2021» στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από τα καινοτόμα οπλικά συστήματα και τις λύσεις στον τομέα της άμυνας που προσφέρει η Elbit. Από τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας εντυπωσίασε το κοινό – λόγω και του μεγέθους του – ο αερομεταφερόμενος υπερηχητικός πύραυλος Rampage, ανθεκτικός στις παρεμβολές, κατευθυνόμενος με GPS/INS. Aλλά και το Iron Sting – πυρομαχικό όλμου 120 χιλιοστών κατευθυνόμενο με laser και GPS. Επίσης, τα βλέμματα «μαγνήτισαν» το Skylark I-LEX, το φορητό, ηλεκτροκίνητο σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ιδανικό για αναγνώριση, καταστολή εξεγέρσεων, αποστολές προστασίας δυνάμεων καθώς επίσης και για πολιτικές εφαρμογές, το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) για τη θάλασσα Seagull, αλλά και τα συστήματα για τον «ψηφιακό» στρατιώτη, όπως το Smart WristView, o συμπαγής υπολογιστής με οθόνη που φοριέται στον καρπό με λουράκι. Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποια απ’ αυτά να τα δούμε να ενσωματώνονται και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό διότι η Εlbit έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασία με τα ελληνικά Επιτελεία και σε πεδία, όπως αυτό της κυβερνοάμυνας, του εξοπλισμού στη θάλασσα, των πυρομαχικών.