«Στο φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύτηκε η είδηση που έκανε μεγάλη αίσθηση «Πανεπιστήμια χωρίς ΕΛ.ΑΣ.», εμφανίζοντας την κυβέρνηση να υπαναχωρεί από μια κομβικής σημασίας δέσμευσή της. Αυτό διαψεύστηκε πολλαπλώς στη συνέχεια. Εκτοτε δεν είδα πουθενά αναφορά της πρωτοσέλιδης είδησης με αίσθηση δημοσιογραφικής συγγνώμης στην εφημερίδα ως αυτή όφειλε. Τι συνέβη; Η πληροφορία ήταν λάθος ή η δημοσιογραφική αβελτηρία επέτρεψε να συμβεί αυτό το κολοσσιαίο δημοσιογραφικό λάθος;» έγραψε ο Γ.Χ. στη στήλη.

«ΤΑ ΝΕΑ» κυκλοφόρησαν με αυτό το πρώτο θέμα στις 28 Μαΐου. Στο φύλλο της 29ης, στον «Μικροπολιτικό», έδωσαν την απάντησή τους στις κυβερνητικές διαψεύσεις καθώς και σε απορίες σαν την παραπάνω. Εγραψαν επί λέξει: «Μάλλον ξύπνησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» για την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας – που ήταν να προωθηθεί από το Πάσχα και μετά ήταν να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της Αριστοτελίας Πελώνη, ανέφερε – στο πλαίσιο απάντησης στον Αλέξη Τσίπρα – ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού που θα στελεχώσει την ειδική ομάδα. Εμείς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είμαστε στους πανεπιστημιακούς χώρους για να καταγράψουμε, με επιτόπιο ρεπορτάζ, την παρουσία τους…».

Με άλλα λόγια, η εφημερίδα επιμένει στο ρεπορτάζ της και δεν θεωρεί ότι συντρέχει κανένας λόγος να απολογηθεί. Οι πληροφορίες πάνω στις οποίες στηρίζεται ένα πρώτο της θέμα είναι πάντα διασταυρωμένες. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη υπαναχωρήσει μια φορά από τη συγκεκριμένη δέσμευσή της κι η σπουδή των στελεχών της να υποβαθμίσουν το επίμαχο πρωτοσέλιδο – σπεύδοντας να ανακοινώσουν τη δημοσίευση της προκήρυξης – αποδεικνύει ότι επιτέλεσε με επιτυχία τον σημαντικότερο ρόλο της: αυτόν του ελέγχου των παραλείψεων και των ολιγωριών της εκτελεστικής εξουσίας. Για τους μυημένους στα πολιτικά παρασκήνια, βέβαια, θα έπρεπε να αποδεικνύει και κάτι άλλο: την ορθότητα της γνωστής ρήσης του Μπίσμαρκ «ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική μέχρι να διαψευσθεί επίσημα».