Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε απόσταση 15.000 χιλιομέτρων από την Αθήνα, στο πάρκο Φέρφιλντ της Μελβούρνης, εκατοντάδες Αυστραλοί θα δώσουν ραντεβού το απόγευμα της Κυριακής για ένα ταξίδι στον μυθικό κόσμο των ολύμπιων θεών και των επικών ηρώων, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από χιλιάδες χρόνια: ένας οκτάωρος μαραθώνιος ανάγνωσης της «Ιλιάδας», κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναγνωστούν και οι 15.693 στίχοι της, θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες στη Μελβούρνη, σε ένα θεατρικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Η ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανήκει στο θέατρο Στορκ, το οποίο το 2018 είχε διοργανώσει και πάλι στην Αυστραλία μια 12ωρη ανάγνωση της «Οδύσσειας», την οποία είχαν τότε παρακολουθήσει περισσότεροι από 1.000 θεατές.
Από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, δέκα αυστραλοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Σίγκριντ Θόρντον, Ελεν Μορς και Τζακ Τσαρλς, και μαζί τους τρεις ιάπωνες ντράμερ θα παρουσιάσουν την ιστορία της πολιορκίας της Tροίας. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να μετατρέψουν αυτή την ιδιαίτερη θεατρική «παράσταση ανάγνωσης» σε αληθινή μυσταγωγία. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και ο τόπος διεξαγωγής της: το αμφιθέατρο Φέρφιλντ αποτελεί μια μικρογραφία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου - χτίστηκε πριν από 36 χρόνια με τη συμβολή διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Στορκ, Ελεν Μάντεν, «η "Ιλιάδα" και η "Οδύσσεια" είναι οι θεμέλιοι λίθοι της δυτικής λογοτεχνίας και έχουν επηρεάσει συγγραφείς και καλλιτέχνες επί χιλιάδες χρόνια. Ολοι γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία τις ιστορίες της Ελένης και του Πάρη, του δούρειου ίππου, του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, όμως λίγοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ζωντανή ανάγνωση ολόκληρου του αρχαίου κειμένου. Οι παραστάσεις ανάγνωσης σε υπαίθριους χώρους μάς επιτρέπουν να ακούσουμε αυτές τις δυνατές ιστορίες όπως τις αφηγούνταν πριν από πολλά χρόνια στις πλαγιές της Ελλάδας». Πρόκειται για ένα δρώμενο που, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει μεταξύ άλλων την ανθρώπινη πλευρά των ηρώων και να νιώσει την ανθρωπιστική αποκάλυψη που πρώτος ο Ομηρος έθεσε στη δυτική λογοτεχνία: πως «όσο η ζωή μου αξίζει, ολάκερα τα πλούτη δεν αξίζουν».
Η Ελεν Μάντεν, η οποία ερωτεύτηκε το αρχαίο ελληνικό θέατρο κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών της σπουδών, έχει εξηγήσει κατά το παρελθόν πως η εντυπωσιακή αυτή προσπάθεια ξεκίνησε δειλά δειλά στο θέατρο Στορκ με δίωρες αναγνώσεις από τέσσερις ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Και έγινε θεσμός: «Δεν χρειαζόταν καν να το διαφημίσουμε. Το αναρτούσαμε στο πρόγραμμα και οι θέσεις γέμιζαν. Γινόταν όλο και πιο δημοφιλές. Αισθανθήκαμε έντονα πως ο κόσμος θέλει να επανασυνδεθεί με αυτά τα έπη».
Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη, καθένα από τα οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες, ενώ ανάμεσά τους θα μεσολαβούν 45λεπτα διαλείμματα για φαγητό και ξεκούραση. Η ανταπόκριση αναμένεται να είναι μεγάλη. Οι θεατές κλείνουν ήδη τα εισιτήριά τους με ενθουσιασμό, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν είτε σε ολόκληρο το δρώμενο είτε σε όσα από τα τρία μέρη επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Η νοερή μεταφορά τους στην Τροία του 1150 π.Χ. θα γίνει με αφετηρία το αμφιθέατρο Φέρφιλντ, το οποίο, χτισμένο υπό τη θέα του ποταμού Γιάρα, θεωρήθηκε ιδανική επιλογή για τη συγκεκριμένη παράσταση. «Είναι ένα μίνι αντίγραφο του διάσημου θεάτρου της Επιδαύρου, το οποίο έχει 500 θέσεις», εξηγεί η Ελεν Μάντεν, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία για την κατασκευή του. Η ιδέα γεννήθηκε το 1983 όταν η Μάντεν πρωτοστάτησε στο στήσιμο ενός Θερινού Φεστιβάλ Επιδαύρου στη Μελβούρνη, ενός δίγλωσσου φεστιβάλ με θεατρικά έργα στα αγγλικά και στα νέα ελληνικά. Στη συνέχεια, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, έπεισε το τοπικό συμβούλιο του προαστίου Νόρθκοτ να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου αμφιθεάτρου στην περιοχή, το οποίο τελικά υλοποιήθηκε το 1985 σε συνεργασία με τους παγκοσμίου φήμης αυστραλούς αρχιτέκτονες Εντμοντ και Κόριγκαν.