Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Να στρέψει η Κομισιόν την προσοχή της στον ρυθμό εκτέλεσης των προγραμμάτων εμβολιασμών, ο οποίος εμφανίζει τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη, και να θέσει στόχο να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι για να ανοίξουν οι οικονομίες και να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι σε έναν βαθμό κανονικότητας όσο το δυνατόν ταχύτερα, συνιστά ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ του German Marshal Fund και του ινστιτούτου διεθνών οικονομικών Peterson. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δανός ερευνητής, ο οποίος έχει ενδελεχώς ασχοληθεί με τη στρατηγική εμβολίων της ΕΕ, εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ΕΕ θα έχει δραστική αύξηση στην προμήθεια των εμβολίων, τονίζοντας ότι τα κράτη - μέλη δεν είναι έτοιμα να απορροφήσουν τις διαθέσιμες δόσεις.
«Η ΕΕ θα καταφέρει τελικά να έχει περισσότερα από τα 380 εκατ. εμβόλια που αναμένονται, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ερώτημα, όμως, που πρέπει να τεθεί είναι αν τα κράτη - μέλη μπορούν να απορροφήσουν τα εμβόλια και να κάνουν γρήγορα τους εμβολιασμούς. Εκτιμώ πως όχι. Υπάρχει σκανδαλώδης έλλειψη φιλόδοξου στόχου στους εμβολιασμούς. Δεν αρκεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πρέπει ο στόχος να είναι 100% μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, καθώς είναι πολύ σημαντική η επιστροφή σε ένα κανονικό καλοκαίρι, και ιδίως για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα αν ανοίξει γρήγορα η οικονομία και αν υπάρχει κανονική τουριστική περίοδος. Η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν τάχιστα. Να πιέσει για λεπτομερή σχέδια εμβολιασμών. Δεν είναι κατανοητό γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στον ρυθμό εμβολιασμού μεταξύ των κρατών - μελών. Η Μάλτα και η Δανία προπορεύονται, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι χαμηλός και με μεγάλη διαφορά. Αν ο ρυθμός στην ΕΕ ήταν ανάλογος με αυτόν των δύο χωρών, τότε θα είχε ήδη εμβολιαστεί το 15% του πληθυσμού. Τα εμβόλια θα έρθουν μαζικά και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς. Πρέπει ο στόχος των εμβολιασμών να φτάσει σε 2% του πληθυσμού την ημέρα, πρέπει να γίνει εφικτό, να γίνει η διαδικασία συνεχής, κάθε μέρα 24 ώρες την ημέρα» επισημαίνει ο Κίρκεγκαρντ, μιλώντας με χειμαρρώδη και κατηγορηματικό τρόπο.
Προμήθεια και προσφορές. Ο ερευνητής του GMF τάσσεται υπέρ της ανάληψης από την Κομισιόν της ευθύνης για την προμήθεια των εμβολίων συνολικά για την Ευρώπη. «Ηταν η πιο λογική πολιτικά επιλογή, καθώς άλλες λύσεις θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε φρενήρη πόλεμο προσφορών μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ οι μικρότερες χώρες δεν θα είχαν πρόσβαση στα εμβόλια. Φανταστείτε αν η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και γενικότερα οι πιο πλούσιες χώρες έπαιρναν τα εμβόλια και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη δεν μπορούσαν, θα ήταν το τέλος πολιτικά της ΕΕ». Διαφωνεί, όμως, ριζικά με τους χειρισμούς της Κομισιόν μετά τη «βόμβα» για τη μείωση των εμβολίων από την AstraZeneca. «Βοήθησε την ΕΕ η απόφαση για τον μηχανισμό αδειοδότησης των εξαγωγών να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια σήμερα; Η απάντηση είναι "όχι". Η ΕΕ δεν πήρε τα εμβόλια που ανέμενε το επόμενο διάστημα από την AstraZeneca, ενώ επιπλέον έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα παγκοσμίως. Οι προθέσεις για δίκαιη διάθεση των εμβολίων κομματιάστηκαν, προκάλεσαν θυμό, προκάλεσαν διαμαρτυρίες, όπως έγινε με την Ιαπωνία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί τελικά να προκαλέσει περισσότερους κινδύνους για την ενίσχυση της παραγωγής στην ΕΕ. Μπορεί να υπάρξει ισχυρότερη αντίδραση από τα κράτη που επηρεάζονται» επεξηγεί. «Η κατάσταση χειροτέρεψε με το λάθος που έγινε σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Φον ντερ Λάιεν ανέλαβε πλήρως το ντοσιέ των εμβολίων πριν από μερικές εβδομάδες, όταν τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν, ενώ ήταν μεγάλο και υψηλού προφίλ το ρίσκο της σύγκρουσης με την AstraZeneca. Αναμφίβολα, η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω ενδεχομένως και της μεταφοράς εμβολίων από τις παραγωγικές της μονάδες εντός της ΕΕ προς τη Βρετανία, την ώρα που διαφαινόταν ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στην ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και ο έλεγχος των εξαγωγών δεν βοηθά. Οι αλυσίδες εφοδιασμού εμβολίων είναι αναγκαστικά πολύπλοκες και οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής εξαρτώνται από υλικά πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα, ενισχύονται οι αντιευρωπαϊκές φωνές εντός και εκτός ΕΕ και ιδίως στη Βρετανία».
Οι συμβάσεις. Ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ αναγνωρίζει πάντως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κομισιόν ως ένας οργανισμός 27 κρατών - μελών, όσον αφορά αποφάσεις υψηλού δημοσιονομικού και οικονομικού ρίσκου. «Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να έχουν τα εμβόλια. Την ώρα που υπέγραφαν τις συμβάσεις η ΕΕ επικεντρωνόταν στη διαμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, όταν έγινε κάποια συζήτηση επί γερμανικής προεδρίας, τον περασμένο Αύγουστο, για το αν θα πρέπει η ΕΕ να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την προαγορά εμβολίων, τα κράτη - μέλη αποφάσισαν ότι θα πρέπει να κρατηθούν οι δαπάνες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, οδηγώντας την Επιτροπή να δώσει έμφαση στην τιμή. Η ιδέα δεν ήταν και τόσο καλή εν μέσω πανδημίας. Η προτεραιότητα θα έπρεπε να έχει δοθεί στην ταχύτητα παράδοσης, καθώς οι πιθανές λοιμώξεις θα ήταν λιγότερες, ενώ το οικονομικό όφελος από το συντομότερο άνοιγμα των οικονομιών της ΕΕ θα είχε επισκιάσει οποιαδήποτε εξοικονόμηση κόστους από φθηνότερα εμβόλια. Θα έπρεπε τότε η Κομισιόν να προκαλέσει δημόσια εντονότερη συζήτηση. Αλλά και όσον αφορά το ζήτημα της νομικής ευθύνης η Κομισιόν δεν μπορούσε να επιβάλει στα κράτη - μέλη να αναλάβουν τη νομική ευθύνη. Εν μέσω πανδημίας οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν όλα τα χαρτιά στα χέρια τους. Κάποιες χώρες ήταν έτοιμες να τα δεχτούν, ενώ η Κομισιόν δεν μπορούσε να πάρει το ρίσκο αυτό σε αρχικό στάδιο».