Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η στήριξη δόθηκε ποικιλοτρόπως τα τελευταία 24ωρα δια στόματος και του Πρωθυπουργού και εν μέρει είναι μάλλον αναμενόμενη η απόφαση να μη δίνει ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο αίτημα να «απαλλαγεί ο πολιτισμός από τη Λίνα Μενδώνη». Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθύμιζαν την τακτική του να μην παρεμβαίνει εν βρασμώ μόνο και μόνο, όπως έλεγαν, «για την εύκολη εκτόνωση μιας κατάστασης». Και σχολίαζαν ότι ο ίδιος «ζυγίζει» δεδομένα πριν από τις αποφάσεις του. Αυτή η «ζυγαριά» βγήκε πράγματι - και παραμένει - στο πρωθυπουργικό γραφείο για την υπόθεση των συγκλονιστικών αποκαλύψεων σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία οδήγησε εξαρχής την υπουργό Πολιτισμού στη δίνη του κυκλώνα. Στη μία πλευρά, το σκηνικό έντονης πίεσης και προκλήσεων για την κυβέρνηση, με βάση τα γεγονότα: τα λάθη της Μενδώνη που σε επικοινωνιακό επίπεδο μόνο παραδέχεται το Μαξίμου, όσο και αν στους κόλπους της κοινωνίας και του καλλιτεχνικού χώρου διατυπώνονται φωνές που ζητούν από την καθ' ύλη αρμόδια υπουργό μία «συγγνώμη». Στην ίδια πλευρά επίσης η απόφαση της ίδιας να μην υποβάλλει, ούτε όμως και να της ζητηθεί, παραίτηση καθώς και η ένταση πλέον ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπροσώπους του πολιτισμού. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς και με κυρίαρχο επιχείρημα ότι «είναι αδιανόητο να λέμε ότι υπήρχε εκ των προτέρων γνώση για όσα αποκαλύπτονται», το Μαξίμου επιμένει να χαρακτηρίζει «θετική» την αντίδραση Μενδώνη στην «ουσία της υπόθεσης». Κοιτάζει επιπλέον στην επόμενη μέρα ενός «δύσκολου» υπουργείου, αναγνωρίζοντας ότι έχει πολλές «μαύρες τρύπες», συναρμοδιότητες, γραφειοκρατίες και αντεγκλήσεις. Από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζητούσε από τα στελέχη του «να σπάσουμε αυγά», θεωρώντας την κοινωνία έτοιμη για μεγάλες αλλαγές. Στόχο που στα μάτια των πολιτών φαίνεται ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει.
Το «τραύμα» και η επόμενη μέρα. «Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός… Ηταν μεγάλο λάθος» ήταν η πρωθυπουργική αποστροφή για το ολίσθημα της Μενδώνη με χαρακτηρισμούς της για τον Λιγνάδη σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για το βάρος της «αφόρητης πίεσης» και της «συναισθηματικής φόρτισης» που την οδήγησαν στον «ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό», ενώ δεν λείπουν και οι σοβαρές αιχμές για συνεργάτες της υπουργού που λειτουργούσαν, σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, ως «υποβολείς» στη δημόσια και υπό τη συνεννόηση με Μαξίμου τοποθέτηση Μενδώνη την περασμένη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση το διακριτικό «άδειασμα» της υπουργού από το Μαξίμου έστω και μόνο για τα επικοινωνιακά, φούντωσε και γαλάζιες φωνές αντίδρασης. Οσο και αν αυτή η αμφισβήτηση στο πρόσωπο της Μενδώνη μένει πρωτίστως στο παρασκήνιο (είτε συγκεκριμένα με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, είτε συνολικά λόγω του ενισχυμένου ρόλου της εξωκοινοβουλευτικής και προερχόμενης από την Κεντροαριστερά υπουργού στην κυβέρνηση), παραμένει ο προβληματισμός για το «τραύμα» που προκάλεσε η υπόθεση στους διαύλους και το επίπεδο συνεννόησης της κυβέρνησης με τον κόσμο του πολιτισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθούν χαμηλοί τόνοι, ενδεχομένως και χωρίς την παραμικρή δημόσια εμφάνιση εκ μέρους της υπουργού. Για το επόμενο διάστημα προδιαγράφονται κυρίως τοποθετήσεις από τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος στον ανασχηματισμό έτσι κι αλλιώς αναβαθμίστηκε με διπλή στόχευση: αφενός για να πέσει βάρος στην προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού αφετέρου για πιο ισχυρούς δεσμούς με τον καλλιτεχνικό κόσμο για μια ευρεία ατζέντα θεμάτων που ενδιαφέρουν μάλιστα τις νεαρότερες ηλικίες. Αυτές που επιδιώκει σε κάθε περίπτωση να προσεγγίζει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της. «Και ναι η πολιτική ευθύνη, προφανώς, βαραίνει εμένα (…) θεωρώ ότι η Μενδώνη είναι αποτελεσματική υπουργός» είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας ουσιαστικά ότι αναλαμβάνει τον τρόπο διαχείρισης του όποιου «ρήγματος» της κυβέρνησης με τον καλλιτεχνικό χώρο.
Γέρνει τη ζυγαριά θετικά.Είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη και ορισμένων υπουργών που στήριξαν δημόσια τη Μενδώνη - αν και το πρωθυπουργικό γραφείο «μέτρησε», δυσφορώντας, πολύ περισσότερα… κρυπτόμενα στελέχη - δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση: το θετικό πρόσημο που βάζει το Μαξίμου στη μέχρι στιγμής απόδοση της υπουργού, παρά τους «βροντερούς» αστερίσκους για επικοινωνιακούς χειρισμούς της. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου γέρνει τη ζυγαριά θετικά σε ό,τι αφορά τον απολογισμό έργου. Και με δεδομένο ότι στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού εντάσσονται επιπλέον «δύσκολες αποστολές», το εν λόγω θετικό πρόσημο προς τη Μενδώνη κουμπώνει και στην επόμενη μέρα - εκεί όπου κοιτάζει ο Πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις στήριξης διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους κυβερνητικούς στόχους. Ενας από αυτούς, η «ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς πολιτιστικού πόλου», σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, μεταξύ άλλων με διακρατικές συνεργασίες στον πολιτισμό. Επιπλέον στον «μπλε φάκελο» που κρατά στο συρτάρι της η Μενδώνη αναγράφονται συγκεκριμένοι «δείκτες αποτίμησης» του έργου της για φέτος, με πρώτο τον ρυθμό «επίσπευσης αδειοδοτήσεων».
Δύσκολο πρότζεκτ. Είναι ωστόσο κυρίως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αυτές που το Μαξίμου έχει στα σκαριά και θέλει να προωθήσει με αποφασιστικότητα. Ισως η μεγαλύτερη, ως το πιο «καυτό» πρότζεκτ, είναι η μετατροπή μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη τεθεί σε έναν ορίζοντα εξαμήνου (μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δηλαδή) και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε βήμα πίσω για τη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία πέντε μουσείων τα οποία αποτελούν σήμερα ειδικές υπηρεσιακές μονάδες του υπουργείου. Οπως έχει προαναγγελθεί, επιδιώκεται «επιχειρησιακή, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» - κατά τα λεγόμενα των κυβερνητικών - στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στόχος, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζονται πόρους ή χορηγίες, ενόσω το Μαξίμου περιμένει προφανώς κύματα σφοδρών αντιδράσεων από διάφορες κατευθύνσεις - τους κόλπους των αρχαιολόγων, υπαλλήλων του υπουργείου κ.ο.κ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως μιλά στους συνεργάτες του για «σημαντική παρέμβαση» και προσβλέπει σε γρήγορη εφαρμογή του μοντέλου «Ακρόπολης» στα εν λόγω πέντε μουσεία.
«Απολογισμός ουσίας». Στο φόντο των στόχων της επόμενης μέρας πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιμένουν στο επιχείρημα ότι «ο απολογισμός ουσίας προηγείται από τον απολογισμό επικοινωνίας», δείχνοντας ουσιαστικά στο… βαθμολόγιο της υπουργού με βάση τα ηλεκτρονικά «μάτια» του Μαξίμου που «κοιτάζουν» τις κυβερνητικές δράσεις εδώ και ενάμιση χρόνο. Αλλοι βάζουν στην κορυφή της λίστας την κατασκευή του ανελκυστήρα πλαγιά στην Ακρόπολη, ορισμένοι στέκονται στο ξεμπλοκάρισμα ιδιωτικών επενδύσεων και κάποιοι σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η πρόσφατη αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι «προχωρούν μεγάλα έργα τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως, όπως το Ελληνικό, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος άλλωστε αποκάλυψε έστω φευγαλέα από το βήμα της Βουλής τη δική του «λίστα απολογισμού» με έξι αναφορές: την Εθνική Πινακοθήκη (αναμένονται εγκαίνια από Μητσοτάκη και Μενδώνη στις 25 Μαρτίου), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ακρόπολη, το Τατόι, το μητρώο για τους εργαζομένους στον πολιτισμό, τα πνευματικά δικαιώματα.