Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δύο 24ωρα πριν από την «επανεκκίνηση» των διερευνητικών το σκηνικό θυμίζει ναρκοπέδιο που οδηγεί σε ανατολίτικο παζάρι. Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ. θα είναι αυτός που θα καθίσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντί του αυτή τη φορά τον υφυπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτη, Σεντάτ Ονάλ. Οι συνομιλίες επανεκκινούν μετά από πέντε χρόνια σιωπής και έναν - τουλάχιστον - χρόνο κλιμακούμενης έντασης και ακραίων προκλήσεων. Βρίσκονται δε στο επίκεντρο τόσο της ατζέντας των δύο χωρών, όσο και της ΕΕ, με τη Γερμανία να αναζητά άλλοθι αποφυγής των κυρώσεων, των ΗΠΑ και της νέας διοίκησης Μπάιντεν, που σίγουρα δεν έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την Τουρκία, αλλά και της Ρωσίας που δηλώνει πρόθυμος διαμεσολαβητής. Οι διερευνητικές - όπως έχουν σπεύσει να δηλώσουν πολλάκις Μέγαρο Μαξίμου, διπλωμάτες, αναλυτές και ΥΠΕΞ, θέλοντας να ορίσει τι είναι και τι δεν είναι η συζήτηση που ξεκινάει τη Δευτέρα - δεν είναι διαπραγματεύσεις. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις. Δεν είναι δεσμευτικές. Δεν έχουν συμφωνημένα πρακτικά. Δεν μετέχει καμία τρίτη πλευρά. Και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Στις διερευνητικές, επίσης, όπως τονίστηκε από το ΥΠΕΞ, δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Διευκρινίζεται δε με νόημα ότι η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Τι είναι οι διερευνητικές; Είναι προκαταρκτικά. Ατυπες «επαφές». Εμπιστευτικές συζητήσεις. Με στόχο να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ένταση και το κλίμα καχυποψίας παραμένει, καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει την κρίση του Μεταναστευτικού που δημιούργησε η Τουρκία στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που επεδίωξε νέα τετελεσμένα, τον Νοέμβριο του 2019, αλλά και την «διερευνητική» παραμονή του Ορούτς Ρέις σε περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης, από τον Ιούλιο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020, συνοδεία πολεμικών πλοίων, φτάνοντας ακόμα και στα 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές η Αγκυρα έδειξε ότι κάθε άλλο παρά υποχωρεί των διεκδικήσεών της… Αντίθετα φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι τη θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται επήρεια πέραν των χωρικών υδάτων στα έξι ναυτικά μίλια, να επαναλάβει ισχυρισμούς περί παράνομης ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες νησιά ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα είναι κατοικημένα και να επαναφέρει το αίτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Θα απαιτήσει δηλαδή διάλογο εφ' όλης της ύλης.
Στη διαδικασία που ξεκινάει η Αθήνα δηλώνει ότι προσέρχεται, καλή τη πίστη, με αισιοδοξία αλλά όχι με αφέλεια και για την οποία ο πήχης μάλλον είναι πολύ χαμηλά και οι προσδοκίες ελάχιστες. Αλλωστε η πρόσκληση στην Αθήνα προέκυψε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Αγκυρας να βρει τον δρόμο της επιστροφής στο ανατολίτικο παζάρι με την ΕΕ, αλλά και να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο στη νέα διοίκηση Μπάιντεν. Και η διάρκεια αυτών των καλών προθέσεων μένει να αποδειχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το τι ακριβώς θα τεθεί επί τάπητος στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, σε μία συζήτηση που έχει σχεδιαστεί να είναι χωρίς ατζέντα, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς δεσμευτικό στόχο, μάλλον στενεύει εξαιρετικά το ήδη εφαρμοστό «κουστούμι» που καλείται να φορέσει ο Παύλος Αποστολίδης. Το ερώτημα είναι αν θα είναι «αλεξίσφαιρο» γιατί οι επιθέσεις έχουν ξεκινήσει ήδη.
Με σειρά δηλώσεων μάλιστα να αποδεικνύουν ότι ο πολιτικός κόσμος δεν είναι έτοιμος να αποδεχτεί το βάρος του διαλόγου και πολύ περισσότερο ενός μελλοντικού συμβιβασμού, που δεν θα είναι ανώδυνος ούτε ανέξοδος και ήδη αναζητά λάθη και υπευθύνους. Και η Τουρκία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα επιχειρήσει διάλογο εφ' όλης της ύλης, απέναντι στο ένα θέμα που συζητά η Αθήνα. Σε αυτό το σκηνικό, ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν πέραν των προθέσεων και οι πιέσεις που θα ασκηθούν σε κάθε πλευρά, με τη διαδικασία να ευνοεί - όπως έχει αποδείξει η ιστορία - τη διαχείριση…